Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΦΕΕ Κιλκίς σας εύχεται Ευτυχισμένο Πάσχα και καλή Ανάσταση


Δεν εκπίπτουν οι ασφαλιστικές εισφορές των εταίρων των προσώπων του άρθρου 2 παρ. 4 και του άρθρου 101 του Κ.Φ.Ε.

Με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 45 του ν. 4110/2013, είχε προστεθεί νέα υποπερίπτωση εε' στην περίπτωση α' της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του Κ.Φ.Ε. σύμφωνα με την οποία, εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, ως γενικό έξοδο διαχείρισης, το ποσό της δαπάνης των εισφορών που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης, εφόσον η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από το νόμο καθώς και το ποσό των καταβαλλόμενων εισφορών στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης σε ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο.

Χαρακτηρισμός εισοδήματος λογιστή

Όταν ένα γραφείο λογιστικό έχει επιστημονικό προσωπικό (έναν πτυχιούχο Τμήματος Λογιστικής ΤΕΙ) θεωρείται ότι έχει εισόδημα από εμπορική επιχείρηση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σύμφωνα με την Αρ. Πρωτ. 1068319/1879/Α0012/03.08.2004 εγκύκλιο του Υπ. Οικ. ισχύουν τα εξής:

Απογραφή αποθεμάτων σε απλογραφικά βιβλία

Στις 31/12/2010 συντάχθηκε απογραφή προαιρετικά. Εν συνεχεία στις 31/12/2012 συντάχθηκε απογραφή υποχρεωτικά λόγω υπέρβασης του ορίου των 150.000 στα ακαθάριστα έσοδα της χρήσης 2012. Για τη χρήση του 2013 υπάρχει υποχρέωση απογραφής;
Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. γ, της παρ. 1, του άρθρου 31, του ΚΦΕ (η εν λόγω διάταξη εξακολουθεί να ισχύει και μετά τη δημοσίευση του Ν 4110/2013), η επιχείρηση που τηρεί απλογραφικά βιβλία και προαιρετικά επιλέγει να συντάξει απογραφή εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων, υποχρεούται να συντάσσει αυτή την απογραφή για μία τριετία, από την σύνταξη της πρώτης προαιρετικής απογραφής λήξης.

Παράταση της ισχύος κωδικών πρόσβασης χρηστών φυσικών προσώπων στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TaxisNet

Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γεωργίου Μαυραγάνη για παράταση της ισχύος κωδικών  πρόσβασης χρηστών φυσικών προσώπων στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TaxisNetΜε απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γεωργίου Μαυραγάνη στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των φορολογουμένων, δίδεται νέα προθεσμία ισχύος κωδικών  πρόσβασης χρηστών φυσικών προσώπων στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TaxisNet.:

Παράταση δηλώσεων Φ.Π.Α. και δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος

Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, παράτασης για την εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ και των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013 για όλα τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της παρ.2 του άρθρου 101 του Κ.Φ.Ε, καθώς και των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2012, οι οποίες λήγουν στις 30 Απριλίου 2013, παρατείνεται μέχρι και την 15η Μαΐου 2013.

Βεβαιώσεις φόρου και αμοιβών ελευθέρων επαγγελματιών

Στην βεβαίωση των ελευθέρων επαγγελματιών εμφανίζουμε το συνολικό ποσό η μόνο αυτό για το οποίο έχει γίνει παρακράτηση φόρου; Την κράτηση Χαρτοσήμου (για την απόδειξη δαπάνης) και τις εισφορές του ΙΚΑ (στους Ελεύθερους Επαγγελματίες που γίνεται κράτηση ΙΚΑ) τις εμφανίζουμε; Υπάρχει τύπος και περιεχόμενο βεβαίωσης για Ελεύθερους Επαγγελματίες;
Αν κατά τη διάρκεια της χρήσης υπάρχει και απόδειξη δαπάνης και ελεύθερου επαγγελματία για το ίδιο ΑΦΜ θα χορηγήσουμε μια η δυο βεβαιώσεις; Στην περίπτωση των Δικηγόρων όπου σε ένα ποσό γίνεται παρακράτηση του φόρου και στο υπόλοιπο προκαταβολή φόρου από τον Δικηγορικό σύλλογο εμείς ποιο ποσό θα εμφανίσουμε ως ακαθάριστο ποσό;

Άρθρα Οι αργίες των ημερών του Πάσχα και της 1ης Μαΐου 2013

Η Δευτέρα ημέρα του Πάσχα, όπως είναι γνωστό, ορίζεται από το νόμο (Β.Δ. 748/1966), ως υποχρεωτική ημέρα αργίας κάθε χρόνο, ενώ η εορτή της 1ης Μαΐου ως προαιρετική ημέρα αργίας, με δυνατότητα όμως του Υπουργού Εργασίας να κηρύσσει και αυτή με απόφασή του ως υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα του Κράτους. 

Έτσι παρότι στο Β.Δ. 748/1966 η 1η Μαΐου χαρακτηρίζεται ως ημέρα προαιρετικής αργίας, με βάση το άρθρο 1 του Α.Ν. 380/1968, που εξακολουθεί να ισχύει, κάθε χρόνο η εορτή αυτή με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, χαρακτηρίζεται ως υποχρεωτική αργία και επομένως έχουν εφαρμογή κατ’ αυτήν οι διατάξεις που ισχύουν για τις Κυριακές και λοιπές μέρες υποχρεωτικής αργίας του παραπάνω Β. Δ/τος.

Taxis - Ετοιμάζονται παρατάσεις για όσους δεν πρόλαβαν να πληρώσουν


«Έμφραγμα» έχει πάθει από τις 11 το πρωί το νέο Taxis, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρώσουν χιλιάδες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις τις δόσεις τους για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και να κινδυνεύουν, αν δεν λυθεί το τεχνικό πρόβλημα που ανέκυψε μέχρι αύριο, να χρεωθούν με πρόστιμα ή και να χάσουν τις ρυθμίσεις ως εκπρόθεσμοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 15 ΔΟΥ που έχουν διασυνδεθεί πιλοτικά το τελευταίο δεκαπενθήμερο στο νέο Taxis (με τις αυξημένες ελεγκτικές δυνατότητες και εφαρμογές), παρέλυσαν σήμερα επειδή το κοινό δίκτυο «μπλόκαρε», όταν μία υπάλληλος μίας εφορίας πληκτρολόγησε κατά λάθος στο κοινό δίκτυο μία εντολή εκτύπωσης… επί 10.000 φορές!

Πότε αυξάνεται και πότε μειώνεται το ειδικό τέλος ακινήτων 2013, ποιοι δικαιούνται ελαφρύνσεις

Με 10 συνολικά αλλαγές – 3 επί το ευνοϊκότερο και 7 επί το δυσμενέστερο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - θα επιβληθεί, τελικά, από τον Ιούνιο το «χαράτσι» του 2013 στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Όπως γράφει το money-money.gr, το νέο ειδικό τέλος ακινήτων του έτους 2013 μειώνεται κατά 15%, ενώ ειδικά για τους απόρους μπορεί να περιορίζεται ακόμη περισσότερο ή και να διαγράφεται.

Από την άλλη πλευρά όμως, οι απαλλαγές που προβλέπονταν για τους ανέργους περιορίζονται, ενώ παράλληλα το ειδικό τέλος επεκτείνεται σε όλες τις ημιτελείς ηλεκτροδοτούμενες οικοδομές που χρησιμοποιούν «εργοταξιακό» ρεύμα, στους επιτηδευματίες που εκμεταλλεύονται περίπτερα και σε όσους εκμισθώνουν τα ακίνητά τους σε φορείς του Δημοσίου.

Λογιστικός μπούσουλας 2013

ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ

1. Γέφυρα 2012 με 2013.

2. Νέοι νόμοι στο μεσοδιάστημα.

3. Αλλαγές που έγιναν στη φετινή νομοθεσία. .

4. Οι Προθεσμίες δηλώσεων για το 2013 – Παρατάσεις.....

Οι διεκρινίσεις του Μηταράκη για τις αλλαγές στο επάγγελμα του λογιστή - φοροτεχνικού