Διορθώσεις επί διορθώσεων στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα

Συνεχίζεται το θρίλερ με την ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που κρατά “ομήρους” χιλιάδες φορολογούμενους που προσπαθούν να χαράξουν τον “οικογενειακό προγραμματισμό” τους και δεν γνωρίζουν ακόμα το πότε και με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Κι ενώ η περιβόητη ρύθμιση των 100 δόσεων επρόκειτο αρχικά να ανακοινωθεί στις αρχές της εβδομάδας, τώρα φαίνεται πως παίρνει παράταση για την επόμενη εβδομάδα ώστε να υπάρξει αρκετός χρόνος να ολοκληρωθεί ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για να αμβλυνθούν οι όποιες αντιρρήσεις των εκπροσώπων των δανειστών μας και να υπάρξει συμφωνία της τρόικας στο τελικό κείμενο.

Μέσω του Taxis τα τέλη κυκλοφορίας

Μέσω της ιστοσελίδας του taxisnet θα μπορούν από την 1η Νοεμβρίου οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών να εκτυπώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2015.

Σε ότι αφορά το κόστος των ετήσιων τελών, δεν παρατηρείται κάποια αλλαγή σε σχέση με το 2014. Παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε γίνει λόγος για την εφαρμογή νέου συστήματος υπολογισμού με βάση την ετήσια χιλιομετρική απόσταση που διανύει ο κάτοχος του ΙΧ.

Όσα πρέπει να ξέρετε για τις δαπάνες που δεν εκπίπτουν από τα έσοδα των εταιρειών

Ας δούμε όμως ποιες είναι αυτές οι δαπάνες συνολικά, με βάση το σχετικό άρθρο , και θα προχωρήσουμε σε μια πρώτη ανάλυση τους, αναμένοντας και άλλες αποφάσεις και εγκυκλίους της διοίκησης.

«Νόμος 4172/ (ΦΕΚ Α' 167/23-07-2013), Άρθρο 23

Μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες

Οι ακόλουθες δαπάνες δεν εκπίπτουν:

Πότε θα είναι έτοιμο το Taxis για το επίδομα θέρμανσης

Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει στο Taxis η εφαρμογή της υποβολής αιτήσεων για τους δικαιούχους του επιδόματος κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, ενώ οι πρώτες προκαταβολές για το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθούν στα τέλη Νοεμβρίου.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα έχουν τη δυνατότητα να προεισπράξουν ένα σημαντικό μέρος της συγκεκριμένης παροχής, ήτοι θα λάβουν το 1/4 του συνολικού ποσού επιδόματος που δικαιούνται πριν ξεκινήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο για τη θέρμανσής τους.

Συγκρότηση επιτροπής με έργο την άμεση αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν στις φορολογικές και λογιστικές εργασίες

Η Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη πολλών και δυσεπίλυτων προβλημάτων κατά την άσκηση του επαγγέλματος των λογιστών φοροτεχνικών, αποφασίζει την συγκρότηση επιτροπής με έργο την άμεση αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν στις φορολογικές και λογιστικές εργασίες τους.

 Τα μέλη της επιτροπής είναι λογιστές φοροτεχνικοί με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στο επάγγελμα και η επικοινωνία μαζί τους είναι δυνατή στο e-mail: nsof@oe-e.gr

Πώς θα συμψηφιστούν αγροτικά χρέη 730 εκατ. ευρώ με κοινοτικές επιδοτήσεις

Σε αυτόματο συμψηφισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών 250.000 αγροτών στον ΟΓΑ ύψους 730 εκ. ευρώ με τα ποσά των κοινοτικών επιδοτήσεων, προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά το «πράσινο φως» που ελήφθη από την Κομισιόν, όπως προκύπτει από έγγραφο - ντοκουμέντο του αρμόδιου επιτρόπου Dacian Ciolos.

Με βάση τον σχεδιασμό η παρακράτηση των ποσών θα ξεκινήσει περί τα τέλη Οκτωβρίου οπότε και αναμένεται να κατατεθεί στους λογαριασμούς των αγροτών συνολικό ποσό 1,1 δισ. ευρώ περίπου, που αφορά το τσεκ της ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης. Από τα ποσά αυτά αναμένεται να παρακρατηθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του τρέχοντος έτους.

Συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με τραπεζικά μέσα και μόνον

Η διάταξη σχετικά με τις δαπάνες των επιχειρήσεων που πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο μέσω τραπέζης ήταν λίγα έως πολύ γνωστή. Ήδη παρόμοιες κινήσεις και προσπάθειες είχαν σταδιακά ξεκινήσει από το 2010, με μεγαλύτερο όριο, το όριο σταδιακά μειώθηκε και φτάσαμε στο 2014 που έφτασε μόλις τα 500 ευρώ

. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε το πρόβλημα ο νομοθέτης ήταν με την περίπτωση β του άρθρου 23 του Ν.4172/2013, γνωστότερου ως κώδικα φορολογίας εισοδήματος.

Ειδικότερα, στο τμήμα της φορολογίας από επιχειρηματική δραστηριότητα υποχρεώνει τους επιτηδευματίες να πραγματοποιούν συναλλαγές άνω των 500 ευρώ όταν πραγματοποιούν δαπάνες, με τραπεζικά μέσα ειδάλλως η δαπάνη δεν θα εκπίπτει από τα έσοδα της επιχείρησής με αποτέλεσμα ο επιτηδευματίας να φορολογείται περισσότερο.

Πώς θα πάρετε 72 έως 100 δόσεις για τις οφειλές στην εφορία και τα ταμεία

Ρύθμιση χρεών με πολύ καλύτερους όρους και σε περισσότερες δόσεις (ως και 100) προβλέπει η νέα απόφαση της κυβέρνησης για εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων και της εφορίας.
Ποσά μέχρι 15.000 ευρώ ρυθμίζονται σε 100 δόσεις, ενώ για χρέη άνω των 15.000 ευρώ προβλέπονται 12 ως 72 δόσεις.
Ποιες οφειλές εντάσσονται στη ρύθμιση

Στη ρύθμιση των πολλών δόσεων εντάσσονται οι οφειλές μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2014, και θα πρέπει να έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.