Ληξιπρόθεσμα χρέη. Τρόπος καταβολής και υπολογισμού δόσεων

Με το Ν. 4152/9-5-2013 (ΦΕΚ Α 107) και συγκεκριμένα με τις υποπαραγράφους Α1 και Α2 του άρθρου πρώτου, ρυθμίζεται ο τρόπος καταβολής των ληξιπρόθεσμων χρεών:
1. Με την Α1 υποπερίπτωση καθορίζεται η ειδική ρύθμιση καταβολής με δόσεις των υπαρχόντων ληξιπρόθεσμων χρεών που έχουν βεβαιωθεί μέχρι και 31-12-2012
2. Με την Α2 υποπερίπτωση καθορίζεται η διαδικασία για πάγια ρύθμιση καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών, καταργουμένων από την έναρξη εφαρμογής των άλλων προβλεπομένων ρυθμίσεων που προέβλεπαν οι διατάξεις των άρθρων 13 έως και 21 του ν. 2648/1998

Φορολογική δήλωση 2013: οδηγός από το taxisnet

Πώς θα κάνετε τη φορολογική δήλωση 2013; Διαβάστε τον οδηγό από το taxisnet για τη φορολογική δήλωση 2013. 

Έναν πλήρη οδηγό για τον κάθε φορολογούμενο έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών taxisnet, στον οποίο ενσωματώνονται οι τελευταίες νομοθετικές αλλαγές και οι οδηγίες για την υποβολή φορολογικής δήλωσης 2013 στο taxisnet.

Το νέο έντυπο «A21» και ποιοι θα το υποβάλλουν για να εισπράξουν

Άλλο ένα φορολογικό έντυπο προστίθεται στη ζωή 2,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων με παιδιά. Θα λέγεται «Ε21» και θα το συμπληρώνουν όσοι θέλουν να εισπράξουν το νέο επίδομα τέκνων.
Το «Ε21», θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά όπως ηλεκτρονικά θα πρέπει να υποβληθεί η φορολογική δήλωση και από όλους τους γονείς που θέλουν να εισπράξουν το επίδομα. Αυτό τουλάχιστον θα αναφέρουν οι επίσημες οδηγίες που θα εκδοθούν σχετικά με την καταβολή του επιδόματος. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Όσοι δικαιούστε επίδομα παιδιών και δεν έχετε κωδικούς πρόσβασης στο Taxis σπεύσατε να ολοκληρώσετε τη διαδικασία πριν αρχίσουν οι ουρές.

Αυτά είναι τα 20 επαγγέλματα που ανοίγουν με νόμο - εξπρές

Με διαδικασίες-εξπρές το οικονομικό επιτελείο προχωρά σε πλήρες άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και απελευθέρωση αγορών με στόχο την τόνωση της απασχόλησης και τη μείωση των τιμών.
Σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ το όφελος από το άνοιγμα των 20 επαγγελμάτων μπορεί να είναι ως και 4 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ που θα προκύψει μπορεί να φτάσει και το 2,1%. Έτσι η κυβέρνηση μέχρι τον Ιούλιο αναμένεται να φέρει νέα νομοθετική ρύθμιση για το άνοιγμα των επαγγελμάτων αυτών.

Από τις 20/05/2013 η ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Σε 10 ημέρες από σήμερα πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων μισθωτών, συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Ημερησίας, από τις 20 Μαΐου περισσότεροι από 5,5 εκατ. φορολογούμενοι θα μπορούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012, και να γνωρίζουν άμεσα τι φόρο θα κληθούν να καταβάλουν.

Υποχρεωτική η καταγραφή των υπερωριών πριν την έναρξη πραγματοποίησής τους σε ειδικό βιβλίο


Αυστηρότερος αναμένεται να είναι ο έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας όσον αφορά τη γνωστοποίηση της υπερωριακής απασχόλησης, αλλά και την τήρηση ειδικού βιβλίου υπερωριών.  Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η αλλαγή αυτή προωθείται για τη «νομιμοποίηση» της υπερωριακής απασχόλησης.

Νέου τύπου τεκμήρια για ελεύθερους επαγγελματίες

Ανοίγει ο δρόμος για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων με την επιβολή νέου τύπου τεκμηρίων ενώ καθιερώνεται νέο σύστημα φορολογικών ελέγχων το οποίο θα κινείται στα πρότυπα του αμερικανικού μοντέλου. Με υπουργικές αποφάσεις οι οποίες αναμένεται να εκδοθούν σήμερα ή το αργότερο αύριο ενεργοποιούνται, με καθυστέρηση 14 μηνών, οι έμμεσες μέθοδοι τεκμαρτού προσδιορισμού των φορολογητέων εισοδημάτων. Θα βασίζονται στην παρακολούθηση των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων, στο είδος, το χρόνο και την έδρα του επαγγέλματος, στα λειτουργικά έξοδα, τη ταμειακή ρευστότητα, στις δαπάνες διαβίωσης των επαγγελματιών καθώς και στα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία τους.

Παράταση στην υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων (Α.Ε., Ε.Π.Ε)

Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γεωργίου Μαυραγάνη, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013 για όλα τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 101 του Κ.Φ.Ε., παρατείνεται μέχρι και την 31η Μαϊου 2013, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του νομικού προσώπου.

Ξηλώνουν τις φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων και επαγγελματιών

Μια ριζική ανατροπή στον τρόπο που φορολογούνται οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες προωθεί το υπουργείο Οικονομικών υπό τις οδηγίες της τρόικας. Με το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή το αργότερο έως τα μέσα Ιουνίου ξηλώνεται το σύνολο των εκπιπτόμενων δαπανών που αναγνωρίζονται για την επιχειρηματική δραστηριότητα και αντικαθίστανται από μια νέα πρακτική στην αναγνώριση εκπτώσεων από τα ακαθάριστα έσοδά τους.

Συμβάσεις - συμφωνητικά Λογιστών

Είναι απαραίτητη η σύμβαση-συμφωνητικό, για παροχή υπηρεσιών λογιστικών-φοροτεχνικών με τους πελάτες μας από τη στιγμή που εκδίδουμε ΤΠΥ σε μηνιαία βάση για την αμοιβή μας;
Αρχικά πρέπει να επισημάνουμε ότι η σύνταξη και υπογραφή ενός συμφωνητικού μεταξύ δύο συμβαλλομένων, παρέχει την εξασφάλιση της τήρησης των όρων καλής εκτέλεσης των εργασιών για την ολοκλήρωση της παροχής υπηρεσιών, αφενός, και αφετέρου την διασφάλιση της εκπλήρωσης της καταβολής της συμφωνηθείσας αμοιβής (βλ. Άρθρα 681-702 του ΑΚ).

Είκοσι μυστικά στις φορολογικές δηλώσεις 2013

Το πρώτο βήμα για τη σύνταξη του περιουσιολογίου, δηλαδή της αναλυτικής εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης των φορολογούμενων, γίνεται φέτος με τις φορολογικές δηλώσεις.
Το γνωστό έντυπο Ε1, που θα κληθούν να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέχρι τις 30 Ιουνίου όλοι οι φορολογούμενοι, απαιτεί πλήρη καταγραφή όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν ο 2012 ενώ κρύβει φορολογικές παγίδες.


Άρθρα Τάξεις Λογιστών - Φοροτεχνικών και Δικαιούχοι Αδειών 08/05/2013

Τάξεις λογιστών-φοροτεχνικών και δικαιούχοι αδειών

Πως διαμορφώνονται πλέον οι διατάξεις που διέπουν την Επαγγελματική ταυτότητα Λογιστών - φοροτεχνικών μετά και τις τελευταίες τροποποιήσεις στους νόμους 2515/1997 και στο Π.Δ 340/1998 από το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην βουλή.
Απόκτηση Επαγγελματικής ταυτότητας :

Ποιοι θα γλιτώσουν το νέο ΕΕΤΑ και ποιοι δικαιούνται περισσότερες δόσεις

Ποιοι δε θα πληρώσουν το χαράτσι

Τι προβλέπει το σχέδιο Στουρνάρα
Την απαλλαγή από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος ακινήτων των φορολογουμένων με ατομικό εισόδημα χαμηλότερο των 6.591 ευρώ εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. 

Όπως αναφέρουν τα Νέα, το ΥΠΟΙΚ εξετάζει να δοθεί η δυνατότητα σε νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ να πληρώσουν το χαράτσι με μειωμένο συντελεστή και σε περισσότερες από πέντε δόσεις.

"Ο μεγάλος αδελφός καραδοκεί και διασταυρώνει"

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, την άλλη εβδομάδα θα ανοίξει επιτέλους το σύστημα και θα μπορούμε να αρχίζουμε να στέλνουμε φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων. Επειδή τα πράγματα έχουν «σφίξει» πλέον , θα θέλαμε να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά ότι πρέπει να συμπληρωθούν σωστά οι φορολογικές δηλώσεις , και ειδικά το Ε1.