Πίσω από τη διάλυση του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού κρύβονται οργανωμένα συμφέροντα ολιγάριθμων ξένων και ντόπιων εταιρειών

Οι απόψεις του ΟΕΕ έχουν γνωστοποιηθεί σε επαναλαμβανόμενες έγγραφες επικοινωνίες με την Πολιτεία και με κάθε αρμόδιο κρατικό λειτουργό.Οι θέσεις μας είναι και παραμένουν σταθερές και τεκμηριωμένες .
Γίνεται με σαφήνεια, διάκριση ανάμεσα στην επιστήμη και στην πρακτική εμπειρία. Δηλαδή μεταξύ του απλογραφικού και στο διπλογραφικού συστήματος. Στο απλογραφικό εμπίπτουν οι επαγγελματίες Λογιστές Φοροτεχνικοί χωρίς πτυχίο ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ. Στο διπλογραφικό οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΑΤΕΙ.

Φορολογικός οδηγός για όλους: Τα SOS που γλιτώνουν φόρους


Η λαϊκή ρήση “στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος” ισχύσει απόλυτα στις φορολογικές δηλώσεις καθώς νέοι “πονηροί” κωδικοί που έχουν προστεθεί στο φετινό ηλεκτρονικό έντυπο φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων καθώς και “αφανή” τεκμήρια διαβίωσης μπορεί να κοστίσουν ακριβά σε χρήμα και χρόνο αν δεν συμπληρωθούν σωστά η υπάρχουν παραλείψεις ακόμα και λάθη δεκαδικών αριθμών.

Ο.Α.Ε.Ε. - Τελευταία ευκαιρία για κατάταξη σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία

Μία τελευταία ευκαιρία σε συνεπείς ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ οι οποίοι εί­χαν χάσει το δικαίωμα για κατάταξη σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία δίνεται με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοι­νωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση.

Συγκεκριμένα, τροποποιείται και συμπληρώνεται η προηγούμενη υπουρ­γική απόφαση Φ.80000/10255/334/6.6.2012 (ΦΕΚ 1849/τ.Β’/13.06.2012) η οποία έδινε την δυνατότητα επιλογής κατώ­τερης ασφαλιστικής κατηγορίας με την βούληση του ασφαλισμέ­νου.

Σε δύο δόσεις ο Φ.Π.Α. αλλά με 10 ευρώ προκαταβολή - Τι θα περιέχει το νέο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο

Όχι τρεις αλλά δύο θα είναι οι δόσεις καταβολής του ΦΠΑ, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ωστόσο για προκαταβολή θα αρκούν ακόμα και δέκα ευρώ αντί του 40% του ποσού που ισχύει σήμερα.Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται, σύμφωνα με "Τα Νέα", να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την κάλυψη των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση των δόσεων των 8,8 δισ ευρώ, το οποίο θα κατατεθεί, κατά πάσα πιθανότητα, την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Αλλαγές στη διαδικασία και τους όρους επιστροφής του Φ.Π.Α.

Με την πρόσφατη εγκύκλιο του Υ.Ο. ΠΟΛ.1067/3.4.2013, άλλαξε η διαδικασία και οι όροι επιστροφής Φ.Π.Α. επενδυτικών αγαθών αλλά και όλων των περιπτώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 34 του νόμου 2859/2000 (Κώδικας Φ.Π.Α.). Συγκεκριμένα καταργούνται πλέον οι Α.Υ.Ο.ΠΟΛ.1016/1.3.2010 και ΠΟΛ.1108/02.07.2010, οι οποίες καθόριζαν τον τρόπο επιστροφής του Φ.Π.Α., ήτοι χωρίς ή κατόπιν ελέγχου ή βάσει υπολογισμού ορίων.

ΠΟΛ 1074 ΘEMA: «Παροχή διευκρινίσεων σε θέματα που αφορούν την εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.)»

Με αφορμή γραπτά και προφορικά ερωτήματα, σχετικά με την εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ν. 4093/2012άρθρο πρώτο, υποπαρ. Ε1 – ΦΕΚ 222 Α΄) και σε συνέχεια των εγκυκλίων μας ΠΟΛ.1004/4.1.2013ΠΟΛ.1036/22.2.2013 καιΠΟΛ.1061/28.3.2013, παρέχονται συμπληρωματικά με την παρούσα, οι ακόλουθες διευκρινίσεις.

Διευκόλυνση από το ΣΕΠΕ στην ηλεκτρονική υποβολή εντύπων χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου του τεχνικού ασφαλείας.

Διευκόλυνση από το ΣΕΠΕ στην ηλεκτρονική υποβολή εντύπων χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου του τεχνικού ασφαλείας.

Άσκηση καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας από τον εργοδότη στην επιχείρησή του - Διαδικασία αναγγελίας στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ

Σχετικά με αναγγελία εργοδότη στην αρμόδια τεχνική και υγειονομική επιθεώρηση για την άσκηση καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας από τον ίδιο, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Ανοίγει ο δρόμος για ποινικές διώξεις μικροοφειλετών

Τι αναφέρει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου σε γνωμοδότησή του σχετικά με τις διώξεις οφειλετών με για χρέη από 5.000 έως 10.000 ευρώ που έχουν βεβαιωθεί από τις ΔΟΥΟι φοροοφειλέτες μπορεί να διωχθούν για χρέη από 5.000 έως 10.000 ευρώ που έχουν βεβαιωθεί από τις Δ.Ο.Υ. και πριν από την 31 Μαρτίου 2011 (ημερομηνία ισχύος του Ν. 3943/2011), χωρίς αυτό να παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές (άρθρο 7) και τον Ποινικό Κώδικα (άρθρο 1).
Αυτό υπογραμμίζει σε γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και προϊστάμενος του οικονομικού εγκλήματος, Νίκος Παντελής, προς το υπουργείο Οικονομικών.

Απαντήσεις σε 24 ερωτήσεις για τη φορολογία φυσικών προσώπων

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων

Αλλαγή σχεδιασμού για τη φορολόγηση των 18χρονων


Λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει με τη φορολογία των 18χρονων, ακόμη και στην περίπτωση που έχουν ετήσιο εισόδημα 1 ευρώ από τόκους καταθέσεων ενώ είναι συνδικαιούχοι με τους γονείς τους, έχει βρει το υπουργείο Οικονομικών και ετοιμάζεται να την καταθέσει στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας.Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που δημοσιεύει Το Βήμα, όσοι νέοι ηλικίας άνω των 18 ετών είναι προστατεύομενα τέκνα (φοιτητές, φαντάροι κτλ.) δεν θα υποχρεωθούν εφέτος να υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Ακόμη και αν έχουν κάποιο περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους, θα το δηλώσουν οι γονείς τους και αυτοί θα εξαιρεθούν της φορολογίας.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΠΛΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Ο εντοπισμός, τόσο ενός πλαστού, όσο και ενός εικονικού φορολογικού στοιχείου, πολλές φορές είναι εύκολος, με μόνο τον έλεγχο του στοιχείου ως εντύπου ή του περιεχομένου του. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις χρειάζεται ειδική μελέτη τόσο του στοιχείου, ως εντύπου, όσο και επαλήθευση του περιεχομένου του ως προς τα στοιχεία των αντισυμβαλλομένων και σε βάθος έλεγχος, για τη διαπίστωση της γνησιότητας του φορολογικού στοιχείου και της πραγματοποίησης ή μη της συναλλαγής.

Ολα τα μυστικά για τις δηλώσεις ακινήτων Ε9

Την ηλεκτρονική οδό θα πρέπει να ακολουθήσουν υποχρεωτικά και φέτος οι φορολογούμενοι για να υποβάλουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων, το γνωστό έντυπο Ε9. Το Ε9 συμπληρώνεται και υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet και μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013.
 Φέτος όλοι οι φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητα θα πρέπει να οριστικοποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση και να δηλώσουν στην περίπτωση που δεν το έχουν πράξει τα στοιχεία για τα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου ακίνητα. Το έντυπο Ε9 θα αποτελέσει τη βάση για τον υπολογισμό του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να επιβληθεί το 2014.

Αρθρα Οι Αποσβέσεις και οι αλλαγές που επήλθαν από την 1/1/2013 - Τι προβλέπουν οι νέες διατάξεις


Με την παράγραφο 24 του άρθρου 3 του νόμου 4110/2013, αντικαταστάθηκε η περίπτωση στ' της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του Κ.Φ.Ε. (νόμος 2238/1994). Με τη νέα ρύθμιση απλοποιείται γενικότερα η διαδικασία απόσβεσης των παγίων στοιχείων των επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, περιορίζονται οι συντελεστές απόσβεσης σε λιγότερες κατηγορίες, καταργείται ο ανώτερος και κατώτερος συντελεστής απόσβεσης, καθώς και η φθίνουσα μέθοδος απόσβεσης. 

Ποιες είναι πλέον οι κυρώσεις σε περιπτώσεις παράνομης απασχόλησης επιδοτούμενου ανέργου

Ποιες είναι πλέον οι κυρώσεις σε περιπτώσεις παράνομης απασχόλησης επιδοτούμενου ανέργου
Σύμφωνα με το άρθρο 19 του ψηφισθέντος νομοσχεδίου "Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας"

Ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο: Απεριόριστες δόσεις για μικρούς οφειλέτες εγγυήσεις από μεγάλους

Στα μέτρα των μικρο - οφειλετών είναι κομμένη και ραμμένη η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα αποδέχθηκε το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου που έχει ως βασικό κανόνα την αποπληρωμή των χρεών έως και σε 48 δόσεις.