Εργατική Ημερίδα στο Κιλκίs

 H ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

Σε Συνεργασία με την   EPSILON-NET  
 Διοργανώνει την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 17,00 στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κιλκίs
                                                
                                                    ΕΡΓΑΤΙΚΗ  ΗΜΕΡΙΔA
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ από τη θεωρία ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ!


Με εισηγητή τον κ. ΠΡΑΣΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Διευθυντή Εφαρμογών Μισθοδοσίας Epsilon Net, Σύμβουλο Εργασιακών 
Θεμάτων, Εξειδικευμένο Εισηγητή Εργατικών Σεμιναρίων

*EXTRA ΔΩΡΟ : σε όλους τους συμμετέχοντες  το βιβλίο “ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ & ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ” από την θεωρία στην πράξη.

Πώς θα αξιοποιήσετε τις ικανότητες του λογιστή σας ;

Πίσω από κάθε επιτυχημένη επιχείρηση, κρύβεται ένας εξαιρετικός λογιστής. Ωστόσο, πολλές φορές υπάρχουν και εκείνοι οι επιχειρηματίες που βλέπουν τους λογιστές τους δυστυχώς μόνο για την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων και αισθάνονται άβολα να μιλήσουν ανοιχτά και ειλικρινά μαζί τους για τα οικονομικά και φορολογικά ζητήματα που τους απασχολούν.
 Όμως αυτό είναι λάθος. Απεναντίας, οι λογιστές και φοροτεχνικοί που εξειδικεύονται στα λογιστικά «θέματα επιχειρήσεων» μπορούν να χρησιμεύσουν σαν εργαλεία-κλειδιά στην ανάπτυξη και άνθιση μίας επιχείρησης.
 Ο επιχειρηματίας θα πρέπει να αναπτύξει μία υγιή σχέση επικοινωνίας με τον λογιστή του με την πρόθεση να την αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο για το μέλλον της επιχείρησης του.
Ας δούμε μερικές πρακτικές συμβουλές όσον αφορά σε αυτό το σοβαρό θέμα:

Κατάργηση (;) υποβολής του τροποποιητικού πίνακα προσωπικού (Ε4)

Με την ψήφιση του Ν. 4225/2014 καθιερώθηκε η υποχρέωση τήρησης του Ειδικού Βιβλίου Τροποποίησης Ωραρίου και Υπερωριών και από τις 7/1/2014 (ημερομηνία δημοσίευσης του Νόμου), κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας εργαζομένων, καθώς και η νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση καταχωρείται υποχρεωτικά πριν την έναρξη πραγματοποίησής της στο νέο αυτό βιβλίο.

Το Ειδικό Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες εν γένει και μπορεί να τηρείται με τη μορφή ημερολογίου ή μηχανογραφημένων σελίδων, που φέρουν τα στοιχεία της επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή του εν γένει εργοδότη με την ένδειξη «Ειδικό Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών».

Μόνο ένα πρόστιμο για αδήλωτους εργαζόμενους

Eντός του Μαρτίου αναμένεται η σχετική διάταξη για την επιβολή ενός μόνο προστίμου, αυτού των 10.550 ευρώ για κάθε αδήλωτο -ανασφάλιστο εργαζόμενο ηλικίας άνω των 25 ετών και των 9.197 ευρώ αν είναι κάτω των 25 ετών.

Ταυτόχρονα οδεύει προς κατάργηση το Ειδικό Βιβλίο Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού «πορτοκαλί βιβλίο» στις επιχειρήσεις -αφού τα σχετικά στοιχεία δηλώνονται, πλέον, ηλεκτρονικά στην «Εργάνη»- .

Τα πρόστιμα, τα οποία θα καταργηθούν με ειδική ρύθμιση στο νομοσχέδιο το οποίο προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή, είναι:

Πλήρης έλεγχος σε καταθέσεις και κινήσεις λογαριασμών για φυσικά και νομικά πρόσωπα

Τα στοιχεία των κατόχων τραπεζικών λογαριασμών με κίνηση άνω των 50.000 ευρώ σε ετήσια βάση και επενδυτικών λογαριασμών με κίνηση άνω των 100.000 ευρώ, θα πρέπει να αποσταλούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κατά περίπτωση από τον Φεβρουάριο έως και την 31 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ ΠΟΛ.1033/28.1.2014 εκτός από τους τόκους, τα στοιχεία των ασφαλιστικών εταιριών, τις δαπάνες προς τις ΔΕΚΟ, τα Θεραπευτήρια, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, κλπ , η ΓΓΔΕ ζητάει από τις Τράπεζες στοιχεία για ετήσιες κινήσεις λογαριασμών που εμφανίζουν κίνηση χρέωσης και πίστωσης αθροιστικά μεγαλύτερη των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.
Επίσης οι τράπεζες πρέπει να στείλουν και στοιχεία για τα χαρτοφυλάκια των πελατών τους συνολικής αξίας μεγαλύτερης από 100.000 ευρώ.
Τα στοιχεία που ζητούνται ανά πελάτη είναι

Για ποιες συναλλαγές δεν θα υποβάλλονται στοιχεία στις καταστάσεις πελατών και προµηθευτών

Δεν υποβάλλονται στοιχεία στις καταστάσεις πελατών και προµηθευτών, µε βάση τις διατάξεις της Α.Γ.Γ.Δ.Ε.ΠΟΛ.1022/2014, για ορισµένες συναλλαγές, που αφορούν είτε λήψη υπηρεσιών είτε καταβολή δαπανών, ως ακολούθως :

1. Ενοίκια ακινήτων, εφόσον η αξία δεν επιβαρύνεται µε Φ.Π.Α.

2. Πωλήσεις αγαθών ή υπηρεσιών από και προς την αλλοδαπή (ενδοκοινοτικές αποκτήσεις – παραδόσεις, συναλλαγές µε τρίτες χώρες)

3. Εισιτήρια όλων των µεταφορικών µέσων, συµπεριλαµβάνονται και οι αποδείξεις πώλησης εισιτηρίων (Α.Π.Ε.) και Πιστωτικά Τιµολόγια που εκδίδονται γι αυτά

4. Συνδροµές σε επαγγελµατικές οργανώσεις και επαγγελµατικά Επιµελητήρια, συνδροµές και δωρεές σε συλλόγους και νοµικά πρόσωπα µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, για τις οποίες έχουν εκδοθεί µη φορολογικά στοιχεία - αποδείξεις είσπραξης.

Δήλωση Φ.Μ.Υ. από 1.1.2014 και μετά

Σχετικά με την δήλωση και την απόδοση του παρακρατούμενου φόρου από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις για περιόδους μετά την 1.1.2014, έχουμε να κάνουμε τις εξής επισημάνσεις:

i. Πολλοί συνάδελφοι έχουν επικοινωνήσει με τον κόμβο και έχουν στείλει e-mail ρωτώντας γιατί δεν έχουν αναρτηθεί στο ημερολόγιο του κόμβου οι σχετικές προθεσμίες για την υποβολή της δήλωσης Φ.Μ.Υ. και αντίστοιχα για την καταβολή του φόρου αυτού.

ii. Υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους ότι, από 1.1.2014 δεν ισχύει πλέον ο ν.2238/1994, συνεπώς δεν υφίστανται οι διατάξεις που αφορούσαν στην υποβολή της δήλωσης και στην απόδοση Φ.Μ.Υ. με το τρόπο που ξέραμε μέχρι το τέλος της χρήσης 2013.

Οδηγός για την παρακράτηση φόρου με τον νέο ΚΦΕ

1. Παρακράτηση φόρου από μισθωτή εργασία
Η παρακράτηση φόρου προβλέπεται και ρυθμίζεται από τα άρθρα 59 έως και 64 (Μέρος Τέταρτο του ΚΦΕ). Συγκεκριμένα, με τα δύο πρώτα άρθρα 59 και 60, ορίζεται η παρακράτηση φόρου από το εισόδημα της μισθωτής εργασίας (φορολόγηση στη πηγή), όπου απαριθμούνται τα πρόσωπα που υποχρεούνται να παρακρατούν φόρο σύμφωνα με το σύστημα αυτό, δηλαδή της φορολόγησης στην πηγή: 
Όποιος ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, εφόσον διενεργεί πληρωμές ή δίνει παροχές σε είδος στους εργαζομένους ή στους υπαλλήλους του.
 Όποιο νομικό πρόσωπο καταβάλλει συντάξεις σε φυσικά πρόσωπα, καθώς και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης που διενεργούν πληρωμές στους ασφαλισμένους τους.

Τι θα ισχύσει το 2014 για τις βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων

Εγκύκλιο για τον τύπο και το περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και της βεβαίωσης των εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη αναφέρεται πως τα στοιχεία που προβλέπεται να περιλαμβάνονται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα ή εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις οικονομικού έτους 2014, υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων ανεξάρτητα αν ο υπόχρεος είναι επιτηδευματίας ή όχι και ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων που τηρούνται και από τον τρόπο ενημέρωσής τους.

Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές στην δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2014 (Έντυπο Ε1)

Οι αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος για την χρήση 2013 (οικονομικό έτος 2014), έφεραν και βασικές αλλαγές στους πίνακες της φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1), για το οικονομικό έτος 2014.
Οι βασικότερες εντοπίζονται στους πίνακες 7. «ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ Η ΑΠΟ ΦΟΡΟ», αφού έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι φοροαπαλλαγές. Αρκετούς από τους κωδικούς του πίνακα αυτού μεταφέρθηκαν στο πίνακα 6. «ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ -ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ». Πιο συγκεκριμένα οι αλλαγές κατά πίνακα είναι:

Πίνακας 2: «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ»

Κανένα πρόβλημα με δηλώσεις ΦΠΑ ανά τρίμηνο

Τη δυνατότητα να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ ανά τρίμηνο εξακολουθούν έχουν οι αγρότες, διευκρινίζει μέσω του twitter O Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο λογαριασμό του, ο κ. Θεοχάρης διευκρινίζει ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με τη δηλώσεων ΦΠΑ ανά τρίμηνο από τους αγρότες».

Υπενθυμίζεται εδώ ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, οι δηλώσεις ΦΠΑ από τους αγρότες θα υποβάλλονται μια φορά το χρόνο.

ΦΠΑ: Παγιδευμένοι στο Taxis όσοι υπέβαλαν τροποποιητική δήλωση

Παγιδευμένοι στο Taxis βρίσκονται εκατοντάδες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που αν και υπέβαλαν εμπρόθεσμα τροποποιητική δήλωση ΦΠΑ εως τις 20 Ιανουρίου 2014, ωστόσο δεν μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων του υπουργείο Οικονομικών είχε διευκρινίσει προ ημερών πως στην περίπτωση που με την τροποποιητική δήλωση μειώνεται το χρεωστικό υπόλοιπο της αρχικής δήλωσης ΦΠΑ, δεν θα υπάρχει υποχρέωση καταβολής του μη οφειλόμενου ποσού και ότι η τακτοποίηση της διαφοράς αυτής θα πραγματοποιηθεί εκ των υστέρων, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και των δύο δηλώσεων.