Ποιοι και πότε δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης

Υπογράφηκε η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης η οποία προβλέπει νέα αυστηρότερα κριτήρια για τους δικαιούχους. Το επίδομα διαμορφώνεται σε 0,25 ευρώ αντί 0,30 πέρυσι ενώ δικαιούχοι θα είναι όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ και αξία ακίνητης περιουσίας 100.000 ( για τον άγαμο) και 24.000 ευρώ και 200.000 αντίστοιχα για τετραμελή οικογένεια με δύο παιδιά.
Η διαδικασία χορήγησης θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του TAXISNET. Για αιτήσεις που θα κατατεθούν έως τις 31.12.2015 η πληρωμή θα γίνει μέχρι τις 2.2.2016. Για αιτήσεις που θα κατατεθούν από 1.1.2016 έως και 30.5.2016, η πληρωμή θα γίνει μέχρι τις 30.6.2016.

Απαλλαγή σύνταξης κατάστασης αποτελεσμάτων 2014 για τις πολύ μικρές οντότητες

Σε αρκετές συζητήσεις με συναδέλφους καθώς και στη διάρκεια σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με το κλείσιμο της χρήσης σύμφωνα με τα Ε.Λ.Π. ένα από τα ζητήματα που προβλημάτισαν αρκετούς, ήταν η υποχρέωση κατάρτισης της κατάστασης αποτελεσμάτων χρήσης για το 2014 ως συγκριτικής χρήσης προς το 2015.
Ειδικότερα το πρόβλημα προέκυπτε κυρίως όσον αφορά τις πολύ μικρές οντότητες της παρ.2γ, του άρθρου 1 οι οποίες τηρούν κατά κανόνα απλογραφικά βιβλία και οι οποίες δεν είχαν συντάξει παρόμοια κατάσταση κατά την προηγούμενη χρήση. Η κατάρτιση λοιπόν εν προκειμένω μίας τέτοιας κατάστασης για το 2014 θα διπλασίαζε τον όγκο δουλειάς των συναδέλφων, χωρίς επί της ουσίας να προσφέρει κάτι τόσο σημαντικό στην ποιότητα της λογιστικής πληροφόρησης.

Ανοιξε η εφαρμογή για τη διόρθωση λαθών στο Ε9

Τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη στα στοιχεία των ακινήτων τους που αποτυπώνονται στο έντυπο Ε9 του 2015 και ως εκ τούτου να μειώσουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Την Δευτέρα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων άνοιξε την ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 έτους 2015 έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις. Οι αλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά και αμέσως μετά την οριστικοποίησή τους θα ακολουθήσει νέα εκκαθάριση στον ΕΝΦΙΑ του 2015.

Έκδοση τιμολογίου για δωρεάν διάθεση

Η έκδοση τιμολόγιου με έκπτωση 100%, άρα μηδενική αξία, είναι σύμφωνο με τα ΕΛΠ; Εάν όχι με ποιο τρόπο θα μπορεί να κλείνει η συναλλαγή με τον πελάτη για δωρεάν διάθεση αγαθών; 
 Επίσης σε περίπτωση διάθεσης εμπορευμάτων μας για ανάλυση και ποιοτικό έλεγχο εντός της εταιρείας τι παραστατικό πρέπει να εκδώσουμε ώστε τα εμπορικά τεμάχια να φύγουν από το εμπορικό στοκ; Μπορεί να εκδοθεί τιμολόγιο στο όνομα της εταιρείας; Θα υπάρχει ΦΠΑ αυτοπαραδοσηs