Δήλωση στοιχείων ακινήτων σε περιπτώσεις κληρονομικής διαδοχής.(πολ. 1186/2014)

Από το έτος 2014, στις περιπτώσεις κληρονομικής διαδοχής η δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) υποβάλλεται εντός τριάντα (30) ημερών από την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς.

 Συγκεκριμένα ο κληρονόμος μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομιά εντός προθεσμίας τεσσάρων (4) μηνών από την ημερομηνία που πληροφορήθηκε την επαγωγή και το λόγο της, δηλαδή – κατά κανόνα - από την ημερομηνία θανάτου, προκειμένου για τους εξ αδιαθέτου κληρονόμους, και από την ημερομηνία δημοσίευσης της διαθήκης, προκειμένου για τους εκ διαθήκης κληρονόμους.

Μέχρι 30 Ιουνίου η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος

Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα υποβληθούν εφέτος οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ενώ τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα εξοφληθούν σε τρεις δόσεις, η πρώτη ως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη ως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τέλος Νοεμβρίου.

Τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και διευκρινίσεις σχετικά με τους υπόχρεους και τις διαδικασίες υποβολής περιγράφει εγκύκλιος της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου. Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι δεν έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης οι 18άρηδες οι οποίοι δεν έχουν εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι:

Προκαταβολή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων

Σύμφωνα με το άρθρο 71του ΚΦΕ (Ν 4172/2013), με βάση την δήλωση φορολογίας έτους 2014, που θα υποβάλλει ένα νομικό πρόσωπο ή μια νομική οντότητα βεβαιώνεται ποσό ίσο με το 80% του φόρου που προκύπτει, ως προκαταβολή για τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους 2015.

Στην κατηγορία των ως άνω νομικών προσώπων εντάσσονται οι κεφαλαιουχικές εταιρείες που συστήθηκαν στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή (ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ), οι συνεταιρισμοί και οι ενώσεις αυτών και οι κοινοπραξίες. Ο παραπάνω συντελεστής προκαταβολής φόρου αυξάνεται σε 100%, ειδικά για τις τράπεζες, που λειτουργούν με την μορφή της ανώνυμης εταιρείας στην χώρα μας, καθώς και για τα υποκαταστήματα των αλλοδαπών τραπεζών που έχουν την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα.

Ολη η ρύθμιση για όσους χρωστούν σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ

Από το ΙΚΑ ξεκινά την Πέμπτη 26 Μαρτίου η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών σε 100 δόσεις με βάση εγκύκλιο που εξέδωσε το Ταμείο αλλά και δεύτερη εγκύκλιο την οποία κυκλοφόρησε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο).

Για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων για ρύθμιση θα είναι η 2α Απριλίου χωρίς αλλαγές σε ό,τι αφορά οσους χρωστούν και είναι υπό συνταξιοδότηση (παραμένουν τα 20.000 ευρώ ως επιτρεπόμενο όριο οφειλής για συνταξιοδότηση)

Διαβάστε την εγκύκλιο

ΘΕΜΑ: Εγκύκλιος για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ν.4321/2015

Πώς αμείβεται η αργία της 25ης Μαρτίου

Φέτος ο εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου 2015 είναι ημέρα Tετάρτη.

Από τον νόμο η μέρα αυτή έχει καθοριστεί ως υποχρεωτική αργία όπου απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική δραστηριότητα καθώς βέβαια και η απασχόληση των μισθωτών, εκτός από εκείνες τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και τις αργίες.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ισχύουν τα εξής:

Επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν τη μέρα αυτή

Ρύθμιση Οφειλών : Μια πρώτη Ανάγνωση…


Το Σάββατο 21 Μαρτίου δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ , ο Νόμος 4321/2015 που αφορά στη Ρύθμιση οφειλών Πολιτών και Επιχειρήσεων στη φορολογική διοίκηση και στα ασφαλιστικά ταμεία.


Ας δούμε λοιπόν κάποια σημαντικά σημεία , που αφορούν στη Ρύθμιση :



Οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση

1. Ρυθμίζονται οφειλές εφόσον έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015
Υπάγονται σε ρύθμιση, με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν ως ακολούθως: