Πώς εφαρμόζεται η νέα απόφαση για την ηλεκτρονική υποβολή των νέων εντύπων Ε3, E3.1, Ε3.2 και Ε3.3, και E3.4

Σας γνωστοποιούμε ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η αρ. πρωτ. 29502/85/01-9-2014 (ΦΕΚ Β 2390/08-9-2014) Απόφαση του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας «Τροποποίηση και συμπλήρωση της υπ' αριθ. 5072/6/25.02.2013 Απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΦΕΚ Β'449/25.02.2013), περί επανακαθορισμού των όρων και προϋποθέσεων ηλεκτρονικής υποβολής στοιχείων για θέματα αρμοδιότητας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την υπ' αριθ. 28153/126/28-08-2013 Απόφασή του (ΦΕΚ Β' 2163/30.08.2013)».

Η ανωτέρω Υπουργική Απόφαση αναρτήθηκε στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια» με ΑΔΑ : 6Γ4ΜΛ-0Ω7.

Τροποποιητική δήλωση από τους ιδιοκτήτες κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων


Τροποποιητική δήλωση θα πρέπει να υποβάλουν στην εφορία οι ιδιοκτήτες κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που δεν συμπεριλήφθηκε στο εκκαθαριστικό τους η έκπτωση του 20%.


Πρόκειται για μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών της κατηγορίας αυτής που έχει κάνει λάθη κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων των ακινήτων τους στο Ε9, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει σωστά η εκκαθάριση και ο υπολογισμός της έκπτωσης στον φόρο.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα ρύθμιση οφειλών - 15 ερωτήσεις και απαντήσεις

Λύσεις σε όλες τις απορίες των φορολογουμένων για τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα ευεργετήματα και τις παγίδες της νέας ρύθμισης οφειλώνπρος το Δημόσιο δίδει το money-money.gr. Στον αναλυτικό οδηγό που παρουσιάζουμε, δίδονται απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα των πολιτών προκειμένου να φωτιστούν πλήρως οι πτυχές της νέας ρύθμισης.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι όλα τα χρέη που δεν υπερβαίνουν το 1.000.000 ευρώ και κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι και την 1η Οκτωβρίου 2014, έστω κι αν έχουν ήδη υπαχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις οφειλών, θα μπορούν πλέον να εξοφλούνται έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ, ή μέχρι 72 μηνιαίες δόσεις εφόσον υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι το 1.000.000 ευρώ.

Σοκ από τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ - Ποιοι έμειναν εκτός

Εκτός των εκπτώσεων του ΕΝΦΙΑ έμειναν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι.

Χθες μπήκαν στην ειδική εφαρμογή του taxis για να εκτυπώσουν το νέο εκκαθαριστικό, ωστόσο είδαν ότι δεν έχει σημειωθεί καμία μείωση.

Συγκεκριμένα περίπου 620.000 είναι οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων οι οποίοι ενώ δικαιούνται έκπτωσης 20% από τον ΕΝΦΙΑ έμειναν εκτός.

Ενώ το υπουργείο Οικονομικών τόνιζε πως τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που δικαιούνται έκπτωσης είναι 700.000, από την εκκαθάριση της Τρίτης προέκυψε ότι η μείωση χορηγήθηκε μόνο σε 78.399 ιδιοκτήτες! Δηλαδή έμειναν εκτός περισσότεροι από 620.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Π.Ο.Φ.Ε.Ε.-Πρώτες παρατηρήσεις και απόψεις για τα Ελληνικά λογιστικα πρότυπα

Το νοµοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα σηµαντικό µεταρρυθµιστικό βήµα, εκσυγχρονίζοντας το λογιστικό πλαίσιο της Ελλάδος, 35 χρόνια µετά την εισαγωγή του Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου το 1980 και συνεχίζοντας την παράδοση της Λογιστικής Τυποποίησης στις σηµερινές συνθήκες. 
Το µεγαλύτερο πλεονέκτηµα θεωρούµε ότι είναι η κωδικοποίηση των διάσπαρτων λογιστικών κανόνων.

 Η ΠΟΦΕΕ ανέκαθεν ήταν υπέρ της απλότητας των φορολογικών διατάξεων γεγονός που οδηγεί στην µείωση του λειτουργικού κόστους για τον κλάδο και τις επιχειρήσεις, καθώς δίνεται λύση στα προβλήµατα ασάφειας και αντιφάσεων στους υπάρχοντες κανόνες και µειώνεται η ανασφάλεια που όλοι µας βιώνουµε αναφορικά µε το τι ισχύει.

Από 1ης Νοεμβρίου τα τέλη κυκλοφορίας

Αμέσως μετά την πληρωμή της δόσης του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Οκτωβρίου, οι πολίτες θα πρέπει να αρχίσουν να... αποταμιεύουν προκειμένου να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορία για τα ΙΧ τους, καθώς από 1ης Νοεμβρίου θα μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Τaxisnet για να τυπώσουν το ειδικό ειδοποιητήριο, ώστε να πάνε σε τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ για πληρώσουν το αντίτιμο. 

Η εξόφληση θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος του 2014.
Υπενθυμίζεται πως για τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν πριν από την 1 Νοεμβρίου του 2010 ο υπολογισμός γίνεται με τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα. Αν το αυτοκίνητό σας έχει ταξινομηθεί μετά την παραπάνω ημερομηνία, τότε ο υπολογισμός των τελών γίνεται με τις εκπομπές CO2 που αναγράφονται από τον κατασκευαστή.

ΕΝΦΙΑ: Στο Taxis τα διορθωμένα εκκαθαριστικά

Τα διορθωμένα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ, θα ανεβάσει στο Taxis εντός της ημέρας η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για τα εκκαθαριστικά τα στα οποία έχουν υπολογιστεί οι φοροεκπτώσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνους, πολύτεκνους, άτομα με αναπηρία άνω του 80%, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων που το 2013 είχαν κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Σημειώνεται ότι ο τρόπος που υπολογίζει η εφορία το εισόδημα, στο οποίο μπαίνει ακόμη και η αποζημίωση απόλυσης, έχει ως αποτέλεσμα πολλοί να χάνουν τις εκπτώσεις.

Αναφορικά με τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, διευκρινίζεται ότι:

Τι δικαιούστε για περίθαλψη αν δεν πληρώσατε εισφορές στα ταμεία

Δωρεάν περίθαλψη αλλά με πολύ αυστηρούς όρους δικαιούνται όσοι χρωστούν στα ταμεία τους και δεν έχουν ασφαλιστικό βιβλιάριο. Το αποτέλεσμα είναι να εντάσσονται στην κατηγορία αυτή τελικά ελάχιστοι ασφαλισμένοι, αφού για να υπολογιστεί το όριο εισοδήματος υπολογίζονται -και εδώ- τα τεκμήρια διαβίωσης.
Η περίθαλψη έχει διαβαθμίσεις καθώς:
Οι μεν ανασφάλιστοι ανεξαρτήτως εισοδήματος, έχουν τις βασικές καλύψεις, δηλαδή από ...ασπιρίνη και ακριβά φάρμακα με συνταγή γιατρού, και συμμετοχή κράτους, μέχρι τις πρώτες βοήθειες σε δημόσιο νοσοκομείο, ή κέντρο υγείας (ΠΕΔΥ σήμερα) εξαιρουμένων των παρακλινικών εργαστηριακών εξετάσεων, αναλύσεων, κ.λπ τις οποίες αν τις θέλουν θα πρέπει να τις πληρώσουν εξολοκλήρου από την τσέπη τους, χωρίς καμία συμμετοχή του ασφαλιστικού τους φορέα.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις 100 δόσεις στην Εφορία

Η πολυαναμενόμενη ρύθμιση των 72-100 δόσεων για χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία κατατέθηκε επιτέλους στη Βουλή και εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η ψήφισή της, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι διαδικασίες δημοσίευσης στο ΦΕΚ και η παράλληλη τεχνική προετοιμασία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να μπορεί να δέχεται τις αιτήσεις των φορολογουμένων που επιθυμούν να ενταχθούν.

Το newmoney.gr, με τη βοήθεια του πολύπειρου φοροτεχνικού Απόστολου Αλωνιάτη, επιχειρεί να λύσει τις απορίες των ενδιαφερομένων μέσα από 27 ερωταπαντήσεις και να φωτίσει όλες τις γκρίζες ζώνες της ρύθμισης.