Μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες (Φορολογική αναμόρφωση)

Με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013) ο οποίος ισχύει από 1/1/2014 αλλάζει το φορολογικό τοπίο των επιχειρηματικών δαπανών καθώς ότι ίσχυε με βάση το άρθρο 31 του ν. 2238/1994, δεν ισχύει πλέον.

 Έτσι, το πρώτο έτος εφαρμογής του νέου Κ.Φ.Ε. περιέχει πολλές ερωτήσεις και ερμηνείες, αλλά καμία ΠΟΛ η οποία θα μπορούσε να καθοδηγήσει και να κατευθύνει τους συναδέλφους λογιστές.

 Στο άρθρο αυτό γίνεται μια προσπάθεια αποκρυπτογράφησης των σχετικών άρθρων του νόμου.

Το αδιέξοδο με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Όπως είχαμε επισημαίνει και σε παλαιότερο άρθρο μας η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το φορολογικό έτος 2014 θα γίνει υπό ασφυκτικά χρονικά πλαίσια. Η αναπληρώτρια υπουργός οικονομικών Κα Νάντια Βαλαβάνη απατώντας προχθές σε επίκαιρη ερώτηση στην βουλή ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το πολύ πολύ να δοθεί μια παράταση 10 ημερών για τις υποβολές των δηλώσεων, έτσι ώστε να υπάρχει ένα καθαρό δίμηνο -δεδομένης της έναρξης την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου- για την υποβολή αυτών.

Η κυρία Υπουργός αιτιολόγησε εν μέρει την άποψη της μνημονεύοντας τα στατιστικά στοιχεία υποβολής των περσινών φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με τα οποία ο μεγαλύτερος όγκος των δηλώσεων υποβλήθηκε στο διάστημα από 1.5.2014 έως 30.6.2014. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «[...] Το δεύτερο μήνα έφτασαν το 3,7%. Η βασική δουλειά έγινε μέσα στο δίμηνο από 1/5 μέχρι 30/6, που έληγαν κανονικά, όπου προστέθηκε ένα 67%, για να φτάσουν το 71% οι φορολογικές δηλώσεις [...]».

ΙΚΑ: Οδηγός για τη ρύθμιση οφειλών

Αναλυτικό οδηγό προς ...οφειλέτες τόσο για την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες των ταμείων, όσο και για τις πληρωμές μέσω τραπεζών εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης. Τι είναι η ηλεκτρονική καρτέλα οφειλέτη και η Ταυτότητα οφειλέτη. Αναλυτικές οδηγίες σε 21 ερωταπαντήσεις.

Με στόχο την όσο το δυνατό καλύτερη ενημέρωση των οφειλετών προκειμένου να σπεύσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, καθώς η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων θα παραμείνει ανοικτή έως το τέλος του Απριλίου, το υπουργείο Εργασίας παρουσιάζει με τη μορφή ερωτήσεων - απαντήσεων, αναλυτικές οδηγίες:

Πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης – Παροχές και δικαιούχοι

Το πρόγραμμα προβλέπει δωρεάν ρεύμα ως 300 κιλοβατώρες το μήνα, κάρτα τροφίμων αξίας από 70 ευρώ ως 220 ευρώ το μήνα και επίδομα ενοικίου, επίσης από 70 ευρώ ως 220 ευρώ το μήνα.

Η αίτηση θα είναι διαθέσιμη από ηλεκτρονική εφαρμογή που θα αναρτηθεί στη κεντρική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (http://www.ypakp.gr/). Τ

Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο" τα κριτήρια για τη συμμετοχή θα είναι εισοδηματικά, αλλά και περιουσιακά. Πιο αναλυτικά: