Π.Ο.Φ.Ε.Ε. - Δελτίο Τύπου (18/12/2015)


Παρασκευή, 18  Δεκεμβρίου 2015
Σήμερα στη Λάρισα συνήλθε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, μετά τις αρχαιρεσίες που έγιναν στις 13 Δεκεμβρίου 2015 προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα.
Πριν από την έναρξη των εργασιών ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Πανίδης Αβραάμ, αναφέρθηκε στην περίοδο της θητείας του, ευχαρίστησε όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που συνεργάστηκαν μαζί του και υπογράμμισε πως «εάν θέλεις μπορείς να προσφέρεις και ως απλό μέλος του Δ.Σ. εάν αυτό που κάνεις το αγαπάς, γι’αυτό πρέπει να δώσουμε χώρο σ'αυτούς που έχουν προσφέρει στην Ομοσπονδία και την αγαπούν".

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για χορήγηση Επιδόματος Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης

1. Με ποιούς κωδικούς εισερχόμαστε στην Εφαρμογή Δικαιούχων του Επιδόματος πετρελαίου Θέρμανσης;
α. Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γ.Γ.Δ.Ε. συνδέονται, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet.

β. Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιου εκ των τελευταίων 5 εκκαθαριστικών ή πράξεων προσδιορισμού φόρου των Δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων. 

Εάν δε θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης και τυχαίνει το όνομα χρήστη (username) να ταυτίζεται με τον ΑΦΜ σας, τότε δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης. Για αυτό θα πρέπει να ανακτήσετε τον κωδικό πρόσβασης σας μέσω των σχετικών διαδικασιών. (βλέπε Συχνές Ερωτήσεις-Απαντήσεις που αφορούν στην Πιστοποίηση Χρηστών).

Τα «λογιστικά αρχεία» (βιβλία) σύμφωνα με τα ΕΛΠ

Στο άρθρο 3 του Ν 4308/2014, για την εφαρμογή των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (ΕΛΠ) από 1/1/2015, γίνεται, με ιδιαίτερη έμφαση, αναφορά στο λογιστικό σύστημα της οντότητας.
 Συγκεκριμένα, εισάγονται οι όροι«λογιστικά αρχεία» και «λογιστικά στοιχεία», οι οποίοι παραπέμπουν στα τηρούμενα βιβλία από την οντότητα και στα εκδιδόμενα ή λαμβανόμενα από αυτήν, παραστατικά, ενώ ορίζονται οι κανόνες για την διασφάλιση της αξιοπιστίας του λογιστικού συστήματος.

Χωρίς πρόστιμο οι εκπρόθεσμες μηδενικές δηλώσεις Φ.Μ.Υ.

Όπως έγινε γνωστό από την απόφαση ΠΟΛ.1072/31.3.2015, δεν θα επιβάλλεται το πρόστιμο του Κ.Φ.Δ. (σ.σ. βλ. άρθρο 54 του ν. 4174/2013) σε όσες μηδενικές δηλώσεις Φ.Μ.Υ. υποβάλλονται εκπρόθεσμα.
Συγκεκριμένα στην απόφαση αναφέρονται τα εξής:

Με την ΠΟΛ.1049/11.2.2014 Απόφαση ΓΓΔΕ όπως ισχύει μετά την τροποποίησή της με την ΠΟΛ.1217/2.10.2014 Απόφαση ΓΓΔΕ δόθηκαν οδηγίες αναφορικά με τον καθορισμό του τρόπου υποβολής της δήλωσης και απόδοσης του φόρου που παρακρατείται στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011.

Φορολογικό Έτος 2015 : Πως θα φορολογηθούμε ? (1ο Μέρος : Επαγγελματίες-Εταιρείες)

Ατελείωτες δηλώσεις , ατελείωτες πληροφορίες επίσημων και ανεπίσημων φορέων και προσώπων για το 2015 , για το 2016 έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα ασάφειας , στο τοπίο της φορολογίας . Θα προσπαθήσουμε μέσα σε αυτό το κλίμα να επικεντρώσουμε σε αυτά που σήμερα ισχύουν και γνωρίζουμε…
Απλά για την αυριανή ημέρα , δεν μπορούμε να «εγγυηθούμε» για την ισχύ των γραφόμενων μας !!!
Θα ξεκινήσουμε λοιπόν από τους Επαγγελματίες και τις εταιρείες (νομικές οντότητες) , που έχουν και τις μεγαλύτερες αλλαγές.

Αυστηρότερη από σήμερα η ρύθμιση των 100 δόσεων


Πιο αυστηρή γίνεται από σήμερα η ρύθμιση των 100 δόσεων για όσους καθυστερούν.
Συγκεκριμένα εκτός ρύθμισης των 100 δόσεων κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες οφειλέτες αν δημιουργούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές χωρίς να τις εξοφλήσουν μέσα σε τριάντα ημέρες από τη λήξη προθεσμίας πληρωμής ή χωρίς να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των δώδεκα δόσεων.
Τυπικά, από σήμερα 15 Δεκεμβρίου, ενεργοποιούνται οι διατάξεις οι οποίες ψηφίστηκαν στα προαπαιτούμενα του Νοεμβρίου και το χρονικό περιθώριο των τριάντα ημερών ισχύει από την επομένη όπου μια νέα οφειλή καθίσταται ληξιπρόθεσμη.