Ποιοι εργαζόμενοι καταχωρούνται στο Ε11

Το σύνολο των εργαζομένων στην επιχείρηση, θα πρέπει να καγράφεται στο έντυπο γνωστοποίησης κανονικών αδειών Ε11, ανεξάρτητα από τη μορφή απασχόλησής τους και ανεξάρτητα αν έχουν λάβει ή όχι για διάφορους λόγους, την κανονική τους άδεια.

Αυτό αναφέρει σε έγγραφό του το Υπουργείο Εργασίας, απαντώντας στα εύλογα ερωτήματα των ενδιαφερομένων, για τον τρόπο συμπλήρωσης και το περιεχόμενο του εντύπου Ε11, αφού οι σχετικές διατάξεις για τη γνωστοποίηση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, των κανονικών αδειών είχαν μπερδέψει λογιστές, στελέχη επιχειρήσεων, αλλά ακόμη και τις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ, αν έπρεπε να καταχωρούνται όλοι οι εργαζόμενοι ή μόνο αυτοί που έλαβαν την άδειας τους (όπως πράγματι αναφέρουν οι διατάξεις)

ΥΠΟΙΚ: Κρατήστε όλες τις αποδείξεις από το 2010 και μετά!

Διευκρινίσεις για το θέμα των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι δίνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για “αλαλούμ”.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων (αποδείξεις κλπ), γιατί υπάρχει πιθανότητα να κληθούν για έλεγχο, διασταυρώσεις κλπ.

Η σχετική νομοθεσία για την πενταετή παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρου, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, δεν είναι πρόσφατη, αλλά “πολύ παλιά” (Ν.2238/1994).

Επιταχύνει η εφορία τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος

Να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το 2015 από τις αρχές Μαρτίου επιδιώκει η κυβέρνηση. Παραμένει το ερώτημα για το τι θα ισχύσει για τις φετινές αποδείξεις.
Στο... περίμενε παραμένουν οι φορολογούμενοι αναφορικά με το καθεστώς που θα ισχύσει φέτος για τις αποδείξεις, ενώ την ίδια στιγμή τρέχει η διαδικασία ώστε οι φετινές φορολογικές δηλώσεις, για τα εισοδήματα του 2015, να ξεκινήσουν από τα τέλη Φεβρουαρίου.
Για το θέμα των αποδείξεων του 2016, σύμφωνα με όσα είπε ο Τρύφων Αλεξιάδης στη Βουλή, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν. Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί διάταξη στη Βουλή για να υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης, που προβλέπει ότι κάθε ποσό-δαπάνη που αναγράφεται στη φορολογική δήλωση πρέπει να δικαιολογείται μέσα από τραπεζική συναλλαγή-πλαστικό χρήμα.

Χρόνος μετάταξης των αγροτών από και προς το κανονικό καθεστώς

Σε συνέχεια της επιστολής της Ομοσπονδίας μας (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.), επανερχόμαστε για ένα θέμα το οποίο είναι εξόχως σημαντικό και το κυριότερο, έχει ημερομηνία λήξης μόλις στις 10.01.16.
Επειδή οι αρμόδιοι των εμπλεκόμενων τμημάτων του Υπουργείου Οικονομικών δείχνουν να μην έχουν επαφή με την πραγματικότητα, θα προσπαθήσουμε (για πολλοστή φορά) να επισημάνουμε τα προβλήματα στο συγκεκριμένο θέμα.

Η μετάταξη ενός αγρότη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς, αλλά και από το κανονικό στο ειδικό καθεστώς, γίνεται  σύμφωνα με τα οριζόμενα από την ΠΟΛ.1024/17.01.14 η οποία τροποποίησε την ΠΟΛ.1281/31.12.13.

Η απόφαση για τις βεβαιώσεις αποδοχών, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα - Ηλεκτρονική υποβολή για το φορολογικό έτος 2015

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β' 2919/31-12-2015 η απόφαση για τον τύπο και το περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα καθώς και υποβολή αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου για το φορολογικό έτος 2015.

Για το φορολογικό έτος 2015 ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής ορίζεται η 15 Φεβρουαρίου 2016. Εξαιρετικά για τις βεβαιώσεις εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής ορίζεται η 31 Δεκεμβρίου 2016.

Αλλάζουν όλα στις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών!

Μεγάλες ανατροπές έρχονται για τις εισφορές εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών, ανεξάρτητα απασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό φέρνει την ενοποίηση όλων των ταμείων, εκτός των υπαλλήλων της Βουλής, ενώ ανατρέπει πλήρως τις εισφορές που πληρώνουν συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα μπλοκάκια ορίζεται κατώτατο πλαφόν ασφαλιστικής εισφοράς στα 117 ευρώ το μήνα, ενώ η μηνιαία εισφορά ορίζεται το 20% επί του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Ο λογιστικός χειρισμός των τελών κυκλοφορίας του 2016

Σύμφωνα με την περ. ε΄, της παρ. 1, του άρθρου 31 του ισχύσαντος μέχρι 31/12/2013 και ήδη καταργηθέντος «παλαιού» ΚΦΕ, Ν 2238/1994, από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, προκειμένου να προσδιοριστεί το καθαρό εισόδημά τους με λογιστικό τρόπο, αφαιρούνταν και τα ποσά των κάθε είδους φόρων, τελών και δικαιωμάτων, που βάρυναν την επιχείρηση.
 Ως χρόνος έκπτωσης, λογιζόταν ο χρόνος της καταβολής αυτών υπέρ του Δημοσίου. Στην έννοια των ως άνω φόρων και τελών ανήκουν και τα τέλη κυκλοφορίας των κάθε είδους μεταφορικών μέσων της οντότητας. 

Όπως είναι γνωστό, τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται από 1ης Νοεμβρίου μέχρι 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, το οποίο αφορούν (Ν 2367/1953), διάταξη που δεν έχει τροποποιηθεί. Δηλαδή προκαταβάλλονται. Συνεπώς, νομίμως μεν, ωστόσο κατά παρέκκλιση της βασικής αρχής της αυτοτέλειας των χρήσεων, δαπάνη που αφορούσε το επόμενο έτος, καταχωριζόταν στην κλειόμενη χρήση.