Δείτε το νέο έντυπο Ε9 - Ποιοι πρέπει να κάνουν ξανά δήλωση το 2014

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β' 2444/15-09-2014 η ΠΟΛ 1200/2014, η οποία κοινοποιεί το νέο έντυπο Ε9 για μεταβολές περιουσιακής κατάστασης, που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Ολοι οι φορολογούμενοι που θα έχουν μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση μέσα στο 2014 θα πρέπει να τη δηλώσουν στο στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis.

Πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις λόγω φορολογικής παραβάσεως

Ως γνωστόν, σε περίπτωση διαπίστωσης εκ μέρους της φορολογικής αρχής οιασδήποτε παραβάσεως της κείμενης νομοθεσίας π.χ. στη φορολογία εισοδήματος και Φ.Π.Α., καταλογίζονται σε βάρος του φορολογούμενου όχι μόνο η διαφορά του κύριου φόρου, την καταβολή του οποίου ο φορολογούμενος απέφυγε, αλλά και πρόσθετοι φόροι (φορολογία εισοδήματος) και προσαυξήσεις (φορολογία ΦΠΑ) λόγω ανακρίβειας, υπολογιζόμενοι σε ποσοστό επί του προκύπτοντος κύριου φόρου.

Ειδικά για την περίπτωση της υποβολής ανακριβούς (κατά την κρίση του ελέγχου) φορολογικής δηλώσεως (προ της 31.12.2013), οι πρόσθετοι φόροι ανέρχονται σε ποσοστό 2% επί του προκύπτοντος κύριου φόρου (και σε ποσοστό 3% οι προσαυξήσεις για το ΦΠΑ) για κάθε μήνα καθυστέρησης από το χρόνο που ο φορολογούμενος όφειλε να καταβάλει τον οφειλόμενο φόρο, και κατ΄ανώτατο όριο σε ποσοστό 120%.

Παρακράτηση 20% σε αμοιβή λογιστών

Σύμφωνα με την Πολ.1120/2014 σε παρακράτηση φόρου 20% υπόκεινται οι αμοιβές των λογιστών άνω των 300 €. Η πολ.1135/2010 αρ.6 παρ. 12 αναφέρει ότι το όριο των 300€ ανά συναλλαγή, συνδέεται με την αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως προκύπτει από την τυχόν υπογραφείσα σύμβαση και όχι με την τμηματική εξόφληση της συναλλαγής.

 Εμείς ως Λογιστικό Γραφείο έχουμε υπογράψει σύμβαση παροχής υπηρεσιών με τους πελάτες μας όπου υποχρεώνονται σε τριμηνιαία αμοιβή η οποία είναι κάτω των 300 €. Υπάρχει η υποχρέωση παρακράτησης φόρου 20%; Σημειώνεται ότι στη σύμβαση υπάρχει παράρτημα με αναλυτική περιγραφή όλων των λογιστικών υπηρεσιών.

Παράταση για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις

Παρατείνεται, έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015, η προθεσμία υποβολής των τριμηνιαίων καταστάσεων πελατών - προμηθευτών του πρώτου, δευτέρου και τρίτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014.

Αυτό προβλέπεται σε απόφαση της γγ Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου για τη διευκόλυνση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των φορολογουμένων.

Η ΓΓΔΕ διευκρινίζει ότι η ανωτέρω προθεσμία είναι καταληκτική, δεδομένου ότι, συμπίπτει με αυτή της υποβολής των καταστάσεων του τελευταίου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014 και επομένως δεν δύναται να παραταθεί περαιτέρω.

http://www.news.gr/

Τον Δεκέμβριο θα συμψηφιστούν οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Και νέες διευκρινίσεις για τον ΕΝΦΙΑ δίνουν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Μετά από 45 μέρες αναζήτησης λύσεων στο χάος που έχει ανακύψει, πληροφορίες από τη ΓΓΔΕ ανέφεραν πως ο συμψηφισμός των εκπτώσεων που προβλέπονται από τον ΕΝΦΙΑ (για χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνους- πολύτεκνους, αναπήρους, μη ηλεκτροδοτούμενα κλπ) θα γίνει στο τέλος Δεκεμβρίου.

 Αυτό σημαίνει πως ευπαθείς κοινωικές ομάδες καλούνται να καταβάλλουν χωρίς εκπτώσεις τις δόσεις για τρεις μήνες (Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο) αλλά από την τέταρτη δόση και μετά θα πληρώνουν πολύ λιγότερα γιατί θα αφαιρεθούν τα επιπλέον ποσά που κατέβαλαν με τις τρεις πρώτες «φουσκωμένες» δόσεις.

Ατζέντα θεμάτων προς συζήτηση με την Γ.Γ.Δ.Ε.

1. Τιμολόγια Παροχής Υπηρεσιών του Κλάδου Λογιστών – Φοροτεχνικών: ζητούμε έκδοση με κάθε είσπραξη και το αργότερο μέχρι 31/12 κάθε έτους

2. Ηλεκτρονική υπογραφή για τους Λογιστές – Φοροτεχνικούς : πιστεύουμε ότι διευκολύνει την φοροδιαφυγή ενώ ταυτόχρονα μεγάλο πρόβλημα ασφαλείας για τα προσωπικά δεδομένα των πελατών μας. Είναι αναγκαίο να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία.

3. Συγκεντρωτικές (Μ.Υ.Φ.) : αν είναι αδύνατον να υποβληθούν για το 2014 ως «ετήσιες» πρέπει να παραταθεί ο χρόνος υποβολής όλων των τριμήνων του 2014 μέχρι 28/2/2015 και στο σύστημα υποβολής να ορισθεί όριο διασταύρωσης σε επίπεδο 1 Ευρώ (καθώς οι στρογγυλοποιήσεις στα δεκαδικά είναι «ανθρώπινοι» και μπορούν να εξαιρεθούν).

Εγγραφή των μελών - λογιστών φοροτεχνικών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ο.Ε.Ε.

Τα μέλη μας - λογιστές φοροτεχνικοί θα έχουν την δυνατότητα εγγραφής στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΕΕ με την παρακάτω διαδικασία:

Εισέρχονται μέσω της ιστοσελίδας του ΟΕΕ στην ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ και συμπληρώνουν την αίτηση εγγραφής στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Στη συνέχεια εκτυπώνουν και υπογράφουν την αίτηση εγγραφής , την οποία υποχρεούνται να καταθέσουν στο αρμόδιο Περιφερειακό τμήμα (που ανήκουν) ή στην Κεντρική Υπηρεσία του ΟΕΕ (εφόσον είναι κάτοικοι Αττικής ή νήσων Αργοσαρωνικού και Κυκλάδων) ή να αποστείλουν ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στην Κεντρική Υπηρεσία του ΟΕΕ ή στην έδρα του Περιφερειακού Τμήματος στο οποίο ανήκουν, αναγράφοντας την ένδειξη «Εγγραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΕΕ». Η κατάθεση από άλλο πρόσωπο θα πρέπει να συνοδεύεται από εξουσιοδότηση, η οποία πρέπει να φέρει και το γνήσιο της υπογραφής του εξουσιοδοτούντος λογιστή.

Tο αργότερο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2014 η υποβολή της προβλεπόμενης Υπεύθυνης Δήλωσης του έτους 2014

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που διέπει το επάγγελμα του λογιστή φοροτεχνικού, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας υποχρεούται κάθε έτος στην ηλεκτρονική διασύνδεση του αρχείου των ενεργών λογιστών φοροτεχνικών που έχουν υποβάλει την προβλεπόμενη ΥΔ (Ν 4093/2012 & Ν 4111/2013) με το αρχείο των λογιστών φοροτεχνικών που έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ηλεκτρονικά δηλώσεις στα συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι λογιστές φοροτεχνικοί πρέπει το αργότερο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2014 να υποβάλουν την προβλεπόμενη ΥΔ του έτους 2014 (στην περίπτωση που μέχρι σήμερα δεν την έχουν υποβάλει) προκειμένου να διασφαλισθεί η ταυτοποίηση τους στο TAXISNET και να μην αφαιρεθεί η πρόσβαση τους στα συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών.

«Μπλόκαρε» το taxis και δεν δίνει τις επιστροφές φόρου στους πολίτες

Τουλάχιστον 3 μήνες θα πρέπει να περιμένουν χιλιάδες φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου καθώς το σύστημα μπλόκαρε ξανά και δεν μπορεί να κάνει διασταύρωση στοιχείων για τυχόν οφειλές.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ενεργοποιηθεί διάταξη σύμφωνα με την οποία οι οφειλές για ΕΝΦΙΑ δεν θα συμψηφίζονται με επιστροφές φόρου εισοδήματος. Ωστόσο, προβλέπεται ότι για να γίνει επιστροφή φόρου θα πρέπει να έχει προηγηθεί έλεγχος για οφειλές προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να γίνει συμψηφισμός.

 Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει λόγω εμπλοκής στο σύστημα με αποτέλεσμα χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι που περίμεναν από τον Ιούλιο να πάρουν πίσω λεφτά, δεν μπορούν να το κάνουν. Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι η διασταύρωση θα καθυστερήσει και τυχόν επιστροφές θα γίνουν… καλά Χριστούγεννα.

Τα λάθη στο Ε9 που "φούσκωσαν" τον ΕΝΦΙΑ και πώς να τα διορθώσουμε

Το υπουργείο Οικονομικών έχει υιοθετήσει την αρχή πρώτα πληρώνεις, μετά γλιτώνεις. Που σημαίνει ότι πρώτα θα πρέπει να αρχίσουμε να πληρώνουμε κανονικά τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ και μετά να επιδιώξουμε να πάρουμε πίσω τα χρήματα που μας έχουν «φορτώσει» εξαιτίας λαθών ή παραλείψεων που έχουν γίνει στο Ε9. Τα λάθη είναι πολλά. Πάρα πολλά. 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, εκτιμούν ότι αν αποκατασταθούν όλα τα λάθη –άλλα σκόπιμα και άλλα κατά… λάθος- τότε τα βεβαιωμένα έσοδα του ΕΝΦΙΑ θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ. Με τέτοια κόστη, το να αφήσετε τα λάθη αδιόρθωτα, συνιστά έγκλημα κατά του εαυτού σας. Πώς θα τα διορθώσετε; Ας ξεκινήσουμε με τη διαδικασία εντοπισμού τους.

Ούτε ένα ευρώ από επιδοτήσεις για όσους χρωστούν στον ΟΓΑ

Ούτε ένα ευρώ δεν θα πάρουν από τις επιδοτήσεις όσοι αγρότες χρωστούν στον ΟΓΑ. Σύμφωνα με την υποπαράγραφο ΙΑ2 του νόμου Ν. 4254/2014 ,υποχρεώνεται ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ο οργανισμός που εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να στέλνει τα αρχεία των δικαιούχων προς πληρωμή παραγωγών στην ανώνυμη εταιρεία του υπουργείου Εργασίας, Η.ΔΙ.Κ.Α, προκειμένου να παρακρατά τις οφειλές των ασφαλισμένων.

Πρόκειται για απόφαση που έχει ήδη υπογραφεί από τον υπουργό Εργασίας (όχι όμως από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης) και αφορά 250.000 αγρότες.

Το μέτρο έχει ξεσηκώσει νέο εμφύλιο μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών.