Παράταση χρόνου υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων

Αριθμ. ΠΟΛ 1149

Τροποποίηση της απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ. 1022/17.1.2014 (ΦΕΚ 179 Β΄) «Υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών», όπως ισχύει.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 14 του ν. 4174/2013, όπως προστέθηκαν με την παράγραφο 5 του άρθρου 42 του ν. 4223/2013 (ΦΕΚ 287 Α΄).

2. Την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ. 1022/7.1.2014 (ΦΕΚ 179 Β΄), όπως τροποποιήθηκε από την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ. 1072/7.3.2014 (ΦΕΚ 691 Β΄).

3. Την ανάγκη παροχής του κατάλληλου χρόνου για την εκπλήρωση της υποχρέωσης υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων του πρώτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014, καθώς και την περαιτέρω εξειδίκευση των συναλλαγών που εξαιρούνται από την υποχρέωση αυτή.

20 ερωτήσεις - απαντήσεις για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών

Σύγχυση επικρατεί στα λογιστικά γραφεία με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 2 Ιουνίου για το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Οι λογιστές ζητούν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να παρατείνει το χρόνο υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων καθώς το διάστημα αυτό οι φορολογικές υποχρεώσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες.




 Συγκεκριμένα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων, οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος Α.Ε., ΕΠΕ, το έντυπο Ε9 φυσικών και νομικών προσώπων, οι εκκαθαριστικές ΦΠΑ για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) στη ζωή μας. Ανάλυση διατάξεων.

Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) θεσπίστηκε από 1.1.2014, στοχεύοντας στην καθολική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, με το Ν. 4223/2013 (ΦΕΚ Α 287/31-12-2013). Ο νόμος αυτός καταργεί (ουσιαστικά αντικαθιστά) το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.) καθώς και το έκτακτο ειδικό τέλος στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (Ε.Ε.Τ.Α., σε συνέχεια του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.).

Στο άρθρο αυτό, παρουσιάζουμε αναλυτικά με παραδείγματα τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝ.Φ.Ι.Α.. Στην ανάλυση που ακολουθεί, δε στοχεύουμε, προφανώς, στην εξάντληση του θεματικού αυτού αντικειμένου με την κάλυψη όλης της περιπτωσιολογίας, αλλά στην ανάδειξη των αρχών υπολογισμού της νέας αυτής φορολογίας.

Ποιές αρμοδιότητες θα έχουν τα Γ.Ε.Φ. - Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων

Με απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε. καθορίζονται συμπληρώνονται και κωδικοποιούνται οι αρμοδιότητες των Τμημάτων των Δ.Ο.Υ., οι οποίες ασκούνται και από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Γ.Ε.Φ.) αυτών, που λειτουργούν εκτός του κεντρικού κτιρίου στέγασης των Δ.Ο.Υ.

Αναλυτικά :

Ι. ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΩΝ TΩN Δ.Ο.Υ. Α΄ ΤΑΞΕΩΣ. ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ Δ.O.Y. Α΄ − Β΄ ΤΑΞΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ Δ.Ο.Υ.


Β΄ ΤΑΞΕΩΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ, ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ.

Το Taxis εξελίχθηκε σε ηλεκτρονική γραφειοκρατία!

Περίπου 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα φτάσουν στο σημείο να υποβάλλουν κοντά στα 30 εκατομμύρια ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις τον χρόνο. Η πληρωμή των φόρων (εισόδημα, ΦΠΑ κ.λπ.), οι εισπράξεις επιδομάτων (τέκνων, θέρμανσης, κοινωνικού μερίσματος), ακόμη και η προστασία του τραπεζικού μας λογαριασμού από την κατάσχεση της εφορίας, περνούν πλέον υποχρεωτικά μέσα από το σύστημα taxis, οι αντοχές του οποίου θα δοκιμαστούν σκληρά τους επόμενους μήνες.

Το «ρεκόρ», που αναμένεται να καταρριφθεί μέσα στο 2014, φαντάζει ασύλληπτο για τα ελληνικά δεδομένα σύμφωνα με την Καθημερινή. Τα στοιχεία δείχνουν με αριθμούς την εκρηκτική ανάπτυξη του taxis: το 2011 υποβλήθηκαν περίπου 12,8 εκατομμύρια δηλώσεις, το 2012 ανεβήκαμε στα 19 εκατομμύρια, το 2013 στα 23,3 εκατομμύρια και πλέον είμαστε έτοιμοι για νέα ιστορικά υψηλά.

Τα 10+1 άγνωστα επιδόματα που δικαιούνται εργαζόμενοι και άνεργοι

Δέκα + 1 επιδόματα όχι μόνο για ανέργους αλλά και για εργαζόμενους χορηγεί ο ΟΑΕΔ. Oι περισσότεροι γνωρίζουν μόνο το επίδομα ανεργίας ενώ υπάρχουν πολλά άγνωστα ειδικά επιδόματα που χορηγούνται είτε μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας, είτε σε μισθωτούς που είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ή σε επίσχεση εργασίας, είτε λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη, είτε ακόμη σε νέους 20-29 ετών, σε νέες μητέρες καθώς και σε άλλες κατηγορίες.

Εδικά για τις μητέρες, πέραν του βασικού μισθού των 586 ευρώ το μήνα που μπορούν να παίρνουν απ τον ΟΑΕΔ με την άδεια μητρότητας για 6 μήνες, υπάρχει και μια συμπληρωματική παροχή που καλύπτει τη διαφορά μισθού και επιδότησης ΙΚΑ λόγω τοκετού.

Τα «άγνωστα» επιδόματα συνέλεξε και παρουσιάζει το money-money με όλες τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά ώστε όσοι τα διεκδικήσουν να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και πως θα πάρουν.

Άρθρο 57: Ειδικός φόρος επί των ακινήτων

1. Το άρθρο 15 του ν. 3091/2002 (ΦΕΚ 330 Α΄), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 15
Ειδικός φόρος επί των ακινήτων
1. Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες της παρ. 3 του άρθρου 51Α του Κ.Φ.Ε., που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα, καταβάλλουν ειδικό ετήσιο φόρο δεκαπέντε τοις εκατό (15%) επί της αξίας αυτών, όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 17 του νόμου αυτού.

2. Από την υποχρέωση της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία έχουν την έδρα τους σύμφωνα με το καταστατικό τους:
α) Εταιρείες των οποίων οι μετοχές βρίσκονται σε διαπραγμάτευση σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά.

Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι η Ελληνική πολιτική ηγεσία, ξεκινώντας από την Ελλάδα του μεσοπολέμου και φτάνοντας μέχρι και τις μέρες μας, επέλεξε την πολιτική της αδύναμης μνήμης. Αν εξαιρέσουμε το σωτήριο έτος 1994, κατά το οποίο η ελληνική βουλή προχώρησε στην ψήφιση του νόμου, βάσει του οποίου ορίστηκε η 19η Μαϊου «Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», καθ' όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα το μέγα αυτό κεφάλαιο της ελληνικής Ιστορίας πήρε το δρόμο της σιωπής.

 Ακόμα και σήμερα μετά από σχεδόν έναν αιώνα, η βαρβαρότητα του τουρκικού εθνικισμού και οι συνέπειες της στους ελληνικούς πληθυσμούς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, αποτελούν θέματα ταμπού· δε θίγονται, δε συζητιούνται και πολύ περισσότερο δε διδάσκονται. Στα σχολικά μας εγχειρίδια - κατά κανόνα - καταγράφονται στοιχειωδώς και σχεδόν ανώδυνα κάποια στοιχεία που αφορούν απλώς στο αποκορύφωμα της τουρκικής Γενοκτονίας του Έθνους μας, την καταστροφή της Σμύρνης το 1922.