Παράταση πληρωμής δόσεων Φόρου Εισοδήματος και Ακίνητης Περιουσίας

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει πως παρατείνεται η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ) 13 καθώς και της πρώτης δόσης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας  (ΦΑΠ) 11 και 12, οι οποίες έληγαν στις 30/8, δηλαδή σήμερα, μέχρι την επόμενη Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου.

Νέο σχέδιο για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων

«Κλειστό» παραμένει το taxisnet του υπουργείου Οικονομικών και έτσι ακόμη μία νέα ταλαιπωρία περιμένει χιλιάδες φορολογούμενους που θέλουν να υποβάλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται χειρόγραφα, αλλά οι εφορίες δεν τις αποδέχονται, καθώς δεν μπορούν να κάνουν εκκαθάριση στο taxinet. Έτσι λοιπόν τον κόσμο που θέλει να τροποποιήσει τη φορολογική δήλωση του, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η αγωνία των φορολογουμένων που είτε περιμένουν επιστροφή φόρου, είτε πρέπει να καταβάλουν φόρο τον οποίο αναγκαστικά θα πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ.

Tρόποs δήλωσης αυθαίρετων και ημιυπαίθριων χώρων στη δήλωση Ε9

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τον τρόπο δήλωσης αυθαίρετων και ημιυπαίθριων χώρων στη δήλωση Ε9, από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται πως το αρμόδιο τμήμα Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας δεν έχει προβεί σε ανακοινώσεις προς τον τύπο, όπως παρουσιάζεται.
Παρόλα αυτά και για την αποφυγή παρερμηνειών και λαθών κατά τη συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9, όσον αφορά αυθαίρετους και τακτοποιούμενους χώρους, διευκρινίζεται ότι:
Τα κτίσματα των ακινήτων πρέπει να αναγράφονται στη δήλωση Ε9 σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση (σχετ. η ΠΟΛ 1001/2005 και η ΠΟΛ 1047/2005 Υπ. Οικ.)

Επανέλεγχος της φορολογικής δήλωσης από την εφορία

Η κακή μέρα από το πρωί φαίνεται, λέει ο λαός μας και έχει απόλυτο δίκιο.

Τα λαϊκό γνωμικό επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση των φορολογικών δηλώσεων του οικονομικού έτους 2013. Η υποβολή τους άρχισε με καθυστέρηση, έγινε μπάχαλο με τα προβλήματα του taxisnet, με τους τόκους και τώρα γίνεται χαμός με την πληρωμή της πρώτης δόσης, όχι μόνο του φόρου εισοδήματος αλλά και του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) για τα έτη 2011 και 2012.

Το πρόβλημα δεν σταματάει εδώ. Αναμένεται σύντομα η συνέχεια, μιας και μέχρι τις 15.9.2013, τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να ελέγξουν και να οριστικοποιήσουν το Έντυπο Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9), προθεσμία που δεν φτάνει ούτε για να ανοίξει κανείς την εφαρμογή και να ελέγξει την έχει μέσα από ακίνητα.