Το 92% των φορολογικών δηλώσεων έχει υποβληθεί στο Taxis

Το 92% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή 5,25 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στο Taxis με την διαδικασία να ολοκληρώνεται ομαλά και βάσει του προγραμματισμού του υπουργείου Οικονομικών.

Συνεργάτες του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Χ. Τσαβδάρη αναφέρουν πως τις τελευταίες ημέρες ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων ήταν ικανοποιητικός και εκτιμούν ότι μέχρι τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουλίου, οπότε εκπνέει η καταληκτική προθεσμία, θα έχει υποβληθεί τουλάχιστον το 98% των δηλώσεων.

Σημειώνεται πως μέχρι και σήμερα προσωρινά αποθηκευμένες στο Taxis είναι 300.000 φορολογικές δηλώσεις. Εφόσον αυτές οι δηλώσεις υποβληθούν κανονικά μέσα στις επόμενες 72 ώρες θα έχουν μπει συνολικά στο σύστημα 5,55 περίπου εκατομμύρια δηλώσεις.

Λείπουν ένα εκατομμύριο δηλώσεις – έρχεται νέα παράταση

Προσθήκη λεζάντας
Παρά τις κατηγορηματικές ανακοινώσεις ότι δεν θα δοθεί και νέα παράταση, η συζήτηση στο υπουργείο Οικονομικών επανέρχεται. Τα σημερινά στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι υπολείπονται ένα εκατομμύριο φορολογικές δηλώσεις ενώ απομένουν «τέσσερις και σήμερα» για να λήξει η προθεσμία.

Πιθανή θα πρέπει να θεωρείται μια νέα 10ήμερη παράταση δηλαδή μέχρι και τις 24 Ιουλίου. Βέβαια, όποιος καθυστερήσει κι άλλο να υποβάλλει τη δήλωσή του –και υπό την προϋπόθεση ότι ανήκει στα περίπου 2,5 εκατομμύρια των φορολογουμένων που θα παραλάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό- θα έχει ελάχιστες ημέρες στη διάθεσή του προκειμένου να πληρώσει.

 Με νόμο ορίστηκε ότι όποια και αν είναι η ημερομηνία υποβολής της φορολογικής δήλωσης, η 1η δόση θα υποβληθεί υποχρεωτικά στο τέλος Ιουλίου, η δεύτερη δόση στο τέλος Σεπτεμβρίου και η 3η στο τέλος Νοεμβρίου.

Ρύθμιση χρεών: Σενάριο για 72 δόσεις και κούρεμα 40% σε πρόστιμα

Νέα ρύθμιση χρεών βρίσκεται επί τάπητος στις συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα με το τελικό σχέδιο, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο 'Ελεύθερος Τύπος" να περιλαμβάνει την αύξηση των δόσεων σε 72, τη διαγραφή του 40% των προστίμων και προσαυξήσεων στις τελευταίες δόσεις και την ένταξη στο νέο πακέτο της ρύθμισης όλων των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Όσοι δεν είναι σε ρύθμιση θα μπορούν να τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους με αίτηση εντός δύο ή τριών μηνών. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Τετάρτη 16 Ιουλίου σε συνάντηση με την τρόικα.

Καταργείται η εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ

Αλλαγές στην υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ επιφέρει το νομοσχέδιο «Μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 επιλεγμένους τομείς της οικονομίας» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που δόθηκε σήμερα σε διαβούλευση. Ειδικά η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ καταργείται για διαχειριστικές περιόδους που λήγουν την 1.1.2014 και εφεξής.

Ειδικότερα, προβλέπει ότι οι υπόχρεοι στο φόρο, που ενεργούν φορολογητέες πράξεις ή πράξεις απαλλασσόμενες του φόρου, για τις οποίες έχουν δικαίωμα έκπτωσης του φόρου εισροών με βάση τις διατάξεις του άρθρου 30, οφείλουν να υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ για κάθε φορολογική περίοδο.

Η φορολογική περίοδος ορίζεται ως εξής:

Οικογενειακό επίδομα για το 2014 από τον ΟΑΕΔ

Το 50% του οικογενειακού επιδόματος θα πάρουν φέτος οι δικαιούχοι από τον ΟΑΕΔ, καθώς από 1/1/2015 "μηδενίζεται". Η αιτία της μείωσης και τελικά της κατάργησης είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ κατά 3,9% που τέθηκε σε ισχύ από 1/7/14.

Στο εν λόγω ποσοστό περιλαμβάνεται και η εισφορά υπέρ ΔΛΟΕΜ (δηλαδή του λογαριασμού του ΟΑΕΔ που χορηγούσε τα οικογενειακά επιδόματα).

Το οικογενειακό επίδομα χορηγούσε ο ΟΑΕΔ σε όσους μισθωτούς δεν το δικαιούνταν με βάση τη συλλογική ή την κλαδική ή την επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας αμοιβής τους. Το ποσό που χορηγείται διαφοροποιείται ανάλογα με τα παιδιά του κάθε δικαιούχου.

Τρίωρη διακοπή στο Taxisnet

Διακοπή της λειτουργίας του Taxisnet θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Ιουλίου από τις 7:00 π.μ. έως τις 10:00 π.μ. όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, την ίδια στιγμή που πάνω από 1,5 εκατομμύρια Έλληνες δεν έχουν υποβάλει ακόμα τη φορολογική τους δήλωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η διακοπή θα γίνει για λόγους συντήρησης της ιστοσελίδας, συνεπώς δεν θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή Φόρου Εισοδήματος Φ.Π. καθώς και οι λοιπές εφαρμογές TaxisNet.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, υπολογίζεται ότι εκκρεμούν ακόμα δηλώσεις περίπου 1,5 εκατ. φορολογουμένων που πρέπει να υποβληθούν έως τις 14 Ιουλίου, καθώς το υπουργείο δεν προτίθεται να δώσει νέα παράταση και τονίζει ότι οποιαδήποτε εκπρόθεσμη δήλωση θα επιφέρει πρόστιμα.