Ο Πρόεδροs του Ο.Ε.Ε απαντά σε ερωτήματα για το επάγγελμα του Λογιστή-Φοροτεχνικού



1. Τι αλλαγές φέρνει στον κλάδο των λογιστών – φοροτεχνικών η διάταξη του
νέου νόμου 4152/2013 για την απόκτηση επαγγελματικής ταυτότητας;
Σας στέλνω πίνακα με τις προϋποθέσεις και τις επιμέρους παρατηρήσεις, για το πως διαμορφώνεται η οργάνωση του επαγγέλματος.



Διευκρινίσεις ως προς την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, οικονομικού έτους 2013

ΠΟΛ 1149

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις ως προς την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, οικονομικού έτους 2013.

Με αφορμή την έναρξη της υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, δίδονται οι κατωτέρω διευκρινίσεις σχετικά με την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος για το οικονομικό έτος 2013:

Απίστευτες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που μόλις ανακοίνωσαν!

Απίστευτο κι όμως ελληνικό. Ενα μόλις 24ωρο μετά την ανακοίνωση του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, και υπό τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει... αλλαγές. 
Οι διορθώσεις θα γίνουν κυρίως σε κείνες τις διατάξεις που προκαλούν σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ανέργους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 
Η ηγεσία του υπουργείου, αφού έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο διαπίστωσε λάθη, παραλείψεις και στρεβλώσεις και ετοιμάζεται να «μαζέψει» διατάξεις που κρύβουν παγίδες έξτρα φόρων για εκατομμύρια φορολογούμενους και επιχειρήσεις.

Οι αλλαγές στην τσέπη μας από τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Επιβαρύνσεις που ξεκινούν από μερικά ευρώ μηνιαίως και αυξάνονται καθώς αυξάνει το εισόδημα των μισθωτών και συνταξιούχων φέρνει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση. Από την άλλη μειώνεται ο φορολογικός λογαριασμός της εκμετάλλευσης ακινήτων μέσω της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου ενώ στο πλαίσια της προσπάθειας απλοποίησης καταργείται η συλλογή αποδείξεων από την Πρωτοχρονιά του 2014. Ας δούμε όμως τις αλλαγές με αριθμούς.

Με ελάχιστη καταβολή 10 ευρώ η υποβολή εκπρόθεσμων περιοδικών Δηλώσεων ΦΠΑ

Από 1/7/2013 εκπρόθεσμη χρεωστική περιοδική δήλωση μπορεί να υποβληθεί και να γίνει αποδεκτή αν καταβληθεί ποσό τουλάχιστον 10 ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, το υπόλοιπο του μη καταβληθέντος με τη δήλωση φόρου βεβαιώνεται και καθίσταται ληξιπρόθεσμο έως την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του μήνα, για τον οποίο υπολογίζεται ο πρόσθετος φόρος.

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη εντός των προσεχών ημερών.

http://www.forologikanea.gr/

Ανακοινώθηκαν οι παρατάσεις για το Ε9 του 2013

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1159/28.6.2013 για τις μεταβολές του 2012 (ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι υπόχρεοι την 1.1.2013) ισχύουν οι παρακάτω προθεσμίες :
1. Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013, παρατείνεται μέχρι και τη 15η Σεπτεμβρίου 2013.

2. Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων νομικών προσώπων (Ε9) έτους 2013, παρατείνεται μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2013.

Δέιτε την απόφαση από το φορολογικό αρχείο του κόμβου

http://www.taxheaven.gr/

Το νέο καθεστώς των Δαπανών που εκπίπτουν όπως παρουσιάζεται στο Νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Άρθρο 22
Εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες

Κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα, επιτρέπεται η έκπτωση όλων των δαπανών, με την επιφύλαξη των διατάξεων του επόμενου άρθρου του Κ.Φ.Ε, οι οποίες:
α) πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της,
β) αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή,
γ) εγγράφονται στα τηρούμενα βιβλία απεικόνισης των συναλλαγών της περιόδου κατά την οποία πραγματοποιούνται και αποδεικνύονται με κατάλληλα δικαιολογητικά.

Ε1 - Οι επίσημες οδηγίες και οι παγίδες που κρύβονται

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας δώσω την είδηση ότι μπορείτε να στείλετε τη φορολογική σας δήλωση. Όχι, δεν τα έχω παίξει (που λένε και οι πιτσιρικάδες), λόγω ζέστης. Απλά με την ΠΟΛ. 1155/26.6.2013, που κυκλοφόρησε μόλις χτες 1.7.2013, δόθηκε στη δημοσιότητα το έντυπο και οι οδηγίες συμπλήρωσής του καθώς και τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να το συνοδεύουν.
 Θα ρωτήσετε, και με το δίκιο σας εδώ που τα λέμε: Αυτές που στάλθηκαν μέχρι τώρα; Στάλθηκαν στα τυφλά, όπως και στα τυφλά στέλνονται και όσες στέλνονται, αφού ακόμη δεν έχουν ανέβει στο taxis οι τόκοι καταθέσεων που το υπουργείο οικονομικών τους έχει παραλάβει, θεωρητικά, από 21.6.2013 και θα τους ανέβαζε, πάντα θεωρητικά, στις 24.6.2013.
Πότε θα κάνουμε τελικά φορολογική δήλωση;

Διακοπή λειτουργίας ορισμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γ.Γ.Π.Σ.

Οι υπηρεσίες του TAXISnet για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων Παρακρατούμενων Φόρων, Εισοδήματος Νομικών Προσώπων και Εντύπων Κ.Β.Σ. Οι υπηρεσίες εκτύπωσης Δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων και Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων καθώς και οι υπηρεσίες Ειδοποιήσεων Πληρωμής ή Επιστροφής Φόρου, Προσωποποιημένης Πληροφόρησης και έκδοσης Φορολογικής Ενημερότητας, δεν θα είναι διαθέσιμες από ώρα 16:00 έως 21:00, κατά τις ακόλουθες ημερομηνίες:
01/07/2013, 02/07/2013, 04/07/2013, 09/07/2013, 
11/07/2013, 16/07/2013, 23/07/2013 και 22/08/2013, 27/08/2013 
λόγω προγραμματισμένων εργασιών αναβάθμισης των συστημάτων.
Σημειώνεται ότι κατά τις παραπάνω ημερομηνίες, η ηλεκτρονική υποβολή των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. θα λειτουργεί κανονικά. 
Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Παράταση δηλώσεων φόρου ακίνητης περιουσίας νομικών προσώπων

Από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται πως, λόγω της διήμερης απεργίας των εφοριακών υπαλλήλων, παρατάθηκε μέχρι και την 2α Ιουλίου 2013 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φόρου ακίνητης περιουσίας νομικών προσώπων έτους 2013 ανεξαρτήτως ψηφίου Α.Φ.Μ.

Ποιος ευθύνεται για το αλαλούμ

Φτάσαμε αισίως στις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου, δηλαδή φεύγει ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού και το αλαλούμ σε ό,τι αφορά τις φορολογικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων παραμένει.
 Συνεχώς εκδίδονται, δυστυχώς όμως πάντα την τελευταία στιγμή, εγκύκλιοι και λοιπά έγγραφα από το υπουργείο Οικονομικών που αφορούν τις υποχρεώσεις αυτές διαμορφώνοντας παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις, ένα νέο τοπίο εντελώς διαφορετικό από το μέχρι τώρα ισχύον.

Για λίγες ακόμα ημέρες θα είναι ανοικτή η εφαρμογή του Ε9 για το 2011 και 2012

Η εφαρμογή του Ε9 για το 2011 και 2012 (χρήσεις 2010 και 2011) θα παραμείνει ανοικτή μόνο για λίγες ακόμα ημέρες, έτσι ώστε το Υπ. Οικ. ναολοκληρώσει την αποστολή του Φ.Α.Π. 2010 και 2011.
Στην εφαρμογή του Ε9 μπορούν οι φορολογούμενοι να προβούν σε έλεγχο της ατομικής περιουσιακής τους κατάστασης για τα έτη 2011 και 2012 (χρήσεις 2010 και 2011) καθώς και να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες διορθώσεις.
Ευνόητο είναι ότι η συμπλήρωση του Ε9 για το έτος 2013 (χρήση 2012) θα παραταθεί, διότι η εφαρμογή για την συμπλήρωση των αλλαγών δεν έχει ανοίξει ακόμα.