Taxis - Ετοιμάζονται παρατάσεις για όσους δεν πρόλαβαν να πληρώσουν


«Έμφραγμα» έχει πάθει από τις 11 το πρωί το νέο Taxis, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρώσουν χιλιάδες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις τις δόσεις τους για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και να κινδυνεύουν, αν δεν λυθεί το τεχνικό πρόβλημα που ανέκυψε μέχρι αύριο, να χρεωθούν με πρόστιμα ή και να χάσουν τις ρυθμίσεις ως εκπρόθεσμοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 15 ΔΟΥ που έχουν διασυνδεθεί πιλοτικά το τελευταίο δεκαπενθήμερο στο νέο Taxis (με τις αυξημένες ελεγκτικές δυνατότητες και εφαρμογές), παρέλυσαν σήμερα επειδή το κοινό δίκτυο «μπλόκαρε», όταν μία υπάλληλος μίας εφορίας πληκτρολόγησε κατά λάθος στο κοινό δίκτυο μία εντολή εκτύπωσης… επί 10.000 φορές!

Ως αποτέλεσμα, από εκείνη τη στιγμή «βραχυκύκλωσε» το λογιστικό σύστημα και σε όλες τις υπόλοιπες μεγάλες ΔΟΥ (πχ ΦΑΕ Μεγάλων Επιχειρήσεων, ΦΑΕ Αθηνών κλπ) που μοιράζονται το ίδιο δίκτυο. Άμεσα διεκόπησαν οι συναλλαγές πληρωμών, οι ΔΟΥ δεν μπορούσαν να δουν τις πληρωμές ΦΠΑ που έγιναν την Παρασκευή, το σύστημα απέρριπτε όλες τις υπόλοιπες πληρωμές που γίνονταν από εκείνη τη στιγμή και δεν μπορούσαν να κλείσουν «ταμείο» με τις εισπράξεις της ημέρας για να φύγουν οι υπάλληλοι και να ενημερωθεί το υπουργείο για τα χρήματα που μπήκαν στους λογαριασμούς του δημοσίου.

Λόγω και των αδειών όμως του Πάσχα, δεν μπορούσε να βρεθεί και τεχνικός υπεύθυνος για να αναλάβει δράση να ξεμπλοκάρει το σύστημα. Μπροστά στην κατάσταση αυτή, οι αρμόδιοι εξέταζαν το ενδεχόμενο να μην κλείσει σήμερα (λογιστικά) καμία από τις εφορίες αυτές, αλλά να μείνουν ανοιχτά τα συστήματα μέχρι και αύριο ενδεχομένως, εφόσον αποκατασταθεί η λειτουργία τους και φανούν οι πληρωμές.

Καθώς τίποτα δεν διασφαλίζει πως το πρόβλημα θα έχει λυθεί έως και την Τρίτη, που είναι η τελευταία εργάσιμη του μηνός, στην Πλατεία Συντάγματος συζητούν ήδη για να δοθεί παράταση κάποιων ημερών πριν ή το Πάσχα, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν για να πληρώσουν. Και έτσι πάντως, ενδέχεται τα συνολικά φορολογικά έσοδα του Απριλίου να εμφανιστούν «κουρεμένα», εάν δεν λογιστικοποιηθούν με ημερομηνία 30 Απριλίου.

Του Κωστή Πλάντζου