Οδηγίες για την εκκαθάριση τροποποιητικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος και ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Με την ΠΟΛ.1164/13.6.2014, καθορίζεται η διαδικασία αντιμετώπισης των τροποποιητικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος και Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

"Δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων

1. Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι μηδενικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει ποσό για καταβολή, τότε βεβαιώνεται το οφειλόμενο ποσό και καταβάλλεται αυτό σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.

2. Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι μηδενικό και με την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει ποσό προς επιστροφή, η επιπλέον διαφορά επιστρέφεται με Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 42 του Ν.4174/2013.

Οδηγός ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας που επικρατεί στην αγορά, εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία αναζητούν διακανονισμούς για την εξόφληση των χρεών.

Αν οι οφειλέτες μπουν στο μικροσκόπιο του Κέντρου Είσπραξης Οφειλών (ΚΕΑΟ), απειλούνται με κατασχέσεις.

Με ρύθμιση που προωθείται, θα εντάσσονται στη ρύθμιση οφειλών μέχρι 10.000 ευρώ και όσοι δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα, όσοι έχουν εκκρεμότητα για υποθέσεις φοροδιαφυγής, ενώ μειώνονται και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Η ρύθμιση χρεών γίνεται με δύο τρόπους: Σε 48 δόσεις για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 ή σε 12 δόσεις για οφειλές που έγιναν απαιτητές μετά την 1.1.2013.

Αντικειμενικές δαπάνες και διαφορά εισοδήματος

Αποτελεί ένα μόνιμο πρόβλημα, για πλήθος φορολογουμένων, η περίπτωση κατά την οποία, το ύψος των τεκμηρίων (διαβίωσης και κτήσης, όπως ήταν η προηγούμενη ονομασία τους), υπερβαίνει το άθροισμα των πραγματικών εισοδημάτων τους, κυρίως δε μετά την κατάργηση του περιθωρίου του 20%, μεταξύ τεκμαρτής δαπάνης και εισοδήματος 1. 

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για το 2013 (άρθρο 19 του Ν 2238/1994 ), η διαφορά του εισοδήματος που δηλώθηκε από τον φορολογούμενο, ή από την σύζυγό του, ή ακόμη και από τα πρόσωπα που τυχόν τους βαρύνουν και της συνολικής ετήσιας δαπάνης τους (αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίας, συν δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, άρθρα 16 και 17 του ως άνω «παλαιού» ΚΦΕ), προσαυξάνει το εισόδημα της πηγής, που δηλώνεται κατά το ίδιο οικονομικό έτος και που αντιπροσωπεύει τα μεγαλύτερα εισοδήματα.

 Αν δε, δεν δηλώνεται εισόδημα από καμία κατηγορία, η διαφορά αυτή λογίζεται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Η διάταξη αυτή τέθηκε με το άρθρο 7 παρ. 5 του Ν 4110/2013

Στις 30 Ιουνίου η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ

Στις 30 Ιουνίου θα ολοκληρωθεί από την ΓΓΠΣ, σύμφωνα με πληροφορίες από ο υπουργείο Οικονομικών, η εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων-ΕΝΦΙΑ. 
Μέχρι τότε θα μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κάνουν χρήση της «άτυπης» παράτασης που δόθηκε για να υποβάλουν Ε9 ή να διορθώσουν στοιχεία από παλαιότερες δηλώσεις τους, ώστε να εκδοθούν χωρίς λάθη τα εκκαθαριστικά τους.

Οι φορολογούμενοι θα πάρουν την «κρυάδα» στις πρώτες μερες του Ιουλίου, όταν δουν αναρτημένο στο taxisnet ο εκκαθαριστικό που θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου, ταυτόχρονα με τον συμπληρωματικό φόρο εισοδήματος.

Χωρίς ασφάλιση 330.000 ελεύθεροι επαγγελματίες - Πώς μπορούν να ξαναπάρουν βιβλιάριο ασθενείας

Ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας μόνο εφόσον δεν οφείλουν εισφορές μπορούν να έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Το πρόβλημα είναι έντονο καθώς χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες χρωστούν στον ΟΑΕΕ και οι περιορισμοί που ισχύουν για την ασφαλιστική τους ικανότητα, δηλαδή την απόκτηση του βιβλιαρίου ασθένειας, στερεί από τους ίδιους και τις οικογένειές τους πολύτιμες και σε πολλές περιπτώσεις, απαραίτητες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης τις οποίες υποχρεώνονται να πληρώνουν με υψηλό κόστος από τη στιγμή που δεν έχουν σε ισχύ το βιβλιάριο ασθένειας.

Αυτή τη στιγμή είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΕ περίπου 770.000 ελεύθεροι επαγγελματίες εκ των οποίων οι 330.000, δηλαδή το 43%, είναι χωρίς ασφαλιστική κάλυψη λόγω χρεών. Ανάμεσά τους είναι και 120.000 ασφαλισμένοι με διακοπή επαγγέλματος. Και αυτοί στο βαθμό που δεν έχουν ασφαλιστεί σε άλλο φορέα, είτε οι ίδιοι είτε ως έμμεσα μέλη, είναι χωρίς ασφαλιστικές καλύψεις.

Εγγραφή των Μελών - Λογιστών Φοροτεχνικών στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες

Τα μέλη μας – λογιστές φοροτεχνικοί θα έχουν την δυνατότητα εγγραφής στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΕΕ με την παρακάτω διαδικασία:
Εισέρχονται μέσω της ιστοσελίδας του ΟΕΕ στην ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ και συμπληρώνουν την αίτηση εγγραφής στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες .
Στη συνέχεια εκτυπώνουν και υπογράφουν την αίτηση εγγραφής , την οποία υποχρεούνται να καταθέσουν στο αρμόδιο Περιφερειακό τμήμα ( που ανήκουν) ή στην Κεντρική Υπηρεσία του ΟΕΕ ( εφόσον είναι κάτοικοι Αττικής ή νήσων Αργοσαρωνικού και Κυκλάδων ) ή να αποστείλουν ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στην Κεντρική Υπηρεσία του ΟΕΕ ή στην έδρα του Περιφερειακού Τμήματος στο οποίο ανήκουν, αναγράφοντας την ένδειξη «Εγγραφή στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΕΕ». 

Τι ισχύει για τα πρόστιμα των τροποποιητικών δηλώσεων

Πολλές απορίες έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τα πρόστιμα των τροποποιητικών δηλώσεων μετά και τις αλλαγές που επέφερε στον Κ.Φ.Δ. ο πρόσφατος ν. 4254/2014. Θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε όσα προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο που μπερδεύει πολλούς συναδέλφους.

Οι διατάξεις που αναφέρονται στις τροποποιητικές δηλώσεις είναι οι εξής:

Άρθρο 19 ΚΦΔ (ν.4174/2013)

Αιτιολογική έκθεση:
«[...] Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 19 αυτού προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης σε περίπτωση που ο φορολογούμενος διαπιστώσει ότι η υποβληθείσα φορολογική δήλωση περιέχει λάθος ή παράλειψη, ώστε να αποκατασταθεί το λάθος ή η παράλειψη.