Δηλώσεις και άλλες υποχρεώσεις: Ο Γολγοθάς είναι μπροστά μας

I. Πρόλογος
Διανύουμε ήδη την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και μέχρι στιγμής έχουμε άγνοια για πολλά ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή του ν. 4172/2013. Βρισκόμαστε για μία ακόμη φορά μετέωροι και δεν γνωρίζουμε πως να χειριστούμε μια πλειάδα θεμάτων αφού κάποιες βασικές ερμηνευτικές εγκύκλιοι του υπ. Οικ. δεν έχουν δει ακόμη το φως της δημοσιότητος.

 Βέβαια, δεν έχουν περάσει ούτε εξακόσιες μέρες από τη δημοσίευση του νόμου 4172/2013 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (σ.σ. για την ακρίβεια είναι πεντακόσιες ενενήντα ημέρες μέχρι σήμερα), οπότε δεν πρέπει να διαμαρτυρόμαστε για το θέμα αυτό. Το καλό πράγμα αργεί όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, οπότε έχουμε ακόμη καιρό.

Oι τελικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι»

Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που δεχόμαστε το τελευταίο χρονικό διάστημα περιστρέφεται γύρω από το θέμα της φορολόγησης αυτής της ιδιαίτερης κατηγορίας φορολογουμένων που ενώ επί της ουσίας προσφέρουν εξηρτημένη εργασία, τυπικά εμφανίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι. Έχει επικρατήσει να τους αποκαλούμε εργαζόμενους με μπλοκάκι.

 Πέρα από το ζήτημα της βάναυσης καταστρατήγησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας που συντελείται σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, προέκυψε από νωρίς το θέμα του τρόπου φορολόγησης αυτών των εργαζομένων μετά την καθιέρωση της διακεκριμένης φορολόγησης του εισοδήματος ανά πηγή προέλευσης. Ορθά ο φορολογικός νομοθέτης προσπάθησε να εντάξει τους φορολογούμενους αυτούς στην κλίμακα της μισθωτής εργασίας, αναγνωρίζοντας εμμέσως το γεγονός ότι παρέχουν εξαρτημένη εργασία.

Αυτές είναι οι τρεις επιλογές για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές

Η ρύθμιση θα αφορά σε χρέη που έγιναν ληξιπρόθεσμα ως 31 Ιανουαρίου 2015 και θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις

Τρεις επιλογές θα έχουν οι οφειλέτες του δημοσίου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους με βάση το νέο πλαίσιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Η ρύθμιση θα αφορά σε χρέη που έγιναν ληξιπρόθεσμα ως 31 Ιανουαρίου 2015 και θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις:

Outsourcing και … προσωρινοί ελεγκτές στις εφορίες

Το εγχείρημα παραπέμπει στην δημιουργία σώματος ελεγκτών, με τη συμμετοχή ιδιωτών (δικηγορικά γραφεία κλπ) όπως είχε συστήσει η Task Force ή και 500-800 ξένων εφοριακών που είχε προταθεί στον Γιάνη Βαρουφάκη από τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας και Αγγλίας, στις συναντήσεις του με Σόιμπλε, Σαπέν και Όσμπορν.

Η εμπλοκή των ιδιωτών στις εφορίες πάντως δεν είναι νέα και είχε προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στο υπουργείο Οικονομικών τα τελευταία 4-5 χρόνια.

Η ιδέα περιγράφεται ως δημιουργία «νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων αποτελούμενο από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές». Ζητούμενο είναι να μην παρεμποδίζεται ο έλεγχος από «εναγκαλισμούς» και γνωριμίες, σε τοπικό επίπεδο, των ελεγκτών με τους φορολογουμένους.

Καταβολή Οικογενειακών Επιδομάτων από τον ΟΓΑ

Η Διοίκηση του ΟΓΑ ανακοινώνει ότι: 

Την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015 καταβάλλονται τα Οικογενειακά Επιδόματα (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών) που αφορούν τροποποιητικές αιτήσεις (A21) δικαιούχων που έχουν εκκαθαριστεί για τα έτη 2014 και 2013 .
 Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των 23.051.939.58 €. Ειδικότερα η πληρωμή αυτή αφορά σε 36.383 δικαιούχους οικογενειακών επιδομάτων. 

Υπεύθυνη Δήλωση άσκησης του επαγγέλματος Λογιστή Φοροτεχνικού

Μέχρι και 20 Μαρτίου 2015 πρέπει να υποβληθεί υποχρεωτικά η Υπεύθυνη Δήλωση άσκησης του επαγγέλματος Λογιστή Φοροτεχνικού

Ο Λογιστής Φοροτεχνικός υποχρεούται να υποβάλει στο Ο.Ε.Ε., εντός του πρώτου διμήνου κάθε έτους, υπεύθυνη δήλωση του Ν. 4093/2012 , στην οποία θα δηλώνει ότι ασκεί το επάγγελμα του Λογιστή Φοροτεχνικού, ότι δεν έχει καταδικασθεί αμετακλήτως για τα αδικήματα που αναφέρονται στο άρθρο 14 του π.δ 340/1998, ότι δεν έχει υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας Λογιστών Φοροτεχνικών και ότι έχει παρακολουθήσει όλη την αναγκαία εκπαίδευση που αντιστοιχεί στο επίπεδο της επαγγελματικής του κατάταξης, η οποία παρέχεται από το Ο.Ε.Ε.

ΜΥΦ 2014 : Αλαλούμ Χωρίς Ουσία…

Την εν γένει θετική ενέργεια της παράτασης των ΜΥΦ (Μηνιαίες συγκεντρωτικές Πελατών-Προμηθευτών) 2014 , για τις 30-09-2015 ακολούθησε ένα νέο Δελτίο Τύπου της ΓΓΔΕ , για τις υπάρχουσες αποκλίσεις (διαφορές που υπάρχουν στις ήδη υποβληθείσες ΜΥΦ) που εμπλέκει παρά διευκολύνει τα πράγματα.

Σύμφωνα με το ΔΤ :

“Δεν απαιτείται τροποποίηση των καταστάσεων πελατών-προμηθευτών σε περίπτωση που η διαπιστωθείσα, μετά από έλεγχο, απόκλιση δεν υπερβαίνει το ποσό των 10 ευρώ.Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όπου παρατηρούνται μικροδιαφορές στα ποσά μεταξύ δύο υπόχρεων, οι οποίες οφείλονται κυρίως στις στρογγυλοποιήσεις, δεν θα απαιτείται περαιτέρω διόρθωση. Στις λοιπές περιπτώσεις οι διορθώσεις θα μπορούν να γίνουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2015 ”