Χαρακτηρισμός εισοδήματος λογιστή

Όταν ένα γραφείο λογιστικό έχει επιστημονικό προσωπικό (έναν πτυχιούχο Τμήματος Λογιστικής ΤΕΙ) θεωρείται ότι έχει εισόδημα από εμπορική επιχείρηση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σύμφωνα με την Αρ. Πρωτ. 1068319/1879/Α0012/03.08.2004 εγκύκλιο του Υπ. Οικ. ισχύουν τα εξής:



1. Εάν ο λογιστής διατηρεί γραφείο όπου διενεργεί λογιστικές εργασίες, χωρίς να απασχολεί προσωπικό της ειδικότητας του ή άλλο βοηθητικό προσωπικό, το εισόδημα που αποκτά από αυτό το επάγγελμα είναι και φορολογείται ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα.

2. Εάν διατηρεί γραφείο με τη μορφή οργανωμένης επιχείρησης, δηλαδή με την απασχόληση έμμισθου ειδικευμένου ή βοηθητικού προσωπικού, το εισόδημα αυτό είναι και φορολογείται ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις, διότι στην περίπτωση αυτή εκτός του κέρδους που προκύπτει από την εκμετάλλευση των ιδίων ειδικευμένων γνώσεών του, αποκτά κέρδος στο πλαίσιο της επαγγελματικής του δραστηριότητας και από τη χρήση του παραγωγικού συντελεστή εργασία μέσω της απασχόλησης προσωπικού και συνεπώς εδώ πρωτεύει το κερδοσκοπικό στοιχείο και όχι το πνευματικό, το οποίο αποτελεί το κυριότερο γνώρισμα του ελευθέριου επαγγέλματος.

3. Δεν αλλοιώνεται ο χαρακτηρισμός του εισοδήματος ως προερχόμενου από ελευθέρια επαγγέλματα όταν χρησιμοποιείται το αναγκαίο και στοιχειώδες για τη διοικητική λειτουργία του γραφείου, βοηθητικό προσωπικό π.χ. μια γραμματέας ή μία καθαρίστρια κτλ.

Με βάση την παραπάνω θέση του Υπουργείου η απασχόληση ειδικευμένου προσωπικού όπως ο πτυχιούχος λογιστικής που αναφέρετε, σας εντάσσει στην περίπτωση 2. Κατά συνέπεια το εισόδημα που αποκτάτε χαρακτηρίζεται ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται σε θέματα εφαρμογής του Κ.Φ.Α.Σ., παρακράτησης φόρου κλπ.

http://epixeirisi.gr/