Ενημέρωση λογιστών φοροτεχνικών για την ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ)

Το ΟΕΕ παρέχει οδηγίες για τη νέα Υπηρεσία «Ηλεκτρονικής Υποβολής Δικαιολογητικών» της Κεντρικής Υπηρεσίας ΓΕΜΗ για την καταχώριση μεταβολών και στοιχείων των εταιρειών στο ΓΕΜΗ.

Βάσει αυτής της Υπηρεσίας, κάθε εταιρεία θα διεκπεραιώνει τη συνολική διαδικασία, υποβολής αιτημάτων, κατάθεσης δικαιολογητικών για τις μεταβολές, πληρωμές των τελών, μέσω κατάλληλου περιβάλλοντος (web φόρμες) και με ειδικούς κωδικούς χρήστη και πρόσβασης στο σύστημα του ΓΕΜΗ, που θα εκδίδονται και θα χορηγούνται από την Κεντρική Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ.

Καθυστερεί η εφαρμογή για τις τροποποιητικές δηλώσεις

Μετατέθηκε για την επόμενη εβδομάδα η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, καθώς τεχνικά προβλήματα δεν επέτρεψαν να τεθεί χθες σε λειτουργία.

Σημειώνεται πως οι εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις δεν κατατίθενται πλέον στην εφορία και αναγκαστικά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κάνουν τις διορθώσεις στο έντυπο Ε1 μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής.


Το υπουργείο Οικονομικών έχει αντιμετωπίσει τεχνικά προβλήματα με την υποδομή υποδοχής των εμπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων Ε1 με αποτέλεσμα να μην την έχει ακόμη ενεργοποιήσει κάτι που αναμένεται να γίνει στις 7 Ιουλίου, ήτοι μια εβδομάδα πριν την λήξη της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.

Παράταση έως τις 14 Ιουλίου για την υποβολή Ε9

Στο τέλος Ιουλίου θα πρέπει οι φορολογούμενοι να καταβάλλουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ακόμη και αν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την 30η Ιουνίου.

Η υφιστάμενη νομοθεσία, προβλέπει ότι για βεβαίωση φόρου που γίνεται μέσα στον Ιούλιο, η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, ο νόμος αλλάζει και η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί από όλους υποχρεωτικά τον Ιούλιο και οι επόμενες δύο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και το τέλος Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Από την Τετάρτη 2/7/14 η υποβολή των εμπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων

Με τρεις μήνες καθυστέρηση τίθεται σε εφαρμογή την Τετάρτη 2 Ιουλίου η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδημάτων. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ολοκλήρωσε προ ημερών την υποδομή υποδοχής των εμπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων Ε1 η οποία κανονικά θα έπρεπε να είχε ενεργοποιηθεί ήδη από τα μέσα Απριλίου.

Τη σχετική προαναγγελία για την ενεργοποίηση της εφαρμογής για τις εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις είχε κάνει ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ.Θεοχάρης στις 2 Απριλίου, ωστόσο τελικά η εφαρμογή θα τεθεί σε λειτουργία 12 ημέρες πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (14 Ιουλίου).

Σε σχέση με τις εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ξέρουν τα εξής:

Κακόβουλο λογισμικό βάζει στο "μάτι" τους κωδικούς των τραπεζικών λογαριασμών στο e-banking

Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους πολίτες, που χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τραπεζική (e-banking) για την εμφάνιση ενός νέου κακόβουλου λογισμικού, που στοχεύει στην παράνομη πρόσβαση του τραπεζικού τους λογαριασμού (Banking Malware).

Ειδικότερα, το νέο κακόβουλο λογισμικό έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει τα ηλεκτρονικά στοιχεία πρόσβασης του e-banking (username, password, κτλ), αλλά και να «συλλέγει» τα δεδομένα της κίνησης του δικτύου του χρήστη (sniff network traffic), υποκλέπτοντας ευαίσθητα δεδομένα και των υπολοίπων χρηστών που είναι συνδεδεμένοι σε αυτό.