Σχετικά με τις παρακρατήσεις φόρου αμοιβών υπηρεσιών

Λόγω της σύγχυσης που – δικαιολογημένα – επικρατεί τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στις Δημόσιες ή Δημοτικές Υπηρεσίες για το ύψος της παρακράτησης στην οποία θα προβαίνουν κατά την πληρωμή των αμοιβών υπηρεσιών που λαμβάνουν, η ΕΛΦΕΕ Ρόδου γνωστοποιεί τα παρακάτω:

Περί αλλαγών στον τρόπο παρακράτησης

Με τον Ν.4172/2013 υπήρξαν αλλαγές στα πρόσωπα από τα οποία θα παρακρατούνται φόροι. Όμως με τον Ν.4254/8-4-2014 (Το πρόσφατο περίφημο πολυνομοσχέδιο) υπήρξαν ξανά αλλαγές για το ίδιο θέμα.

Κωδικοποίηση των αλλαγών

Πώς θα φορολογηθούν όσοι έχουν εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ

Ως μισθωτοί θα φορολογούνται άνεργοι, μικροκαταθέτες, φοιτητές και γενικότερα φορολογούμενοι με εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα προς ψήφιση στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την τροπολογία, όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων κατά το οικονομικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφ' όσον αυτοί δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, τα εισοδήματά τους αυτά φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων.

Η αργία της 1ης Μαΐου 2014

Παρότι στο Β.Δ. 748/66 η 1η Μαΐου χαρακτηρίζεται ως ημέρα προαιρετικής αργίας, με βάση το άρθρο 1 του Α.Ν. 380/68, που εξακολουθεί να ισχύει, κάθε χρόνο η εορτή αυτή με απόφαση υπ’ αριθμ. 9727/204/27-3-2014 του Υπουργού Εργασίας, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 928 τ. Β΄ της 14-4-2014, χαρακτηρίζεται ως υποχρεωτική αργία και επομένως έχουν εφαρμογή κατ’ αυτήν οι διατάξεις που ισχύουν για τις Κυριακές και λοιπές μέρες υποχρεωτικής αργίας του παραπάνω Β.Δ/τος.

Έτσι και εφέτος που η 1η Μαΐου συμπίπτει με εργάσιμη ημέρα (Πέμπτη), απαγορεύεται η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες της Χώρας, με εξαίρεση βέβαια αυτές που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές σύμφωνα με το παραπάνω Β.Δ/γμα, όπως είναι οι εργασίες υγείας, τουρισμού, συγκοινωνίας, εργοστασίων συνεχούς λειτουργίας κ.λπ.

Συνέπεια των παραπάνω και για εφέτος κατά την 1η Μαΐου θα ισχύσουν τα εξής:

ΠΙΝΑΚΑΣ 6 Ε1-Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία

Στον πίνακα αυτό εκτός διαφόρων πληροφοριακών στοιχείων που ζητούνται, γράφονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ όλα τα εισοδήματα είτε απαλλάσσονται από το φόρο είτε φορολογούνται με ειδικό τρόπο.

Είναι υποχρεωτική πλέον η αναγραφή των εισοδημάτων που απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο Και σ’ αυτά τα εισοδήματα υπολογίζεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης ΕΚΤΟΣ εξαιρέσεων.

Στον ίδιο πίνακα γράφονται επίσης και εκείνα τα εισοδήματα που μειώνουν τα τεκμήρια.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Στα αναγραφόμενα ποσά των κωδικών 659-660-653-654-667-668 θα υπολογισθεί ειδική εισφορά αλληλεγγύης (άρθρο 29 Ν. 3986/11).

ΠΙΝΑΚΑΣ 6 Πως συμπληρώνεται...

Κοινοποίηση διατάξεων ΦΠΑ και ΚΦΑΣ σχετικά με τους αγρότες

Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε νέα εγκύκλιο σχετικά με τις υποχρεώσεις των αγροτών μετά τον Ν. 4254/2014. Συγκεκριμένα με την ΠΟΛ.1116/2014 κοινοποιούνται οι διατάξεις των Υποπαραγράφων Β.1 και Β.2 της Παραγράφου Β΄ του άρθρου τρίτου του ν.4254/2014 και παρέχονται οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους.


Το κείμενο της εγκυκλίου έχει ως εξής:


I. Υποπαράγραφος Β.1, παρ. 1 και 2 και Υποπαράγραφος Β.2, παρ. 1 και 2: Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα ΦΠΑ και ΚΦΑΣ, σχετικά με τους αγρότες

1. Με τις ανωτέρω διατάξεις επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:

Τι να κάνετε για να αποδεχτείτε ή να αποποιηθείτε κληρονομιά


Στον τομέα του κληρονομικού δικαίου και δή στο θέμα της αποδοχής και αποποίησης κληρονομιάς, υπάρχουν διάφορες απορίες που μπορούν να διατυπωθούν, όπως ποια είναι η προθεσμία, προκειμένου ο κληρονόμος να αποποιηθεί την κληρονομία; Πώς γίνεται η αποποίηση της κληρονομίας; Πότε η αποποίηση είναι άκυρη; Ποιες είναι οι συνέπειες της αποποίησης κ.α.


Ας δούμε όμως τα επιμέρους θέματα :


Ο κληρονόμος μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομία μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών που αρχίζει από τότε που έμαθε την επαγωγή (ότι δηλαδή κληρονομεί) και το λόγο της. Αν κάποιος κληρονομεί δυνάμει διαθήκης, η προθεσμία αποποίησης δεν αρχίζει πριν από τη δημοσίευση της διαθήκης.

Αμοιβές από παροχή εργασίας με εργόσημο, χορήγηση βεβαιώσεων και συμπλήρωση φορολογικής δήλωσης

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, θα μπορούσε, μέσω των μέχρι τώρα δημοσιευμένων αποφάσεων (κυρίως της Πολ. 1039/7.2.2014, καθώς και της 1046/17.2.2014), να διευκρινίσει ορισμένα σημεία σχετικά με τις υποχρεώσεις όσων εμπλέκονται στη διαδικασία καταβολής - είσπραξης αμοιβών με τον νέο θεσμό του εργόσημου. Η ενημέρωση, κατά την άποψή μας, χαρακτηρίζεται ελλιπής, συνεπώς στο παρόν σημείωμα θα προσπαθήσουμε, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, να περιγράψουμε το πλαίσιο αυτών των υποχρεώσεων, σε σχέση με την Φορολογία Εισοδήματος.

Καταρχάς, η αμοιβή με εργόσημο είναι αποτέλεσμα μιας ιδιότυπης εργασιακής σχέσης, η οποία δημιουργεί εισόδημα για τον παρέχοντα υπηρεσίες και λήπτη του εργόσημου, ενώ ταυτόχρονα παράγει και ασφαλιστική κάλυψη για αυτόν.

Φέρνουν τροπολογία για τις αδικίες στους ανέργους

Να μην οριστικοποιούν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος τους παροτρύνει τους φορολογούμενους που το 2013 ήταν άνεργοι ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης έως ότου ψηφιστεί στη Βουλή ειδική τροπολογία που θα αντιμετωπίζει προβλήματα που έχουν ανακύψει με τη φορολόγηση των τεκμαρτών εισοδημάτων τους.

Το υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει σήμερα τα χρήματα από τα επιδοτούμενα σεμινάρια του ΟΑΕΔ ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις. Στην περίπτωση που ο άνεργος δεν διαθέτει κάποιο σπίτι ή αυτοκίνητο στο όνομά του, τότε η φορολογία επιβάλλεται στο ατομικό τεκμήριο διαβίωσης, το οποίο διαμορφώνεται στα 3.000 ευρώ και έχει συντελεστή 26%, δηλαδή 780 ευρώ φόρο με επιπλέον προκαταβολή 55%. Αποτέλεσμα να επιβάλλεται στον άνεργο φόρος 1.209 ευρώ, τη στιγμή που η επιδότηση που έλαβε το 2013 δεν ξεπερνούσε τα 385 ευρώ μεικτά.