Παρατείνεται ως τις 16/11 η προθεσμία για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση


Την παράταση ως και τις 16 Νοεμβρίου της προθεσμίας για την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο καθεστώς ΦΠΑ προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.


Με την (αναμενόμενη) παράταση της προθεσμίας δίνεται προσωρινή λύση στο θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης που αναζητά ισοδύναμα ώστε να αποφευχθεί η υλοποίηση του μέτρου.

Φορολογική μεταχείριση των προβλέψεων για απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων

Οδηγίες για το πως πρέπει να αντιμετωπίσει φορολογικά μια επιχείρηση ή ένας επαγγελματίας τις συναλλαγές οι οποίες παραμένουν απλήρωτες, δίνει με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1056/2.3.2015 σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση των προβλέψεων και την απόσβεση των επισφαλών απαιτήσεων που δημοσιεύτηκε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

 Ειδικότερα, για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ που δεν έχουν εισπραχθεί για διάστημα άνω των 12 μηνών, ο φορολογούμενος μπορεί να σχηματίσει πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων σε ποσοστό 100%.

 Για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις άνω των 1.000 ευρώ, το ποσοστό απόσβεσης εξαρτάται από τον χρόνο υπερημερίας, δηλαδή το χρονικό διάστημα για το οποίο η απαίτηση παραμένει απλήρωτη.

Ακόμα και αν πληρώσατε ΕΝΦΙΑ φαίνεται σαν να χρωστάτε με προσαυξήσεις!

Με σημαντική καθυστέρηση ενημερώνεται το σύστημα Taxisnet αναφορικά με την εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ ή άλλους φόρους στο τέλος της περασμένης εβδομάδας να εμφανίζεται ακόμα και σήμερα ότι χρωστούν.

Μάλιστα το σύστημα υπολογίζει και προσαυξήσεις σε φόρους οι οποίοι όμως έχουν πληρωθεί κανονικότατα.

Με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ καθησυχάζει τους φορολογουμένους, ενημερώνοντας ότι οι καθυστερήσεις ενημέρωσης του συστήματος οφείλονται στον αυξημένο όγκο πληρωμών.