Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι το δικαιούνται και πώς καταβάλλεται

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο, δικαιούνται από τους εργοδότες τους Δώρο Χριστουγέννων για το 2013, που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Δώρα δεν δικαιούνται πλέον οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και οι συνταξιούχοι.

Το Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται στο ακέραιο εφόσον η σχέση εργασίας των μισθωτών με τον εργοδότη είχε διάρκεια από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε χρόνου.

"Φοροαπαλλαγές τέλος" από το 2014 - Ποιες καταργούνται και ποιες προσπαθεί η κυβέρνηση να διασώσει

Μόνο πέντε φοροαπαλλαγές που ισχύουν για επιχειρήσεις και νοικοκυριά φαίνεται ότι ίσως καταφέρει τελικά να «διασώσει» η κυβέρνηση, από την ολική κατάργησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr η τρόικα πιέζει να καταργηθούν όλα τα φορολογικά κίνητρα που αφορούν στο εισόδημα. Η κυβέρνηση το έχει συνυπολογίσει και στον προϋπολογισμό του 2014, όπου αναμένει αύξηση εισπράξεων από φόρους κατά 4,3 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

Κλείνουν οι τρύπες του πόθεν έσχες απο 1/1/2014

Κλείνουν από την Πρωτοχρονιά οι τρύπες στο πόθεν έσχες. Μετά από περισσότερα από 15 χρόνια στα οποία ίσχυαν νόμιμες παρακάμψεις του τεκμηρίου απόκτησης συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων, από το νέο έτος οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων που δαπάνησαν για την απόκτηση κάθε σημαντικού περιουσιακού στοιχείου.

Ας δούμε, αναλυτικά ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία στα οποία δεν εφαρμόζεται σήμερα και από το νέο έτος θα εφαρμόζεται το πόθεν έσχες:

Τελικά πότε θα μάθουμε τι θα κάνουμε από 1.1.2014;

Καλό μήνα και είθε τον τελευταίο μήνα του χρόνου να μάθουμε τι ακριβώς θα γίνει από 1.1.2014 στο φορολογικό τοπίο της χώρας μας.

Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών

Διαβάζοντας τον Κώδικα φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ), δηλαδή την παράγραφο Ε1 του ν.3093/2012 , διαπιστώνουμε ότι ορισμένα από τα άρθρα του έχουν ημερομηνία λήξης.

Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 4 (Τήρηση Απλογραφικών ή Διπλογραφικών βιβλίων), διαβάζουμε:

Βιβλία εσόδων εξόδων για τους αγρότες απο το 2014

Ανοίγουν βιβλία όλοι οι αγρότες
Με λογιστικό τρόπο θα προσδιορίζεται από το 2014 το φορολογητέο εισόδημα για περισσότερους από 1.000.000 αγρότες, που πλέον υποχρεώνονται να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων κατά τα πρότυπα των επιτηδευματιών. Ο φόρος θα καταλογίζεται επί των καθαρών εσόδων από το πρώτο ευρώ. Βάση θα αποτελούν τα τιμολόγια αγοράς και πώλησης καθώς και οι κοινοτικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις.

Η μεταφορά ζημιών με τον Ν. 4172/2013 - Προβληματισμοί

 Το ζήτημα της μεταφοράς ζημίας εμπορικής επιχειρήσεως από πλευράς φορολογίας εισοδήματος ρυθμίζεται, μέχρι σήμερα, από τις διατάξεις των άρθρων 4, 61, 101 και 105 του ν.2238/1994.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 4 του ν.2238/1994, οι οποίες εφαρμόζονται αναλόγως και για τα νομικά πρόσωπα της παρ.1 του άρθρου 101 σύμφωνα με την παρ.11 του άρθρου 105 του ιδίου νόμου, το αρνητικό στοιχείο (ζημία) του εισοδήματος από εμπορικές και γεωργικές επιχειρήσεις, που προκύπτει από βιβλία τρίτης κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (Κ.Β.Σ.) που τηρούνται επαρκώς και ακριβώς, αν δεν καλύπτεται με συμψηφισμό θετικού στοιχείου εισοδήματος άλλης πηγής, είτε γιατί δεν υπάρχει τέτοιο στοιχείο εισοδήματος είτε γιατί αυτό που υπάρχει είναι ανεπαρκές, μεταφέρεται για να συμψηφιστεί ολόκληρο στην πρώτη περίπτωση ή κατά το υπόλοιπο αυτού στη δεύτερη, διαδοχικώς στα πέντε (5) επόμενα οικονομικά έτη κατά το υπόλοιπο που απομένει κάθε φορά, με την προϋπόθεση ότι κατά τα έτη αυτά τα βιβλία του υπόχρεου τηρούνται επαρκώς και ακριβώς.