Τη Δευτέρα 20/5/2013 η εφορία ανοίγει τις πύλες της για τις φορολογικές δηλώσεις και αρχίζουν να έρχονται τα ραβασάκια για 5 φόρους

Το Πάσχα πέρασε αλλά ο «Γολγοθάς» των φορολογουμένων τώρα ξεκινά καθώς από Δευτέρα και όλο το καλοκαίρι θα πρέπει να βρίσκονται όλοι πάνω από έναν υπολογιστή ή … στα γκισέ εφοριών και τραπεζών, για να καταθέσουν την φετινή φορολογική δήλωσή τους και να πληρώσουν τους φόρους εισοδήματος και ακινήτων που θα τους έρχονται σωρηδόν από το υπουργείο Οικονομικών.
Τη Δευτέρα -το βράδυ πιθανότατα- αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για να υποβάλουν μέσω ίντερνετ την φορολογική τους δήλωση περισσότερα από 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα), αδιακρίτως αν είναι μισθωτοί, αγρότες ή αυταπασχολούμενοι.

Τα 102 πιστοποιητικά που μπορείτε να εκδόσετε μέσω ΕΡΜΗΣ

Ηλεκτρονικά, από το σπίτι τους, θα μπορούν να «συναλλάσσονται» με τη Δημόσια Διοίκηση οι πολίτες για τη διεκπεραίωση 102 υπηρεσιών, όπως η έκδοση διαφόρων πιστοποιητικών. 
Ετσι απαλλάσσονται από την υποχρέωση να επισκεφθούν αυτοπροσώπως οποιαδήποτε υπηρεσία, είτε για να υποβάλουν αίτηση, είτε για να παραλάβουν έγγραφο. Οι τυποποιημένες αυτές διαδικασίες του ΕΡΜΗ βρίσκονται στην αρχική σελίδα (http://www.ermis.gov.gr/portal/page/portal/ermis/elServices) κάτω από τον τίτλο «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες»

Ημερίδα-Συζήτηση Μελών 20/05/2013



Ενημέρωση Μελών


   Συνάδελφοι το Δ.Σ. της ΕΦΕΕ Κιλκίς σας καλεί να συμμετέχετε την Δευτέρα 20/05/2013 και ώρα 18:00 στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κιλκίς σε ημερίδα-συζήτηση με  θέματα:
1)      Ενημέρωση για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και Ε9
2)      Συζήτηση για τα προβλήματα που προκύπτουν στα μέλη μας κατά την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
3)      Ενημέρωση-συζήτηση για την  ιστοσελίδα της Ένωση μας
4)      Ενημέρωση  για τις  νέες διακρίσεις των τάξεων λογιστών που ισχύουν σήμερα
5)      Συζήτηση διαφόρων θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο μας





  
                                                                                          Κιλκίς 15/05/2013    
Για το ΔΣ
ο Πρόεδρος                                                                                ο Γ. Γραμματέας 
Παντελίδης  Συμεών                                                             Πιστικούδης Παναγιώτης

                                                                                                 

Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ)-Λογιστικόs χειρισμόs

Λογιστικοί χειρισμοί της συγκροτήσεως και των μεταβολών του εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρικής μορφής «Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ)»

§1. Eισαγωγικές διευκρινίσεις
§ 1.1. Για την εφαρμογή της μνημονιακής υποχρεώσεως να αρθούν τα πλέον σημαντικά τουλάχιστον εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, καταρτίστηκε πολυνομοσχέδιο από 330 άρθρα με τίτλο «Bελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος - Nέα εταιρική μορφή - Σήματα - Mεσίτες ακινήτων - Pύθμιση θεμάτων ναυτιλίας, λιμένων και αλιείας και άλλες διατάξεις», το οποίο ψηφίστηκε και έλαβε αριθμό νόμου 4072/11-4-2012 (A΄86). Στα άρθρα 43 έως 120 του νόμου αυτού θεσμοθετείται μία νέα εταιρική μορφή με τον τίτλο «Iδιωτική Kεφαλαιουχική εταιρεία (IKE)».

Υποβολή Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Νομικών Προσώπων (Έντυπο Ε5) 2013


      

17/05/2013



Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η


Αγαπητοί χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών

Σας ενημερώνουμε ότι η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Νομικών Προσώπων (Έντυπο E5) έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία από τις 17 Μαίου2013. Οι δηλώσεις υποβάλλονται μέχρι και τις 31 Μαίου 2013.


Σχόλιο συναδέλφου !
Παιδιά ένας ένας όμως γιατί, ακόμα δεν άνοιξε και σέρνεται... Δεν είναι και να το ζορίζουμε!!!

ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση βιβλίων με μια συγκεντρωτική εγγραφή»

Με την αίτησή σας, η οποία περιήλθε στη Διεύθυνσή μας την 2/4/2013, θέτετε το ερώτημα ύπαρξης δυνατότητας καταχώρησης στα διπλογραφικά βιβλία με μια ημερήσια συγκεντρωτική εγγραφή, τόσο των πωλήσεων, όσο και των εισπράξεων, εφόσον παρέχεται πληροφόρηση ημερολογιακή και αξιακή από την απεικόνισή τους στο εμπορικό σύστημα συναλλαγών.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Εκχώρηση ενοικίων στο δημόσιο

Εκχώρηση ενοικίων στο δημόσιο.
Υπάρχει πρόβλεψη στο νόμο για ενοίκια που είναι δεδουλευμένα και θεωρούνται εισόδημα, τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν εισπραχθεί από το δικαιούχο, να μη θεωρηθούν εισόδημα και να μη φορολογηθούν αν εκχωρηθούν στο δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα (Άρθρο 4 παρ. 7 ν. 2238/1994).

Νέα Ηλεκτρονική Υπηρεσία για τις Βεβαιώσεις Αποδοχών

Αθήνα, 16 ΜΑΪΟΥ 2013

Δελτίο Τύπου
Σας ενημερώνουμε ότι από την Τετάρτη 22/5/2013 θα λειτουργήσει η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία (στην ιστοσελίδα www.ika.gr) που επιτρέπει στους Συνταξιούχους να εκτυπώνουν οι ίδιοι τις Βεβαιώσεις Αποδοχών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ (ΕΤΕΑΜ), ΤΑΠΟΤΕ για όλες τις κατηγορίες σύνταξης (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου).

Πώς θα εξαιρεθούν από τα χαράτσι οι φτωχές οικογένειες

Με πολλά, διαφορετικά αλλά και αυστηρά κριτήρια θα διεκδικήσουν οι άγαμοι ή οι οικογένειες την απαλλαγή από το χαράτσι ακινήτων του 2013 εφόσον ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη καθορίζονται οι όροι, τα κριτήρια και οι διαδικασίες απαλλαγής από το φόρο ακινήτων κατ΄εφαρμογήν διάταξης που περιελήφθηκε τελευταία στιγμή στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο.

Δεν υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας

Με την Υποπαράγραφο Δ.2. Περ. 8 του Ν.4152/2013, τροποποιήθηκε το άρθρο 61 παρ. 1 για τους υπόχρεους υποβολής δήλωσης εισοδήματος του ΚΦΕκαι δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος τα προστατευόμενα μέλη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 του ΚΦΕ.


Προστατευόμενα μέλη θεωρούνται:

Παράταση υποβολής Φ.Α.Π. νομικών προσώπων

Δελτίο Τύπου
Απόφαση Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γεωργίου Μαυραγάνη για παράταση υποβολής ΦΑΠ νομικών προσώπων
Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γεωργίου Μαυραγάνη (ΠΟΛ.1099/2013), παρατείνεται μέχρι και την 28η Ιουνίου 2013 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου ακίνητης περιουσίας νομικών προσώπων έτους 2013, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του νομικού προσώπου.

Τι ισχύει για τις τάξεις σήμερα μετά την Τροποποίηση του Ν2515/1997 και του Π.Δ. 340/1998



Για να ενημερωθείτε για τις νέες διακρίσεις των τάξεων που ισχύουν σύμφωνα με τον νόμο 4152/09-05-2013 τεύχος Α /ΦΕΚ 107, της υποπαραγράφου Η2 "Τροποποίηση του Ν2515/1997 και του Π.Δ. 340/1998" κάνετε κλικ εδώ

Ειδικό Τέλος σε όλα τα αγροτεμάχια


Τη λύση της φορολόγησης των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου εκτάσεων γης με το στρέμμα κι όχι με την αντικειμενική αξία επιλέγει η τρικομματική κυβέρνηση για να εφαρμόσει το 2014 τον ενιαίο φόρο ακινήτων.
Σύμφωνα με το σχέδιο, σε κάθε στρέμμα γης θα αντιστοιχεί φόρος 12 ευρώ κατά μέσο όρο. Ωστόσο σε ακίνητα - «φιλέτα» που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές ή σε κοσμοπολίτικα νησιά (Μύκονο, Σαντορίνη) ή συνορεύουν με εθνικές οδούς, ο φόρος δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμη και στα 20, 30 ή 50 ευρώ το στρέμμα.

Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ετών 2012-2013

Υπεγράφη σήμερα η νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (χωρίς ωστόσο τη συμμετοχή του ΣΕΒ) μεταξύ της ΓΣΕΕ και των τριών εργοδοτικών οργανώσεων, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ,
με την οποία διατηρείται το επίδομα γάμου αλλά και άλλα θεσμικά δικαιώματα, όπως άδειες λοχίας, μητρότητας κλπ.

Η σύμβαση θα έχει διάρκεια έως το τέλος του χρόνου, με έναρξη όμως από την 1η Ιανουαρίου 2013 και δικαίωμα των συμβαλλόμενων μερών να την παρατείνουν για έναν ακόμη χρόνο.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων που υπογράφουν τη σύμβαση, δεν τίθεται θέμα μη νομιμότητάς της, καθώς ο ΣΕΒ εκπροσωπεί μόλις το 1% των εργοδοτών και το 10% των εργαζομένων.

Το κείμενο της ΕΓΣΣΕ έχει ως εξής:

Πιέζει για ακόμα λιγότερες ΔΟΥ η τρόικα

Ασφυκτικές πιέσεις ασκεί τις τελευταίες μέρες η τρόικα προς το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μειωθούν ακόμη περισσότερο, πέραν και των μνημονιακών στόχων, οι ΔΟΥ της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι, μετά από διαπραγματεύσεις, κυβέρνηση και τρόικα είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τη μείωση, μέσα στο τρέχον έτος, του αριθμού των εφοριών που θα λειτουργούν σε όλη τη χώρα σε 120, από 90 που προέβλεπε το σχέδιο του 2011.
Μεταξύ των ΔΟΥ που καταργούνται είναι και 20 που εδρεύουν στη νησιωτική Ελλάδα, για τις οποίες δόθηκε παράταση λειτουργίας μέχρι τις 17 Ιουνίου, ώστε μέχρι τότε να έχουν ολοκληρωθούν κρίσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αποτρέπουν τη μετάβαση φορολογουμένων στις ΔΟΥ.

Εκπτωση 100 ευρώ το μήνα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ


Τη δυνατότητα να εξοικονομήσουν μέχρι και 100 ευρώ το μήνα δίνει ο ΟΑΕΕ σε χιλιάδες ασφαλισμένους, είτε με τη μείωση των δόσεων για τα οφειλόμενα για τα ασφαλιστικά ταμεία, είτε με τη μείωση των μηνιαίων εισφορών.
Οπως προβλέπει η νέα εγκύκλιος, όσοι δεν έχουν καθόλου οφειλές, μπορούν να επιλέξουν για τα προσεχή δύο έτη να πληρώνουν τις εισφορές των δύο αμέσως χαμηλότερων κατηγοριών από τη δική τους, με αποτέλεσμα τη μείωση του μηνιαίου κόστους ασφάλισής τους.

Καθορισμός του ειδικότερου τρόπου και της διαδικασίας βεβαίωσης, είσπραξης, απόδοσης και επιστροφής του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΑ)

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της υποπαραγράφου Α.7 της παραγράφου Α του πρώτου άρθρου του Ν. 4152/2013 (ΦΕΚ 107 Α΄) «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής των νόμων 4046/2012, 4093/2012 και 4127/2013» και ειδικότερα της περίπτωσης 16 αυτής, με την οποία εξουσιοδοτείται ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων να καθορίζει τον ειδικότερο τρόπο και τη διαδικασία βεβαίωσης, είσπραξης, απόδοσης και επιστροφής του ΕΕΤΑ καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα.

Εφαρμογή τεχνικών ελέγχου για τον προσδιορισμό φορολογητέου εισοδήματος

Το περιεχόμενο και τον τρόπο εφαρμογής των διεθνώς αναγνωρισμένων έμμεσων τεχνικών ελέγχου για τον προσδιορισμό φορολογητέου εισοδήματος φυσικών προσώπων ορίζει, με απόφασή του, το υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, η απόφαση του ΥΠΟΙΚ αφορά τις τεχνικές:
• της ανάλυσης ρευστότητας (source and application of funds method),
• της καθαρής θέσης (net worth method) και
• των τραπεζικών καταθέσεων και δαπανών σε μετρητά (bank deposits and cash expenditure method)

Ο Γολγοθάς των λογιστών και η «συνέπεια» του Υπ. Οικονομικών

Μέσα σε ενάμιση μήνα (Από 15 Μαΐου έως 30 Ιουνίου) καλούνται οι λογιστές αλλά και οι φορολογούμενοι να εκπληρώσουν ένα τεράστιο όγκο φορολογικών υποχρεώσεων.

Αναλυτικά οι υποχρεώσεις για υποβολή δηλώσεων τον επόμενο ενάμιση μήνα είναι:




Τρεις αποφάσεις που αλλάζουν τη φορολογία

Με τρεις υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν το αργότερο μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου με βάση τις οποίες η εφορία θα προσδιορίζει αυτομάτως τα ακαθάριστα έσοδα και τα καθαρά εισοδήματα όλων των φυσικών προσώπων, η ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και οι ελαφρύνσεις ή απαλλαγή από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων του 2013.

Δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται για την φορολογική δήλωση οικον, έτουs 2013

Στις αποδείξεις που προσκοπίζονται στην εφορία δεν μπορούν να συμπεριληφθούν, γιατί ΔΕΝ εκπίπτουν, οι εξής δαπάνες:

εξόφλησης λογαριασμών ύδρευσης και αποχέτευσης (ΕΥΔΑΠ),
ηλεκτρικό (ΔΕΗ),τηλεπικοινωνίες γενικά (ΟΤΕ),
εισιτήρια για κάθε είδους μεταφορικά μέσα (αεροπλάνο-τραίνο-λεωφορεία-πλοία κ.τ.λ.)καθώς επίσης και τις εξής δαπάνες:

Έρχεται το αμερικανικό φορολογικό σύστημα - Τι σημαίνει για τους φορολογούμενους

Έχετε δαπανήσει πολλά χρήματα για αγορές καταναλωτικών αγαθών, για ταξίδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για να εξοφλήσετε καταναλωτικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες, για ενοίκια, ασφάλιστρα, νοσήλια, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων ή φροντιστηρίων;
 Πληρώνετε μεγάλα ποσά για λογαριασμούς ρεύματος, νερού, κινητών και σταθερών τηλεφώνων; Ξοδεύετε κάθε χρόνο σημαντικά ποσά για να επισκευάσετε και να συντηρήσετε σπίτια, αυτοκίνητα ή σκάφη;
Αν έχετε μια τόσο έντονη... συναλλακτική δραστηριότητα σημαίνει ότι πρέπει να έχετε και ανάλογου ύψους εισοδήματα για να τα βγάζετε πέρα.

Άρθρα Οι «ξεχασμένοι» κωδικοί της φορολογικής δήλωσης που μειώνουν το τελικό ποσό φόρου.

Μιας και τα πρώτα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος θα αρχίζουν να καταφθάνουν σε λίγες μέρες και όπως είχαμε προβλέψει είναι αρκετά φουσκωμένα, κρίναμε απαραίτητο να θυμίσουμε σε όλους τους συναδέλφους τη χρησιμότητα συμπλήρωσης τεσσάρων κωδικών της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να μειωθεί – όπου δύναται βάσει του νόμου- το τελικό ποσό του φόρου.

Τιμέs συναλλάγματοs για τιs δηλώσειs φορολογίαs εισοδήματοs οικ έτουs 2013


Κατάργηση του ελάχιστου κεφαλαίου για την ίδρυση Ε.Π.Ε.

Εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία από τον υπουργό Ανάπτυξης που θα προβλέπει:

•    Την κατάργηση του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου σε ΕΠΕ και ΙΚΕ. Το μετοχικό κεφάλαιο θα ορίζεται από τους μετόχους. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αυτή έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης που είχε εγκριθεί τον περασμένο Δεκέμβριο και προέβλεπε τη μείωση του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου των ΑΕ από 60.000 ευρώ σε 24.000 ευρώ και των ΕΠΕ από 4.500 ευρώ σε 2.400 ευρώ.

Το νέο πρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών και οι μεταρυθμιστικές δράσεις.

Ενα ευέλικτο και κατά 50% συρρικνωμένο σε οργανικές μονάδες υπουργείο, με 3.000 λιγότερους υπαλλήλους που θα εξοικονομούν συνολικά περί τα 16 εκατ. ευρώ ετησίως, θα είναι το 2014 το νέο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο-οργανόγραμμα, που προβλέπει μικρά στρατηγεία για την παρακολούθηση των εσόδων και των δαπανών του Δημοσίου, με την υποστήριξη αρχιλογιστών, δικηγορικών γραφείων αλλά και καταρτισμένους από την αγορά ελεγκτές.

Πώς θα ελεγχθούν οι φορολογικές υποθέσεις των οποίων επίκειται ο χρόνος παραγραφής

Την απόφαση που ορίζει τα κριτήρια με βάση τα οποία θα ελεγχθούν οι ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις των οποίων επίκειται ο χρόνος παραγραφής, εξέδωσε την Κυριακή ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.Με την απόφαση διευκρινίζεται ότι η επιλογή των υποθέσεων που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα θα γίνει με βάση τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, τα οποία έχουν προσδιορισθεί με παλαιότερες αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Από 1η Ιουνίου 2013 μόνο μέσω τραπεζών και ΕΛΤΑ οι πληρωμές φόρων προς το Δημόσιο

ΣΤΙΣ τράπεζες και στα ΕΛΤΑ, αντί για τα γκισέ των εφοριών, θα πληρώνουν υποχρεωτικά τους φόρους και τα χρέη τους οι πολίτες από την 1η Ιουνίου του 2013, ενώ μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις θα παρέχεται δυνατότητα πληρωμών στα ταμεία των ΔΟΥ.
Η διαδικασία αυτή ενεργοποιείται με την ΠΟΛ.1212/23.11.2012 απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, στην οποία ορίζεται ότι αρχικά η πληρωμή των βεβαιωμένων οφειλών θα γίνεται παράλληλα στις ΔΟΥ, στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ και από την 1η Ιουνίου 2013 αποκλειστικά και μόνο στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων κατόπιν έγκρισης του προϊσταμένου της εφορίας.