Έρχεται η νέα εφορία

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο σχεδιασμός για τη νέα ανεξάρτητη φορολογική αρχή που προβλέπεται στο νέο μνημόνιο και αποτελεί και προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη ορίστηκε ομάδα εργασίας η οποία θα συντάξει το σχέδιο νόμου με το οποίο θα θεσμοθετηθεί ο νέος ανεξάρτητος φορολογικός μηχανισμός.

Εκτύπωση Βεβαιώσεων Καταβολής Εισφορών Ο.Γ.Α. για Φορολογική Χρήση 2015

Αναρτήθηκαν για το φορολογικό έτοs 2015 απο τον Ο.Γ.Α  οι βεβαιώσειs καταβολών ασφαλιστικών εισφορών

Η εκτύπωση της Βεβαίωσης για Φορολογική Χρήση είναι δυνατή μόνο με την συμπλήρωση του ΑΜΚΑ, τον ΑΦΜ και του Αριθμού Μητρώου (ΑΜ ΟΓΑ) του Ασφαλισμένου. 

Αν ο ΑΜΚΑ ή/και ο ΑΦΜ δεν είναι καταχωρημένος στο σύστημα του ΟΓΑ ή δεν έχει καταχωρηθεί ο σωστός ΑΜΚΑ/ΑΦΜ, τότε ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απευθυνθεί στον αρμόδιο Ανταποκριτή του ΟΓΑ με την κάρτα τού ΑΜΚΑ ή άλλο επίσημο έγγραφο από το οποίο προκύπτει ο ΑΜΚΑ (π.χ. βεβαίωση ΚΕΠ), καθώς και με οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο προκύπτει ο ΑΦΜ του (φορολογική δήλωση ή εκκαθαριστικό σημείωμα).

Καταχώριση σε απλογραφικό βιβλίο λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών κλπ

Τιμολόγιο παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας εκδίδεται το 2016 με κατανάλωση που αφορά όλη το 2015. Για τη ΜΥΦ το τιμολόγιο καταχωρίζεται το 2016 όπως και για το ΦΠΑ. Σε απλογραφικά βιβλία περνάμε στη περιοδική του 2016 αξία με δικαίωμα έκπτωσης, πως επιμερίζεται σε απαλλασσόμενα και με δικαίωμα έκπτωσης στις περιοδικές ΦΠΑ όταν υπάρχει δεδουλευμένο έξοδο σε δυο χρήσεις. Πως θα καταχωρηθεί στο βιβλίο;

Όπως ορθά αναφέρετε το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ που επιβάρυνε την καθαρή αξία θα ασκηθεί το μήνα Ιανουάριο όπου έχει εκδοθεί και το σχετικό τιμολόγιο (παρ. 1, άρθρο 32, του κώδικα ΦΠΑ). Ομοίως, βάσει της ημερομηνίας έκδοσης του τιμολογίου θα γίνει και η καταχώρισή στις καταστάσεις φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση (ΜΥΦ), σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολ. 1022/2014 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα.

Κοινό Δελτίο Τύπου Επιστημονικών Φορέων κ.α. μετά τη συνάντηση 22/02/2016

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος & Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, Ένωση Ελλήνων Χημικών, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)

Ψήφισμα Επιτροπής Αγώνα Λογιστών της ΠΑΣΕΒΕ προς τη Γενική Συνέλευση της Ε.Φ.Ε.Ε.Α. στις 13/2

Στις 13/02/2016 πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΦΕΕΑ με θέμα το ασφαλιστικό και και το φορολογικό. Καθ’ τη διάρκεια της συνέλευσης φάνηκε η καθολική αντίδραση των συναδέλφων στο σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό καθώς και η διάθεση για αγώνα.

 Η επιτροπή λογιστών της ΠΑΣΕΒΕ, μπροστάρης στον αγώνα για την απόσυρση του νομοσχεδίου, κατέθεσε στο σώμα  το ακόλουθο ψήφισμα, και το οποίο υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των συναδέλφων.       

Πώς θα γλιτώσετε το φόρο για ανείσπρακτα ενοίκια

Στις Εφορίες πρέπει να προσέλθουν όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν εισέπραξαν το 2015 τα συμφωνηθέντα μισθώματα από τους ενοικιαστές τους, προκειμένου να υποβάλουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από την ισχύουσα νομοθεσία για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα να μην φορολογηθούν για τα συγκεκριμένα ποσά εισοδημάτων.

Η προσέλευση στις αρμόδιες Εφορίες (Δ.Ο.Υ.) και η προσκόμιση των δικαιολογητικών πρέπει να γίνει πριν την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλουν είναι ευκρινή φωτοαντίγραφα (φωτοτυπίες) των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί κατά των ενοικιαστών, έως και την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης.