Μεταβολές στο ειδικό καθεστώς αγροτών με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου

Μετά από ανακοινώσεις και από εγκυκλίους που εκδόθηκαν σχετικά με την ένταξη των αγροτών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και την τήρηση βιβλίων, περιλήφθηκαν σχετικές διατάξεις στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί εντός της ημέρας και θα τεθεί προς ψήφιση εντός των επομένων ημερών.

Συγκεκριμένα προστίθεται εδάφιο στην παρ. 7 του άρθρου 6 της περίπτωσης 1 της υποπαραγράφου Ε1 της παραγράφου Ε του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012, σύμφωνα με το οποίο δίνεται η δυνατότητα για πωλήσεις αγροτικών προϊόντων από αντιπρόσωπο (παραγγελιοδόχο) για λογαριασμό παραγωγού φυσικού προσώπου (παραγγελέα), να εκδίδεται εκκαθάριση κατά εντολέα, το αργότερο μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους των συμβαλλομένων.

Πως θα φορολογηθούν φέτος τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2013

Η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:
ΑΡΘΡΟ 1

(Υπολογισμός και καταβολή του φόρου- Κλίμακες φορολογίας - Εκπτώσεις δαπανών - Αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης).

Με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν.4110/2013 (ΦΕΚ Α' 17) αντικαταστάθηκε το άρθρο 9 του ν.2238/1994 και επήλθαν οι εξής μεταβολές οι οποίες ισχύουν για εισοδήματα που αποκτώνται και για δαπάνες που καταβάλλονται από το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και μετά.

1. Θεσπίζεται νέα κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους αποτελούμενη από τρία (3) κλιμάκια (αντί των 8 που ίσχυαν) με ανώτερο συντελεστή 42% ο οποίος εφαρμόζεται για εισοδήματα πάνω από 42.000 ευρώ (αντί του 45% που εφαρμοζόταν για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ), η οποία έχει ως εξής:

Πίνακας σχετικά με το πότε υπάρχει υποχρέωση παρακράτησης φόρου:

 Πίνακας σχετικά με το πότε υπάρχει υποχρέωση παρακράτησης φόρου:
ΣυναλλασσόμενοιΠαρακράτηση φόρου
Παρέχων την υπηρεσία (αυτός που εκδίδει παραστατικό για την υπηρεσία και λαμβάνει την αμοιβή)Λήπτης της υπηρεσίας (αυτός που λαμβάνει την παροχή υπηρεσίας και καταβάλλει την αμοιβή)
Νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα (Ο.Ε., Ε.Ε., Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., κ.λπ.)Νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ή φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και έχει τη φορολογική κατοικία του στην ΕλλάδαΔεν έχει
Φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότηταΝομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ή φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, φορείς Γενικής Κυβέρνησης20%
Νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα (Ο.Ε., Ε.Ε., Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., κ.λπ)Φορείς γενικής κυβέρνησης8%
Εξαιρέσεις: αα) όταν προμηθεύονται αγαθά ή τους παρέχονται υπηρεσίες και δεν απαιτείται σύμβαση, εφόσον η καθαρή αξία αυτών, κατά συναλλαγή, δεν υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα (150) ευρώ,
ββ) όταν λαμβάνουν υπηρεσίες ή προμηθεύονται ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, τηλεγραφήματα, γραμματόσημα, φωταέριο, νερό και εισιτήρια γενικά,
γγ) όπου προβλέπεται παρακράτηση ή προκαταβολή φόρου από άλλη διάταξη για το ίδιο έσοδο και
δδ) όταν προμηθεύονται αγαθά ή τους παρέχονται υπηρεσίες από τις πολεμικές βιομηχανίες ΕΑΒ, ΕΒΟ, ΠΥΡΚΑΛ και ΕΛΘΟ, καθώς και από το Κέντρο Επιχειρηματικής Πολιτιστικής Ανάπτυξης (Κ.Ε.Π.Α.) και την Αναπτυξιακή Ένωση Μακεδονίας (ΑΝ.Ε.Μ.)
Δεν έχει
Φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότηταΦυσικό πρόσωπο (ιδιώτης)Δεν έχει
Νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα (Ο.Ε., Ε.Ε., Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., κ.λπ.)Φυσικό πρόσωπο (ιδιώτης)Δεν έχει

www.taxheaven.gr

Σημαντικές διευκρινίσεις για τα φορολογικά με παρέμβαση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Εφ' όλης της ύλης συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, είχε το απόγευμα το προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εκπροσωπούμενο από τον πρόεδρο του Ο.Ε.Ε., Κωνσταντίνο Κόλλια, το Γενικό Γραμματέα, Παναγιώτη Αλαμάνο, και το Β΄ Αντιπρόεδρο, Ζώη Κολιό.

Συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα φορολογικά θέματα, που απασχολούν τους λογιστές - φοροτεχνικούς, τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα.

Σε σχετικό ερώτημα του Ο.Ε.Ε., ο κύριος Θεοχάρης ξεκαθάρισε πως τη φετινή χρονιά δεν πρόκειται να δοθεί καμία απολύτως παράταση σε οποιαδήποτε προθεσμία αφορά στην υποβολή, αρχής γενομένης από αύριο, 28 Μαρτίου, τελευταία ημέρα αποστολής βεβαιώσεων αποδοχών στο TAXISNET.

Πώς και πού θα διορθώνονται τα λάθη στο έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης εξέδωσε εγκύκλιο με οδηγίες για το πως θα γίνονται οι διορθώσεις λαθών έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΑ) που οφείλονται σε υπαιτιότητα των δήμων ή του διαχειριστή του δικτύου.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη στις περιπτώσεις που από υπαιτιότητα των δήμων ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό του ΕΕΤΑ εσφαλμένα στοιχεία ακινήτων, που αφορούν την επιφάνεια του ακινήτου, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης, οι διορθώσεις των στοιχείων αυτών πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για υπόχρεους, που υπέβαλαν αίτηση διόρθωσης λαθών στα στοιχεία του ακινήτου τους στον αρμόδιο δήμο μέχρι και τη 15η Μαΐου 2013.

Οικοδομικές εταιρείες: Αλλαγές στη φορολόγηση και τήρηση βιβλίων

Οι αλλαγές που συντελούνται στο φορολογικό σύστημα δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστες και τις οικοδομικές επιχειρήσεις. Η τελευταία μεταβολή που έχει επέλθει, είναι η κατάργηση του τεκμαρτού υπολογισμού των κερδών των οικοδομικών επιχειρήσεων με απλογραφικά βιβλία (Ο.Ε.,Ε.Ε.).
Ακολούθως περιγράφονται οι αλλαγές σε όλα τα φορολογικά αντικείμενα, οι πρόσθετες υποχρεώσεις αλλά και οι ασάφειες που αυτές προκαλούν.

Κατάργηση της ειδικής απαλλαγής από την τήρηση διπλογραφικών βιβλίων

ΣτΕ: «Όχι» κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών εάν δεν το ξέρει ο οφειλέτης

Φρένο στις κυβερνητικές πρακτικές βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείαςαναφορικά με τις κατασχέσεις, καθώς με απόφαση του κρίνει αντισυνταγματικο το να μην ενημερώνονται οι οφειλέτες στη περίπτωση που ενεργοποιούνται σε βάρος τους κατασχέσεις.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πενταμελής σύνθεση του ΣΤ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να προβαίνει σε κατασχέσεις χρημάτων που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς λόγω οφειλών, εάν προηγουμένως δεν έχει ενημερωθεί ο οφειλέτης, προκειμένου να μπορεί να ασκήσει τα προβλεπόμενα ένδικα μέτρα ενώπιον των δικαστηρίων ή να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του.

Ωστόσο, λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος, παραπέμφθηκε για νέα κρίση στην αυξημένη 7μελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος και η υπόθεση θα συζητηθεί την 5η Μαΐου 2014, με εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτριο Τομαρά.

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013 ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΓΑ

Η Διοίκηση του ΟΓΑ ανακοινώνει ότι:

Tην Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014 θα καταβληθούν σε 22.835 δικαιούχους,
για το έτος 2013: α)το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων (Ν. 4093/2013)
και β) το Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών (Ν.
4141/2013. Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται σε
16.983.553,26 ευρώ .

Στους ανωτέρω δικαιούχους περιλαμβάνονται:
- Όσοι υπέβαλαν αίτηση Α21 για πρώτη φορά και ελέγχθηκαν οι
αιτήσεις τους. Οι εν λόγω δικαιούχοι θα λάβουν αναδρομικά τα ποσά που
τους αναλογούν από την ημερομηνία θεμελίωσης του δικαιώματός τους .
- Όσοι υπέβαλαν τις απαραίτητες τροποποιητικές διορθώσεις
ηλεκτρονικά και ελέγχθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Επιπλέον, ο Διοικητής του ΟΓΑ κ. Ξενοφών Βεργίνης ενημερώνει ότι,
συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η καταχώρηση και ο έλεγχος των
υπόλοιπων τροποποιητικών, που έχουν κατατεθεί.

                                                       ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΓΑ

Aνακοίνωση Π.Ο.Φ.Ε.Ε.-Αλλαγή Ημερομηνίας Κινητοποίησης-ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014



                       ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. ενόψει της πληροφόρησης ότι η ημερομηνία ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου τελικά θα είναι η Κυριακή 30/3/2014 και όχι η Δευτέρα 31/03/2014 προχώρησε σε αλλαγή της ημερομηνίας κινητοποίησης από Δευτέρα 31/3/2014 σε Κυριακή 30/3/2014 και ώρα 14,00 στην πλατεία Κλαυθμώνος που ανακοινώθηκε με προηγούμενη επιστολή.
παρακαλούνται τα Διοικητικά Συμβούλια των τοπικών ενώσεων να ενημερώσουν τα μέλη τους για την αλλαγή της ημερομηνίας .

Επειδή πλέον δεν υπάρχει κανένα “κόλλημα” με την ημερομηνία της κινητοποίησης παρακαλούνται όλοι οι Συνάδελφοι να δώσουμε το "παρόν" .
Κατά τα λοιπά , ισχύουν οι οδηγίες της επιστολής της 24/3/2014.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                  Ο Γενικός Γραμματέας


Πανίδης Αβραάμ                                                Καμπάνης Βασίλειος

Πώς δηλώνονται οι αμοιβές από ελεύθερα επαγγέλματα

Έως τις 30 Απριλίου θα πρέπει να υποβληθούν με ηλεκτρονικό τρόπο στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων οι οριστικές δηλώσεις αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα, με το ηλεκτρονικό έντυπο Ε20.

Οριστική Δήλωση υποβάλουν όσοι καταβάλουν αμοιβές ελευθέριων επαγγελμάτων, ανεξαρτήτως αν για αυτές τις αμοιβές έπρεπε να γίνει παρακράτηση φόρου, πχ αμοιβές μικρότερες των 300 ευρώ (άρθρο 83 Ν. 2238/1994), ενώ χειρόγραφα στις Δ.Ο.Υ μπορούν να υποβληθούν από τους κληρονόμους, μόνο οι δηλώσεις υπόχρεου φυσικού προσώπου που έχει πεθάνει.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα χρηστικό οδηγό με 20 ερωτήσεις και απαντήσεις, προκειμένου να διευκολύνει τους υπόχρεους.

Δελτίου Τύπου Π.Ο.Φ.Ε.Ε.-Συμμετοχή στην Πανελλαδική Κινητοποίηση στις 31 ΜΑΡΤΟΥ 2014

   
                                                                                                                                        Αθήνα,24-03-2014

                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. θέλοντας να εκφράσει την ανησυχία του για το μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατ επέκταση και του κλάδους μας, παράλληλα δε να είναι συνεπής στην κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων με τους εμπλεκόμενους φορείς που αποφασίστηκε στην κοινή συνάντηση που έγινε την 23/1/2014 στην Αθήνα αποφάσισε την συμμετοχή της, μαζί με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην Πανελλαδική Κινητοποίηση της 31ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2014, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, και ώρα 12:00, καικαλεί τα Μέλη της να δώσουν δυναμικό παρών

Ζητούμε από τα Μέλη μας να συμμετέχουν στην κινητοποίηση της 31/3/2014 μαζί με τους Επαγγελματοβιοτέχνες. Αυτή την χρονική στιγμή πρέπει να αγωνισθούμε με κάθε πρόσφορο τρόπο για να δώσουμε να καταλάβουν οι κυβερνώντες πως δεν μπορούν να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς καλυπτόμενοι πίσω από τις επιταγές της Τρόικας.

Οι υποχρεώσεις των αγροτών σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις από πλευράς ΚΦΑΣ

1   Βιβλία και Στοιχεία

Αγρότες του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α.

Υποχρεούνται να εκδίδουν δικαιολογητικό έγγραφο για την αποστολή, παράδοση ή διακίνηση των προϊόντων τους, με σκοπό την πώληση, εφόσον δεν εκδίδονται άμεσα με την αποστολή, την παράδοση ή τη διακίνηση των προϊόντων φορολογικά στοιχεία αξίας (απόφαση ΠΟΛ. 1286/31.12.2013).

 Εκδίδουν τιμολόγιο για τις πωλήσεις των προϊόντων τους σε άλλους υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών ή πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Κ.Φ.Α.Σ. (Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λπ.). 
Επίσης, ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών εκδίδει τιμολόγιο όταν εισπράττει επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, αποζημιώσεις, επιστροφές τόκων, εισφορές και άλλα ανόργανα έσοδα. Για την υποχρέωση έκδοσης τιμολογίου, ως είσπραξη θεωρείται και η πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου, εφόσον αυτός εγγράφως έλαβε γνώση της πίστωσης αυτής.