Οδηγίες για την ορθή εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας εισοδήματος

Κοινοποιήθηκε εγκύκλιος από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με την οποία παρέχονται οδηγίες για την ορθή εφαρμογή των άρθρων 30-34 του Ν.4172/2013.

Με τις διατάξεις των άρθρων αυτών θεσπίζεταιεναλλακτικός τρόπος υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας όταν το τεκμαρτό εισόδημα του φυσικού προσώπου είναι υψηλότερο από το συνολικό εισόδημά του.

 Το τεκμαρτό εισόδημα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου και των εξαρτώμενων μελών του, σύμφωνα με τα άρθρα 31 και 32. Με το άρθρο 33 ορίζονται οι περιπτώσεις στις οποίες δεν εφαρμόζεται η ετήσια αντικειμενική δαπάνη και η δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Οδηγίες περί της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 60 του ν.4172/2013 αναφορικά με την παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις

ΘΕΜΑ: Οδηγίες περί της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 60 του ν.4172/2013 αναφορικά με την παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Αναφορικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

Ι. ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΠΟ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

1. Σύμφωνα με όσα ορίζονται από τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 60 του ν.4172/2013, οι υπόχρεοι της παρ.1 του άρθρου 59 του ίδιου νόμου που είτε διενεργούν μηνιαίες πληρωμές σε εργαζομένους ή υπαλλήλους τους, είτε καταβάλλουν συντάξεις, προβαίνουν σε παρακράτηση φόρου με βάση την ακόλουθη κλίμακα της παρ.1 του άρθρου 15 του ίδιου νόμου:

Χωρίς πρόστιμο οι εκπρόθεσμες μηδενικές δηλώσεις Φ.Μ.Υ.

Όπως έγινε γνωστό από την απόφαση ΠΟΛ. 1072/31.3.2015, δεν θα επιβάλλεται το πρόστιμο του Κ.Φ.Δ. (σ.σ. βλ. άρθρο 54 του ν. 4174/2013) σε όσες μηδενικές δηλώσεις Φ.Μ.Υ. υποβάλλονται εκπρόθεσμα. Ας δούμε στο σημείο αυτό τι αναφέρεται στο συγκεκριμένο εδάφιο της ανωτέρω απόφασης:

«[...] Επισημαίνεται, ότι όπως είχε διευκρινιστεί και στην Απόφαση αυτή, εργοδότες υπόχρεοι σε υποβολή προσωρινής δήλωσης που καταβάλλουν εισόδημα για μισθωτή εργασία σε εργαζόμενους ή υπαλλήλους τους, έχουν την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης αυτής ακόμα και στην περίπτωση που δεν προκύπτει φόρος για απόδοση.

Όλα όσα πρέπει να προσέξετε στο φετινό έντυπο της φορολογικής δήλωσης οικ.ετουs 2015

Στη φορολογική δήλωση κρύβονται παγίδες και πονηροί κωδικοί, που μπορεί να οδηγήσουν σε εξονυχιστικούς ελέγχους από την Εφορία και ενδεχομένως σε πρόσθετους φόρους.

Το νέο έντυπο για το φορολογικό έτος 2014 (και όχι για το οικονομικό έτος 2015, όπως αναγραφόταν παλαιότερα στη φορολογική δήλωση) αποτελεί επί της ουσίας ένα καμουφλαρισμένο «πόθεν έσχες». Αναγκάζει τους φορολογουμένους να περιγράψουν «χαρτί και καλαμάρι» τα εισοδήματά τους από κάθε πηγή, τους τόκους, τα μερίσματα και όλες τις κινητές αξίες τους εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς και όλες τις δαπάνες που έκαναν το 2014 για αγορές ακινήτων, μετοχών, επιχειρήσεων κ.λπ., καθώς, πλέον, αποτελούν τεκμήρια και πρέπει να δικαιολογούνται από τα εισοδήματα.

Το νέο έντυπο Κ1 Δήλωση περιουσιακών στοιχείων που θα συνυποβάλλεται με το Ε1

Ένα νέο έντυπο θα μας απασχολήσει φέτος κατά την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

 Πρόκειται για το έντυπο "Κ1 - Δήλωση Περιουσιακών Στοιχείων", που φέτος καλούνται να συμπληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι. Το έντυπο αυτό το οποίο εξασφάλισε σε αποκλειστικότητα ο κόμβος, αποτελείται από δύο σελίδες κι έχει χρώμα ανοιχτό γαλάζιο. 

Στο έντυπο Κ1 πρέπει να αναγραφούν όλες οι καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα, οι μετοχές ή οι συμμετοχές σε εταιρείες, τα ομόλογα, ακόμη και τα μετρητά που φυλάσσονται στο σπίτι, σε σεντούκια ή σε άλλα καλά φυλασσόμενα σημεία εντός των οικιών. 

Παράταση στην υποβολή του αρχείου βεβαιώσεων αποδοχών

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του κόμβου, μέσα από σχετικό δελτίο τύπου της Γ.Γ.Δ.Ε. που αναμένεται από στιγμή σε στιγμή, δίνεται παράταση στην υποβολή του αρχείου των βεβαιώσεων αποδοχών από μισθούς/συντάξεις και αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μέχρι την 27ηΑπριλίου 2015.

 Τα αρχεία που θα υποβληθούν μέχρι και τη νέα καταληκτική ημερομηνία θεωρούνται εμπρόθεσμα. Μετά το πέρας της 27ης Απριλίου 2015 θα υπάρχει η δυνατότητα να υποβάλλονται τα εν λόγω αρχεία, όμως η υποβολή τους θα θεωρείται εκπρόθεσμη και θα επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις.

Σε ένα ενιαίο έντυπο οι δηλώσεις νομικών προσώπων.

Οριστική φαίνεται να είναι η απόφαση της φορολογικής Διοίκησης για την κατάργηση των διαφορετικών εντύπων που αφορούν στις δηλώσεις εισοδήματος νομικών προσώπων και την αντικατάστασή τους με ένα νέο ενιαίο έντυπο.

Το ενιαίο έντυπο που σχεδιάστηκε με πρωτοβουλία της ΔΗΛΕΔ (Δ/νσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης), θα αντικαταστήσει όλα τα έντυπα νομικών προσώπων φορολογίας εισοδήματος που χρησιμοποιούσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Μετά και την κατάργηση υποβολής των εντύπων Ε20, Ε21, Ε7 και της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, η ανωτέρω ενοποίηση αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια της Γ.Γ.Δ.Ε. για εκσυγχρονισμό της δημόσιας Διοίκησης, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί κι ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση της ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας και την απλοποίηση των διαδικασιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Ρύθμιση έκπληξη: 100 δόσεις και κούρεμα προσαυξήσεων-προστίμων

Διευκολύνει πολλλούς οφειλέτες χαρίζοντας δισ. ευρώ - Άνωστο αν οι «θεσμοί» θα το εκλάβουν ως «μονομερή ενέργεια» - Και τώρα οι μεγάλοι χαμένοι (περισσότερο από ποτέ) είναι οι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους

Αλλάζουν τα πάντα στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Στη σπουδή της να φέρει στα κρατικά ταμεία όσα το δυνατόν περισσότερα χρήματα από τις ρυθμίσεις χρεών, προσφέρει πραγματικό «κούρεμα κεφαλαίου» στα 4 εκατομμύρια οφειλετών που χρωστούν συνολικά 76 δισ. ευρώ, χαρίζοντας τα φορολογικά πρόστιμα (και όχι μόνο για τους τόκους υπερημερίας που βαρύνουν τις οφειλές τους), αν σπεύσουν να πληρώσουν εφάπαξ ή και σε δόσεις το αρχικό χρέος τους.