Βεβαιώσεις φόρου και αμοιβών ελευθέρων επαγγελματιών

Στην βεβαίωση των ελευθέρων επαγγελματιών εμφανίζουμε το συνολικό ποσό η μόνο αυτό για το οποίο έχει γίνει παρακράτηση φόρου; Την κράτηση Χαρτοσήμου (για την απόδειξη δαπάνης) και τις εισφορές του ΙΚΑ (στους Ελεύθερους Επαγγελματίες που γίνεται κράτηση ΙΚΑ) τις εμφανίζουμε; Υπάρχει τύπος και περιεχόμενο βεβαίωσης για Ελεύθερους Επαγγελματίες;
Αν κατά τη διάρκεια της χρήσης υπάρχει και απόδειξη δαπάνης και ελεύθερου επαγγελματία για το ίδιο ΑΦΜ θα χορηγήσουμε μια η δυο βεβαιώσεις; Στην περίπτωση των Δικηγόρων όπου σε ένα ποσό γίνεται παρακράτηση του φόρου και στο υπόλοιπο προκαταβολή φόρου από τον Δικηγορικό σύλλογο εμείς ποιο ποσό θα εμφανίσουμε ως ακαθάριστο ποσό;
Στις βεβαιώσεις φόρου των ελευθέρων επαγγελματιών, αναφέρεται διακεκριμένα:

Α) Το ποσό των ακαθάριστων αμοιβών (προ ΦΠΑ),

Β) Το ποσό του παρακρατηθέντος φόρου.

Εκτός των οικονομικών δεδομένων θα πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά τα στοιχεία και των δύο συμβαλλόμενων (άρθρο 83 του Κ.Φ.Ε.). Στην περίπτωση που δεν παρακρατήθηκε φόρος, γιατί δεν υπήρχε σχετική υποχρέωση αναγράφεται μόνο το ποσό των ακαθάριστων αμοιβών).

Ειδικά για την περίπτωση των δικηγόρων η προκαταβολή του φόρου στον Δ.Σ. δεν αφορά πλέον την συμβαλλόμενη εταιρεία αφού η καταβολή του αποτελεί υποχρέωση του δικηγόρου, για την οποία θα λάβει σχετική βεβαίωση από τον Δ.Σ. Έτσι στην Α.Π.Υ. ή Τ.Π.Υ. (από 1/1/2013) του δικηγόρου αναγράφεται πλέον ακαθάριστη αμοιβή επί της οποίας μπορεί υπό προϋποθέσεις να παρακρατείται φόρος από την εταιρεία. Η παρακράτηση είναι 20% επί της διαφοράς μεταξύ της ακαθάριστης αμοιβής και του ποσού αναφοράς επί του οποίου υπολογίζει την προκαταβολή φόρου ο Δ.Σ. και εφόσον αυτή υπερβαίνει τα 300 €. Ωστόσο ανεξάρτητα του τρόπου υπολογισμού του φόρου, ως ακαθάριστη αμοιβή θεωρείται το συνολικό ποσό (προ ΦΠΑ) της Α.Π.Υ. Έτσι κατά ανάλογο τρόπο στην βεβαίωση αποδοχών θα αναγράφεται η ακαθάριστη αμοιβή και ο φόρος που παρακρατήθηκε από την εταιρεία.

Τύπος και περιεχόμενο για τις παραπάνω βεβαιώσεις, από το Υπ. Οικ. δεν υπάρχει.

Στις αμοιβές που καταβάλλονται με απόδειξη δαπανών, εφόσον ή κατά το μέρος που το χαρτόσημo βαρύνει τον προσφέροντα την υπηρεσία, δεν αποτελεί εισόδημα. Κατά συνέπεια το ποσό της αμοιβής είναι το πραγματικά (προ φόρου) καταβαλλόμενο. Αυτό το ποσό θα αναγράφεται και στη σχετική βεβαίωση, όπως επίσης και ο φόρος που παρακρατήθηκε.

Όσον αφορά την περίπτωση καταβολής αμοιβής με απόδειξη δαπάνης σε ελεύθερο επαγγελματία, επισημαίνουμε ότι δεν είναι σύννομη εφόσον αφορά υπηρεσία που παράσχει ο ελεύθερος επαγγελματίας και για την οποία είναι υπόχρεος σε έκδοση του προβλεπόμενου στοιχείου.

http://epixeirisi.gr/