ΥΠΟΙΚ: Επτά ερωταπαντήσεις για τις δηλώσεις

Απαντήσεις για την υποβολή των δηλώσεων, για τον συνωστισμό στις εφορίες, για τα προβλήματα στο Taxisnet αλλά και για την πάταξη της φοροδιαφυγής δίνει, υπό τη μορφή ερωταπαντήσεων, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. 
Αναλυτικά, το υψηλόβαθμο στέλεχος τόνισε τα εξής:

Θα δώσετε παράταση στις υποβολές φορολογικών δηλώσεων;

Κατ' αρχάς τραβήξαμε όσο πιο πίσω μπορούσαμε τη λήξη των προθεσμιών και το φτάσαμε Ιούνιο, που άλλες χρονιές είχαν ήδη υποβάλει όλοι τη δήλωσή τους.
Επειδή ο περισσότερος κόσμος πήγε τελευταία στιγμή, δώσαμε παράταση για τις 30/6. Δηλαδή 1 μήνα παράταση.

Οι ποινές του Νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών για μη καταβολή φόρου

Μείωση των προστίμων που επιβάλλονται για τυπικές παραβάσεις προβλέπει μεταξύ άλλων ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από την κυβέρνηση.
Παράλληλα, όπως αναφέρεται στον κώδικα, εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί το αργότερο εντός δύο μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό 10% του φόρου που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα. Εάν το ποσό του φόρου καταβληθεί μετά την πάροδο ενός έτους από την εκπνοή της νόμιμης προθεσμίας καταβολής το παραπάνω πρόστιμο ανέρχεται σε 20% του φόρου. Τέλος, εάν το ποσό του φόρου καταβληθεί μετά την πάροδο δύο ετών από την εκπνοή της νόμιμης προθεσμίας καταβολής το παραπάνω πρόστιμο ανέρχεται σε τριάντα 30% του φόρου.

Νέος φορολογικός πονοκέφαλος με το Ε9 όπου γράφονται και τα "τακτοποιημένα" αυθαίρετα - αναλυτικά παραδείγματα

Με καθυστέρηση αρκετών μηνών και με απάντηση σε ερώτημα φορολογουμένου (ατομική διοικητική λύση) και όχι με απόφαση ή εγκύκλιο όπως έγινε με τους τακτοποιούμενους ημιυπαίθριους χώρους, δόθηκαν οδηγίες για το πώς θα απεικονιστούν στο έντυπο δήλωσης στοιχειών ακινήτων (Ε9).

Να σημειώσουμε για μία ακόμη φορά ότι η δήλωση των αυθαιρέτων που τακτοποιήθηκαν με τον νόμο 4014/2011, θα γίνει μόνο στο έντυπο Ε9 και όχι στο έντυπο Ε1, στον πίνακα 5, ως αντικειμενική δαπάνη κατοικίας, διότι όπως γράφει το βιβλιαράκι οδηγιών για την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων του οικονομικού έτους 2013:

Πώς θα συμπληρώσω τον πίνακα εργοδοτών όταν μέσα στο έτος εργάσθηκα σε περισσότερους του ενός εργοδότες;

Εφόσον είστε μισθωτός και οι εργοδότες σας κατά το προηγούμενο έτος ήταν περισσότεροι από πέντε (5), γράψτε στις πρώτες τέσσερις γραμμές τους 4 εργοδότες που σας κατέβαλαν τα μεγαλύτερα ποσά εισοδήματος και στην πέμπτη γραμμή την ένδειξη «ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ» με ποσό το σύνολο του υπολειπόμενου εισοδήματός σας.

Κατά τον ίδιο τρόπο λοιπόν, θα πρέπει να αναζητήσετε τους Α.Φ.Μ.  των τεσσάρων εργοδοτών από τους οποίους λάβατε τα μεγαλύτερα ποσά.

Έντυπο Ε9 για το έτοs 2013

Νέος γύρος ταλαιπωρίας ξεκινά, εν μέσω θέρους, για 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενους. Το υπουργείο Οικονομικών τούς καλεί να δώσουν πρόσθετα στοιχεία για τα κτίσματα, τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια που κατέχουν, μέσω ενός νέου εντύπου Ε9, το οποίο πρέπει να υποβάλουν όλοι ηλεκτρονικά έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
 Καλεί επίσης όσους νομιμοποίησαν το 2012 αυθαίρετα κτίσματα ή αυθαίρετες παρεμβάσεις σε νόμιμα κτίσματα να δηλώσουν ξανά τα ακίνητα αυτά στο Ε9 του 2013, αναγράφοντας τις πραγματικές τους επιφάνειες και όχι μόνο τα τετραγωνικά μέτρα που αναφέρονται στα συμβόλαια ή στις άδειες οικοδομής.

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής της Περιοδικής Δήλωσης ΦΠΑ για υποκείμενους με Β΄ή Γ΄ κατ. Βιβλία ΚΒΣ

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής της Περιοδικής Δήλωσης ΦΠΑ για υποκείμενους με Β΄ή Γ΄ κατ. Βιβλία ΚΒΣ.

Ειδικότερα, το χρονικό διάστημα εμπρόθεσμης υποβολής της χρεωστικής δήλωσης είναι από 01/07/2013 έως 24/07/2013.

Σε περίπτωση υποβολής μηδενικής ή πιστωτικής δήλωσης τότε η καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι μέχρι 31/07/2013.

Αναμένεται επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.


http://www.forologikanea.gr/

Δόθηκε παράταση στην υποβολή δηλώσεων για τα ΑΦΜ που τελειώνουν σε 1,2.

Γραφείο Τύπου


Υπουργείου Οικονομικών


Αθήνα, 22.7.2013


Παρατείνεται έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013 η προθεσμία (έληγε σήμερα 22 Ιουλίου) ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2013 των φυσικών προσώπων, με Α.Φ.Μ. που τελειώνει σε 1 και 2. Οι φορολογούμενοι καλούνται να συνεχίσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους κανονικά. 


 http://www.taxheaven.gr/

Υποβολή φορολογικών δηλώσεων 2013