Εφαρμογή μηνιαίας καταβολής εισφορών στον ΟΑΕΕ από 1.3.2015

Κατάργηση της διμηνιαίας καταβολής εισφορών και εφαρμογή μηνιαίας καταβολής εισφορών στον ΟΑΕΕ από 1.3.2015 ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφόλισης και Πρόνοιας.

Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Αντώνης Μπέζας, καθορίζεται η διαδικασία για τη λειτουργία του νέουτρόπου καταβολής των εισφορών των

Οδηγίες προς τους πολίτες δίνει με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων που αφορούν στον ΕΝΦΙΑ


Οδηγίες προς τους πολίτες δίνει με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μετά την ψήφιση του νόμου που αφορά στον ΕΝΦΙΑ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΔΕ θα προβούν με εντατικούς ρυθμούς στις απαραίτητες εσωτερικές διαδικασίες, προκειμένου το νέο νομοθετικό πλαίσιο να ενσωματωθεί σταδιακά και το ταχύτερο δυνατόν στα ηλεκτρονικά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, η υλοποίηση της εφαρμογής του νέου νόμου θα γίνει ως εξής:

Επιμερισμός δαπανών σε συστέγαση

Σχετικά με τη συστέγαση δύο ατομικών-εμπορικών επιχειρήσεων (με συμμετοχή 50% για κάθε επιχείρηση), ποιος είναι ο σωστός τρόπος για επιμερισμό δαπανών και αντίστοιχη καταχώριση στα βιβλία. 

Οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ ποια επωνυμία θα πρέπει να αναφέρουν και πώς θα πρέπει να σταλούν τα στοιχεία από τους δύο επιχειρηματίες για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις ΜΥΦ .

Στην περίπτωση της συστέγασης επιχειρήσεων συχνά προκύπτει το ζήτημα της λογιστικής παρακολούθησης των κοινών δαπανών που συνήθως αφορούν στη συντήρηση και λειτουργία του κτιρίου εντός του οποίου συλλειτουργούν οι δύο επιχειρήσεις.

Από 1 έως 21 Οκτωβρίου η υποβολή των ετήσιων καταστάσεων προσωπικού

Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης πραγματοποιούνται σημαντικές βελτιώσεις στο περιεχόμενο και τη δομή του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» με σκοπό την περαιτέρω οργανωτική αναβάθμιση του υπουργείου Εργασίας και, συνεπώς, την αποτελεσματικότερη στρατηγική και επιχειρησιακή παρέμβασή του στην αγορά εργασίας.


Μεταξύ των πολλών και σημαντικών αλλαγών και συμπληρώσεων στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» ξεχωρίζουν:

ΕΝΦΙΑ: Οι αλλαγές, οι εκπτώσεις και οι... χαμένοι

Έκπτωση για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα της τάξεως του 20%, αλλά με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, αναμένεται να περιλαμβάνει η ρύθμιση για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που θα κατατεθεί στη Βουλή σήμερα ή το αργότερο αύριο, Τετάρτη.

Οι εκπτώσεις σε ξενοίκιαστες κατοικίες και καταστήματα που δεν ηλεκτροδοτούνται θα χορηγηθούν με βάση κριτήρια όπως η εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του ιδιοκτήτη, ενώ ρόλο θα παίξει και το χρονικό διάστημα που το ακίνητο είναι κενό.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, θα αποστείλει στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τις τελικές διατάξεις για ενημέρωση και εν συνεχεία θα τις καταθέσει στη Βουλή.