Δελτίο Τύπου Π.Ο.Φ.Ε.Ε. για το Ε9





                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ






Τον μήνα Αύγουστο ο νομοθέτης όρισε ότι οι τροποποιήσεις για το Ε9 θα υλοποιηθούν έως την 30/11/2014,δηλαδή μέσα σε τέσσερις μήνες περίπου.

Σε αντίθεση με αυτό το Υπουργείο αντί να «ανοίξει» την δυνατότητα υποβολής Ε9 από την 1η Σεπτεμβρίου, το πραγματοποίησε την 16/11/2014 δίνοντας παράταση έως την 19/12/2014, που σημαίνει ότι το τετράμηνο μετατράπηκε σε μήνα, διότι οι υπηρεσίες του TAXIS δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν νωρίτερα είτε λόγω τεχνικών προβλημάτων είτε αναμένοντας τις τελικές αλλαγές-μειώσεις στον νόμο.

Με το νέο κώδικα φορολογούνται ως έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα ενοίκια, μπλοκάκι, φοιτητές, Άνεργοι


Εξωπραγματικά ποσά φόρων θα κληθούν να πληρώσουν το 2015 χιλιάδες ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων και εργαζόμενοι με "μπλοκάκια", οι οποίοι φέτος απέκτησαν πολύ χαμηλά εισοδήματα καθώς επίσης και χιλιάδες φοιτητές και άνεργοι μη εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, οι οποίοι απασχολήθηκαν φέτος περιστασιακά σε κάποια δραστηριότητα εισπράττοντας πενιχρά ποσά αμοιβών. Τα έσοδά τους θα θεωρηθούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και θα φορολογηθούν αναλόγως.


Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013) προβλέπει για όλες αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων ένα απίστευτα επαχθές καθεστώς φορολόγησης, σύμφωνα με το οποίο ο φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται με εξοντωτικούς συντελεστές φόρου 26% έως 40,3%.

Ειδικότερα, με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ισχύουν οι ακόλουθες επαχθείς ρυθμίσεις:

Ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια οι τροποποιητικές δηλώσεις Ε9

Η προθεσμία για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 λήγει αύριο, Παρασκευή, ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει παράταση. Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι νέα παράταση της προθεσμίας θα προϋπέθετε τη ψήφιση από τη Βουλή νέας νομοθετικής διάταξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών συνολικά έχουν υποβληθεί στο Taxisnet πάνω από τα 2 εκατομμύρια αρχικές και τροποποιητικές Ε9 για τα έτη 2010-2014, καθώς κάθε ημέρα υποβάλλονται περισσότερες από 170.000 δηλώσεις. Εκτιμάται ότι μέχρι και αύριο, που λήγει η προθεσμία, θα έχουν υποβληθεί περίπου 2,5 εκατομμύρια τροποποιητικές Ε9.

Νέο πρόγραμμα του Ο.Α.Ε.Δ. για 7.000 ανέργους πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Πανεπιστήμιων/ΤΕΙ

Νέο πρόγραμμα για 7.000 ανέργους πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Πανεπιστήμιων/ΤΕΙ θέτει σε εφαρμογή ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Παιδείας

Με το νέο πρόγραμμα παρέχονται σε 7.000 άνεργους, αποφοίτους Πανεπιστημίων/ΤΕΙ, ηλικίας έως 29 ετών, υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης με έμφαση σε θέματα ανάπτυξης οριζόντιων δεξιοτήτων καθώς και σε θέματα της αγοράς απασχόλησης, σύνταξη βιογραφικού και σε έννοιες που σχετίζονται με το περιβάλλον του «επιχειρείν» καθώς και σε δεξιότητες Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ).

Τέλη κυκλοφορίας: Πού θα πληρώσετε - Το έντυπο στο Taxisnet

Δύο ακόμη εβδομάδες έχουν στη διάθεσή τους οι κάτοχοι αυτοκινήτων για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.

Οι πολίτες, είτε με τον κωδικό τους για το TAXISnet είτε με τον ΑΦΜ τους, μπορούν να βρίσκουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, να το τυπώνουν και ακολούθως να το εξοφλούν σε τράπεζες, ταχυδρομεία ή μέσω web banking.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσουν τα τέλη χωρίς το σχετικό ειδοποιητήριο στις τράπεζες, δίνοντας τον ΑΦΜ τους και τον αριθμό κυκλοφορίας τους. Ο οδηγός θα πρέπει να έχει πάντα στο αυτοκίνητό του την απόδειξη, που ουσιαστικά αντικαθιστά το σήμα
.

Η παγίδα της ρύθμισης των 100 δόσεων

"Παγίδα" σε χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου, που εντάσσονται στη νέα ρύθμιση για την τμηματική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, έχει στήσει το υπουργείο Οικονομικών.

 Ακόμη κι αν οι οφειλέτες είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης, οι Εφορίες δεν παύουν να προχωρούν σε κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, ενοικίων και λοιπών εσόδων και εισοδημάτων τους!

Τη δυνατότητα συνέχισης των κατασχέσεων αυτών την παρέχει ο ίδιος ο νόμος με τον οποίο θεσπίστηκε η νέα ρύθμιση, καθώς προβλέπει ότι για όσους ενταχθούν στη νέα ρύθμιση αναστέλλονται μόνο οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων που τυχόν τους έχουν επιβληθεί, όμως οι κατασχέσεις απαιτήσεών τους εις χείρας τρίτων εξακολουθούν να επιβάλλονται έως ότου εξοφλήσουν το 50% των ρυθμιζόμενων οφειλών τους.

Πιθανότατα ΔΕΝ θα υπάρχει παράταση της υποβολής αρχικών ή τροποποιητικών Ε9 2011-2013 χωρίς πρόστιμα μετά την 19η Δεκεμβρίου

Σας κάνουμε γνωστό ότι την Παρασκευή 12/12/14 ο Πρόεδρος της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. κ. Αβραάμ Πανίδης και εγώ ως ο Α Αντιπρόεδρος επισκεφτήκαμε την Δντρια της Δνσης Φορολογίας Κεφαλαίου κα ΜΑΡΙΑ ΜΕΝΟΥΝΟΥ προκειμένου να της θέσουμε το αίτημα του Κλάδου για παράταση της προθεσμίας υποβολής διορθωτικών Ε9 για τις χρήσεις 2011-2013 χωρίς πρόστιμο.

Είχε προηγηθεί επίσκεψη και στο γραφείο της Γ.Γ.Δ.Ε. η οποία απουσίαζε για υπηρεσιακούς λόγους.

Η κα Μ.ΜΕΝΟΥΝΟΥ άκουσε τις παρατηρήσεις μας, μας μίλησε με ειλικρίνεια και μας διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση πέραν της 19ης Δεκεμβρίουκαθώς πρέπει να οριστικοποιηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για την 01/01/2014 μέχρι 31/12/2014.