Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για μηδενικά εισοδήματα

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι κατά τη διάρκεια του έτους δεν έχουν «κόψει» ούτε ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών αν πρόκειται για επαγγελματίες ή τιμολόγιο αν αφορά εμπορικές επιχειρήσεις σχεδιάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Την ίδια στιγμή προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών διαδικασία με την οποία θα συμψηφίζονται οι όποιες επιστροφές φόρου εισοδήματος με το νέο φόρο Ακινήτων.

Κατασχέσεις: Τι μπορεί να σάς πάρει η Εφορία και ποια είναι τα δικαιώματά σας

Την δυνατότητα κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων και οικονομικών απαιτήσεων των φορολογουμένων που δεν έχουν πληρώσει εμπρόθεσμα τα χρέη τους προς το Δημόσιο και δεν τα έχουν ρυθμίσει σε δόσεις έχει η Φορολογική Διοίκηση της χώρας. Tο δικαίωμά της αυτό όμως υπόκειται σε περιορισμούς και όρια.

Ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων δίνει το δικαίωμα στο κράτος να κατάσχει και να διενεργήσει πλειστηριασμό ακόμη και στην πρώτη κατοικία ενός φορολογούμενου εφόσον αυτός οφείλει στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ!

Στις ΔΟΥ οι φορολογούμενοι με τα δικαιολογητικά για τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Στις ουρές της εφορίας θα στηθούν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι - ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να αποδείξουν ότι είναι δικαιούχοι των εκπτώσεων που προβλέπονται στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). 

Πρόθεση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) είναι να μην ταλαιπωρηθούν οι φορολογούμενοι, ωστόσο στελέχη της αναφέρουν ότι για τις εκπτώσεις που δεν υπάρχουν στοιχεία θα πρέπει οι δικαιούχοι να μεταβούν στις εφορίες με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχουν στοιχεία για τους περισσότερους ανάπηρους, καθώς και για τους ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Έρχεται κούρεμα φορο-προστίμων

Εξοντωτικά θεωρούν πλέον στο υπουργείο Οικονομικών τα φορολογικά πρόστιμα που άρχισαν να επιβάλλονται από την αρχή του έτους και πέρασαν πέρυσι δια πυρός και σιδήρου από τη Βουλή. Την ίδια ώρα η γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζεται να χαλαρώσει τη στάση της και έναντι των φορολογούμενων που χρωστούν μικρά ποσά στο δημόσιο με παράλληλη σκλήρυνση της στάση για όσους χρωστούν περισσότερα από 300.000 ευρώ.

Τη μείωση των φορολογικών προστίμων που μπορεί να φτάσει έως και το 50%, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρεί απαραίτητη η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων και σύμφωνα με συνεργάτες της έχουν ήδη γίνει σχετικές εισηγήσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Στο στόχαστρο της Γενικής Γραμματέως βρίσκονται τόσο τα πρόστιμα για την καθυστέρηση της πληρωμής φόρων όσο και αυτά που αφορούν στη καθυστέρηση στην απόδοση παρακρατούμενων φόρων.

Συμφέρει τελικά η απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ;

Πολλή κουβέντα έγινε μεσούντος του θέρους σχετικά με το θέμα της απαλλαγής από τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων με χαμηλό τζίρο. Η κουβέντα εξελίχθηκε ενόψει της εξαγγελθείσας σχετικής ρύθμισης, η οποία τελικά περιλήφθηκε στο άρθρο 251 του Ν 4281/2014, το οποίο τροποποίησε σχετικά το άρθρο 39 του Κώδικα ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις οι υποκείμενοι στο φόρο των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν υπερέβησαν τα 10.000 ευρώ, μπορούν από την έναρξη της νέας διαχειριστικής περιόδου να υποβάλλουν δήλωση μεταβολών στο τμήμα μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., εντός 10 ημερών και να υπαχθούν στο απαλλασσόμενο από τον ΦΠΑ καθεστώς. 

Οι νέες προθεσμίες υποβολής των εντύπων της εργατικής νομοθεσίας

Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση 29502/08-09-2014 οι ετήσιοι πίνακες προσωπικού θα υποβάλλονται πλέον κατά την περίοδο 3 εβδομάδων 01-21 Οκτωβρίου.

Επίσης η καταργείται η υποβολή του συμπληρωματικού πίνακα πρόσληψης. Η υποβολή του ειδικού εντύπου Ε3 καλύπτει το γεγονός.
Διαχωρίζεται το έντυπο Ε3 σε εξαρτημένη εργασία, μαθητεία κτλ

Σημειώνεται ότι:
Ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί το ενιαίο έντυπο.
Και θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν η μαθητεία αναφέρεται στις συμβάσεις του ΟΑΕΔ μόνο, ή μπορούν να αναγγελθούν με το έντυπο αυτό και όσοι υπάγονται στην Υπουργική Απόφαση για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Επίσης τι γίνεται με τις λοιπές πρακτικές ασκήσεις π.χ. ΤΕΙ.

Πως θα λειτουργήσει το ειδικό καθεστώς καταβολής ΦΠΑ κατά τον χρόνο της είσπραξης

Άρθρο 1
Όριο κύκλου εργασιών για την επιλογή ένταξης στο ειδικό καθεστώς

1. Για την εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου 39.β, δικαίωμα επιλογής ένταξης στο ειδικό καθεστώς έχουν οι υποκείμενοι στο φόρο, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν υπερβαίνει τις πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ, με την προϋπόθεση ότι και κατά την τρέχουσα διαχειριστική περίοδο μέχρι την άσκηση της επιλογής δεν έχουν υπερβεί το ανωτέρω όριο.

Για τους υποκείμενους των οποίων η προηγούμενη διαχειριστική περίοδος είναι μικρότερη των δώδεκα (12) μηνών, ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπολογίζεται με αναγωγή του πραγματοποιηθέντος κύκλου εργασιών σε δωδεκάμηνη περίοδο.

Αποφάσεις Σαββαΐδου για την επιστροφή και την πληρωμή του ΦΠΑ

Απόφαση για τη δημιουργία ειδικού καταλόγου επιχειρήσεων με σκοπό την άμεση, κατά προτεραιότητα και χωρίς έλεγχο επιστροφή ΦΠΑ σε αυτές υπέγραψε τη Δευτέρα η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Κατερίνα Σαββαΐδου.

Στον κατάλογο θα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις που πραγματοποιούν κατά κύριο λόγο απαλλασσόμενες πράξεις ή πράξεις φορολογητέες εκτός Ελλάδος με δικαίωμα εκπτώσεως του φόρου εισροών, οι οποίες θεωρούνται ως εξαιρετικά χαμηλού κινδύνου, με βάση την ανάλυση κινδύνου.

Επίδομα θέρμανσης: Πόσο δικαιούστε, πόση προκαταβολή θα εισπράξετε

Από 52,50 έως 1.050 θα κυμανθεί η επιδότηση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, πιο γνωστή ως «επίδομα θέρμανσης», που θα λάβουν κατά τη νέα χειμερινή περίοδο (από 15-10-2014 έως 30-4-2015) εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θα έχουν τη δυνατότητα να προεισπράξουν με τη μορφή προκαταβολής ένα σημαντικό μέρος της συγκεκριμένης παροχής. Θα έχουν δηλαδή το δικαίωμα να λάβουν το 1/4 του συνολικού ποσού επιδόματος που δικαιούνται πριν ξεκινήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο για τη θέρμανσής τους.