Τρ. Αλεξιάδης: Από το Φεβρουάριο οι νέες φορολογικές δηλώσεις

Από τις αρχές Φεβρουαρίου πρόκειται να ανοίξει η εφαρμογή του TAXISnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που αφορούν στα φετινά εισοδήματα.

Αυτό προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης μιλώντας στο Mega.

Ειδικότερα, δήλωσε πως το κομμάτι με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος ανοίγει "τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου όπου θα δούμε τι θα ισχύσει με τις φορολογικές δηλώσεις της επόμενης χρονιάς", ενώ διασαφήνισε πως για το 2016 "οι φορολογικές δηλώσεις θα είναι έτοιμες πολύ πριν από τις 1-2 Φεβρουαρίου" και "δεν θα φθάσουμε πάλι μέχρι Σεπτέμβριο".

Το «τρίπτυχο» Αλεξιάδη: Πλαστικό χρήμα παντού, ηλεκτρονικές εφορίες και μεγάλες αλλαγές στο ΣΔΟΕ

Μία πρόγευση των αλλαγών που θέλει να επιφέρει στις σχέσεις του πολίτη με την εφορία, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει:

1. Κίνητρα για κατάργηση των μετρητών: πριν «χαλαρώσουν» τα capital controls και επιστρέψουν τα μετρητά στη ζωή μας, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει από φέτος κίνητρα για όσους προτιμούν τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Αναμόρφωση των ποινών για φοροδιαφυγή

Στη ριζική αναμόρφωση των ποινών και των προστίμων για τις παραβάσεις της φοροδιαφυγής θα προχωρήσει η κυβέρνηση, ενώ επαχθή φορολογικά μέτρα φέρνει για το 2016 το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στην αντιμετώπιση των φορολογικών παραβάσεων, το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε να προχωρήσει στη θέσπιση νέων ποινικών νομικών διατάξεων για τη φοροδιαφυγή και την απάτη, προκειμένου να τροποποιηθεί ο ειδικός ποινικός νόμος 2523/1997, με σκοπό, μεταξύ άλλων, τη διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής σε όλους τους φόρους.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει τις ακόλουθες παρεμβάσεις: