Πώς θα γίνουν οι απογραφές των μικρών επιχειρήσεων για το 2014

Είναι γνωστό ότι με την εφαρμογή του 4172/2014, καταργήθηκε ο νόμος 2238/1994 και μαζί του καταργήθηκαν και οι ευνοϊκές διατάξεις για ορισμένες ομάδες επιχειρήσεων που υπήρχαν σε σχέση με την υπαγωγή τους στην απογραφή.

Τι ίσχυε μέχρι 31.12.2013

Να θυμίσουμε ότι με βάση την απόφαση ΠΟΛ.1134/2004, διαμορφωμένη όπως τροποποιήθηκε με τις ΑΥΟΟ ΠΟΛ.1152/2007 και ΑΥΟ ΠΟΛ.1198/2010, οι 52 επιχειρήσεις που αναφέρονται σε αυτή, εάν τηρούσαν απλογραφικά βιβλία (Β΄ κατηγορίας), δεν είχαν υποχρέωση να κάνουν απογραφή. Πέρα βέβαια από αυτές τις επιχειρήσεις και όσες από τις επιχειρήσεις, με απλογραφικά βιβλία, είχαν κύκλο εργασιών (τζίρο) έως 150.000 ευρώ είχαν την υποχρέωση να διεξάγουν τεκμαρτή απογραφή.

Πότε δεν επιβάλλεται πρόστιμο για αλλαγές στο Ε2

Μόνο στις περιπτώσεις που δεν προκύπτει φορολογική παράβαση, θα γίνονται διορθώσεις στις δηλώσεις Ε2 όσων εκμισθώνουν ακίνητα χωρίς πρόστιμο.

Αντιθέτως, πρόστιμο επιβάλλεται για παράδειγμα στην περίπτωση εκπρόθεσμης αναγραφής ιδιοχρησιμοποίησης ακινήτου, γιατί αυτό αποτελεί εισόδημα και ως εκ τούτου υπάρχει φορολογική παράβαση.

Mε αφορμή ερωτήματα που τίθενται σχετικά με την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων του εντύπου Ε2, που αποτελεί συνυποβαλλόμενο έντυπο με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, η ΓΓΔΕ διευκρινίζει ότι:

Από 8/12/2014 υποβάλλεται συμπληρωματικός πίνακας προσωπικού άμεσα όταν τροποποιείται το ωράριο

Ηλεκτρονική καταχώρηση των αλλαγών ή τροποποιήσεων του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας άρθρο 55,παρ.1, Ν.4310/2014 (ΦΕΚ Α' 258/8-12-2014)

“Α. Σε περίπτωση αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρίσει στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» της υποπαραγράφου ΙΑ.3 της παραγράφου Ι.Α. του άρθρου πρώτου του νόμου 4152/2013 (ΦΕΚ Α 107) συμπληρωματικούς πίνακες προσωπικού ως προς τα μεταβληθέντα στοιχεία, το αργότερο ως και την ίδια ημέρα της ημέρας αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους. Από τη δημοσίευση του παρόντος κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται. Διάταξη περιληφθείσα στο νόμο με τίτλο «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις».

Συγκεντρωτικές καταστάσεις του άρθρου 10 του ΚΦΑΣ (για το 2013) - Ποιες συναλλαγές καταγράφονται

Τίτλοι τέλους φέτος για τις ετήσιες συγκεντρωτικές καταστάσεις συναλλαγών, οι οποίες αφορούν τη χρήση 2013 και θα υποβληθούν μέχρι την 31/12/2014.

Στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών και προμηθευτών περιλαμβάνονται γενικά οι συναλλαγές που πραγματοποίησαν οι επιτηδευματίες για την επαγγελματική τους εξυπηρέτηση ή την εκπλήρωση του σκοπού τους, από αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών, από χονδρικές πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών και από καταβολή ή είσπραξη αμοιβών, αποζημιώσεων, οικονομικών ενισχύσεων και άλλων δικαιωμάτων (άρθρο 10 παρ. 1 του ΚΦΑΣ).

Ειδικά οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. υποβάλλουν καταστάσεις, μόνο για τα τιμολόγια πώλησης των προϊόντων τους, που δύνανται να εκδίδουν οι ίδιοι για το σύνολο της παραγωγής τους.

Νέα Ελληνικά λογιστικά πρότυπα

Ο νόμος 4308/2014 «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε στις 20 Νοεμβρίου 2014,επιφέρει σημαντικές αλλαγές από 1/1/2015 στον λογιστικό χειρισμό των οικονομικών συναλλαγών, στην σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων των οντοτήτων και στον τρόπο τήρησης των λογιστικών αρχείων και στοιχείων (βιβλία και στοιχεία).

Το Κεφάλαιο 1 του παρόντος Νόμου (άρθρο 1 και 2) καθορίζει, τις οντότητες (επιχειρήσεις) που υπόκεινται στις ρυθμίσεις αυτού του νόμουκαθώς και τακριτήρια με βάση τα οποία ο νόμος κατηγοριοποιεί τις οντότητες σε «πολύ μικρές»,«μικρές»,«μεσαίες» και «μεγάλες» (Βλέπε Πίνακα 1).

Προς ψήφιση η απαλλαγή από τη φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων & επιδοτήσεων...

Αναμένεται προς ψήφιση, διάταξη με την οποία θα ορίζεται ξεκάθαρα, ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις παντός είδους θα ΑΠΑΛΛΆΣΣΟΝΤΑΙ από τη φορολόγηση. 

Εφόσον ισχύσει αυτή η πληροφορία, τότε συμβαίνουν τα εξής:

1.Είχαμε δίκιο που επιμέναμε ότι με τις ισχύουσες ρυθμίσεις οι επιδοτήσεις φορολογούνται.



2.Τα τιμολόγια (έτσι κι αλλιώς), θα πρέπει να εκδοθούν προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι νέοι κανόνες για τις επιχειρηματικές δαπάνες

Tον μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης διαδραματίζει ο τρόπος προσδιορισμού του ύψους των καθαρών και στη συνέχεια των φορολογητέων κερδών όσων ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ατομικά ή εταιρικά. Ειδικότερα, όπως προβλέπει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα θεωρείται το σύνολο των εσόδων από τις επιχειρηματικές συναλλαγές μετά την αφαίρεση των επιχειρηματικών δαπανών, των αποσβέσεων και των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρηματικές δαπάνες για πρώτη φορά στο φορολογικό δίκαιο της χώρας τίθεται ο γενικός κανόνας για την έκπτωση των επιχειρηματικών δαπανών με την έννοια ότι καταρχήν εκπίπτουν όλες οι επιχειρηματικές δαπάνες που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια, ήτοι:

ΕΝΦΙΑ: Γιατί χάνουν την έκπτωση κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

Σε διευκρινίσεις προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Ειδικότερα αφορά τις περιπτώσεις στις οποίες δεν έχει χορηγηθεί μείωση, ενώ ο φορολογούμενος τη δικαιούται λόγω μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η μείωση θα χορηγείται από τις Δ.Ο.Υ, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΓΓΔΕ.


Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται: Με αφορμή δημοσίευμα, που αφορά τους ιδιοκτήτες κενών ακινήτων, που δεν ηλεκτροδοτούνται, διευκρινίζεται ότι: