Διευκρινίσεις για τις δηλώσεις Ε9 ανηλίκων από γονείς

Οι γονείς ανήλικων τέκνων που έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητη περιουσία θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν δήλωση Ε9 για λογαριασμό των ανήλικων τέκνων τους (χωρίς να απαιτείται διαφορετικός κλειδάριθμος), διευκρίνισε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Η διευκρίνιση -προς αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας- αφορά την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για το Ε9 στην οποία αναφέρονταν ότι «η δήλωση στοιχείων ακινήτων ανηλίκου τέκνου υποβάλλεται στο όνομα του ανηλίκου τέκνου από τους υπόχρεους γονείς, με τους προσωπικούς κωδικούς του τέκνου».

Σύμφωνα με το παραπάνω, τα ανήλικα προστατευόμενα τέκνα με ακίνητη περιουσία θα έπρεπε να εκδώσουν κλειδάριθμο για το Taxixnet, ενώ έως τώρα η δήλωση γινόταν από τον υπόχρεο γονέα με τη χρήση των κωδικών του ιδίου, στο όνομα του ανηλίκου.

http://www.in.gr/

Κείμενο προτάσεων Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων που αφορούν τα πρόστιμα, τον ΚΦΔ, Ασφαλιστικά και αλλά θέματα της φορολογίας εισοδήματος με Πρωτοβουλία της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.-21,02,2014

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ

Προς
Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Αντώνη Σαµαρά
Κοινοποίηση:
- Πρόεδρο της Βουλής , κ. Ευάγγελο - Βασίλειο Μεϊµαράκη
- Υπουργό Οικονοµικών, κ. Ιωάννη Στουρνάρα
- Υφυπουργό Οικονοµικών, κ. Γεώργιο Μαυραγάνη
- Γενικό Γραµµατέα ∆ηµοσίων Εσόδων, κ. Χάρη Θεοχάρη

Αθήνα, 21-02-2014

Κείµενο προτάσεων προς συζήτηση που αφορούν τα πρόστιµα,
τον ΚΦ∆, Ασφαλιστικά και αλλά θέµατα της φορολογίας
εισοδήµατος

Τι να προσέξετε στο φετινό Ε1

Τα 50 σημεία SOS του Ε9 2014

Αναλυτική εγκύκλιο για τον τρόπο δήλωσης των ακινήτων στο φετινό Ε9 εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Με την εγκύκλιο δίδονται σημαντικές διευκρινίσεις αναφορικά με τον τρόπο δήλωσης ακινήτων σε ειδικές περιπτώσεις όπως είναι το είδος των αγροτεμαχίων (μονοετείς ή πολυετείς καλλιέργειες, αρδευόμενα ή μη κλπ).

Επίσης με την εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι οι σύζυγοι που δεν έχουν δικούς κωδικούς για πρόσβαση στο taxisnet θα μπορούν να το υποβάλλουν με τους κωδικούς του συζύγου τους καθώς και ότι σε περίπτωση προσθήκης, τροποποίησης ή αφαίρεσης ακινήτου θα πρέπει να δηλώνεται και ο αριθμός της σχετικής συμβολαιογραφικής πράξης.

Πώς και τι δηλώνεται

Παράταση υποβολής ΑΠΔ (12/2013 & 1/2014) και καταβολή τρεχουσών εισφορών

Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοινώνει παράταση έως και 14/03/2014 της υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) -μισθολογικής περιόδου 12/2013 & 1/2014- (ασφαλιστικές εισφορές υπέρ Ε.Τ.Ε.Α, Τ.Α.Π.Ι.Τ και Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω), για τη διευκόλυνση των εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων (εκτός Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ).

Για τους εργοδότες Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ και ΟΤΑ η υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων της μισθολογικής περιόδου 12/2013 παρατείνεται έως 31/03/2014.

Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και υπέρ ΕΤΕΑ πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός των οριζόμενων προθεσμιώνσε ενιαίο γραμμάτιο.

Διευκρινίζεται ότι οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές μηνός 1/2014 υπέρ Τ.Α.Π.Ι.Τ και Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω θα πρέπει να καταβληθούν με ξεχωριστό γραμμάτιο στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, και όχι στα οικεία Ταμεία και Τομείς, όπως έπρεπε να καταβληθούν για τον μήνα 12/2013.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
       

Επιδότηση ύψους 20.000 ευρώ για ένταξη στο πρόγραμμα νέων αγροτών

Προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το πρόγραμμα για την οικονομική ενίσχυση των Νέων Γεωργών.

Στόχος του προγράμματος, είναι η πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου με την εγκατάσταση νέων γεωργών μέσω της παροχής κινήτρων προκειμένου να διευκολυνθεί η αρχική τους εγκατάσταση με την υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από 18/3/2014 έως 16/5/2014.

Νέα υπηρεσία από το TAXISnet: Στοιχεία Πληρωμών μέσω Τραπεζών

Νέα υπηρεσία από το TAXISnet: Στοιχεία Πληρωμών μέσω Τραπεζών στην επιλογή [Προσωποποιημένη Πληροφόρηση] --> Στοιχεία Πληρωμών

Στη σελίδα αυτή εμφανίζονται τα στοιχεία πληρωμών όπως έχουν αποσταλεί από τις συνεργαζόμενες με το Υπουργείο Οικονομικών Τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ. σύμφωνα με τα εμφανιζόμενα κριτήρια.

Περιλαμβάνονται πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί με χρήση ταυτότητας:

Βεβαιωμένης Οφειλής (Τ.Ο.)
Βεβαιωμένης Οφειλής Δηλώσεων TAXISNET (Τ.Ο.Τ.)
Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.)
Οφειλής Κατασχετηρίου Εις Χείρας Τρίτων (Τ.Ο.Κ.)
Παρακράτησης Ποσού σε Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας (Τ.Ο.Π.)
Παρακράτησης Ποσού σε Βεβαίωση Οφειλής (Τ.Β.Ο.)

Διευκρινίσεις για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων

Διευκρινίσεις σχετικά με την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2014 δόθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών ενώ αναμένουμε την έκδοση της εγκυκλίου με τον τύπο των εντύπων.

Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων

1. Οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014, των υπόχρεων της παραγράφου 1 του άρθρου 61 του ν.2238/1994 (ΦΕΚ 151 Α΄), υποβάλλονται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, από τις 20.03.2014 έως τις 30.06.2014.
Η υποβολή των δηλώσεων για τους φορολογούμενους που συμμετέχουν στα πρόσωπα της παρ.4 του άρθρου 2, γίνεται μετά την υποβολή της δήλωσης του ΝΠ.

Κωνσταντίνος Κόλλιας ο νέος Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας

Την εκλογή του Κωνσταντίνου Κόλλια στη θέση του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας αποφάσισε η νέα Κεντρική Διοίκηση, που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές της 15ης Δεκεμβρίου και συγκροτήθηκε την Τρίτη σε σώμα.

Η σύνθεσή της έχει ως εξής :

Πρόεδρος : Κωνσταντίνος Κόλλιας
Α΄ Αντιπρόεδρος : Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Β΄ Αντιπρόεδρος : Ζώης Κoλιός
Γεν. Γραμματέας : Παναγιώτης Αλαμάνος
Οικονομικός Επόπτης : Κωνσταντίνος Μανούσος

Μέλη : Χρήστος Αγγελόπουλος, Παναγιώτης Αλεβιζάκης, Πελοπίδας Καλλίρης, Ευφροσύνη Καραγιάννη, Γεώργιος Κυδωνάκης, Κωνσταντίνος Κωνής, Παναγιώτης Νταής, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Ταγγίρης, Σωτήρης Χρυσάφης.

Σεμινάρια Αναβάθμισης για την Απόκτηση Άδειας Α' Ταξης

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας καλεί τους λογιστές φοροτεχνικούς Β' τάξης που πληρούν τις προϋποθέσεις για την απόκτηση της Α’ τάξης, όπως υποβάλουν ηλεκτρονικά και μόνο την αίτηση και συμπληρώσουν τα στοιχεία που τους αφορούν όπως εμφανίζονται στην σχετική φόρμα που ανοίγεται μετά την είσοδο τους στις Υπηρεσίες Πληροφόρησης - Εισοδος Λογιστών - μέχρι την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014.

Α. Οι δικαιούχοι συμμετοχής στα σεμινάρια είναι:
Τα μέλη του ΟΕΕ, λογιστές – φοροτεχνικοί, που κατά την δημοσίευση του ν.4152/13 (ΦΕΚ 107/Α/9-5-2013 ) κατείχαν την Γ Τάξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει τριετή αποδεδειγμένη λογιστική προϋπηρεσία, από την έκδοση της επαγγελματικής ταυτότητας Γ Τάξης. (να έχει εκδοθεί η Γ τάξη μέχρι 30-6 -2011 )
Τα μέλη του ΟΕΕ, λογιστές – φοροτεχνικοί, που κατά την δημοσίευση του ν.4152/13 (ΦΕΚ 107/Α/9-5-2013 ) κατείχαν την Β Τάξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει διετή αποδεδειγμένη λογιστική προϋπηρεσία, από την έκδοση της επαγγελματικής ταυτότητας Β Τάξης. (να έχει εκδοθεί η Β τάξη μέχρι 30-6 -2012 )

Οδηγίες υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 από τη Γ.Γ.Π.Σ.

- Η διαδικασία διόρθωσης στοιχείων ακινήτων που προβλέπεται στο άρθρο 2 της ΠΟΛ.1225/24.12.2012(όπως τροποποιήθηκε με την ΠΟΛ.1188/30.7.2013), δηλαδή η υποβολή των εμπρόθεσμων και εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 για τα έτη 2011 και μετά, πραγματοποιείται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, μέσω της εφαρμογής «υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9» (ΠΟΛ.1234/15.10.2013)

- Η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης Ε9 για τα έτη 2011 και μετά, δίνεται εφόσον έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.) για τα έτη αυτά.

- Ακόμα και στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει υποβάλλει χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων, δύναται να υποβάλλει τροποποιητική δήλωση και ηλεκτρονικά. Για την εκκαθάριση του Φ.Α.Π. θα ληφθεί υπόψη η ηλεκτρονικά υποβληθείσα δήλωση.

Παράνομες οι χρεώσεις στις εισφορές του ΟΑΕΕ

Η "βόμβα" που έχουν στα χέρια τους οι ασφαλισμένοι – ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ, εφόσον πυροδοτηθεί, θα οδηγήσει σε "τρύπα" 4 δισ. ευρώ το ήδη ελλειμματικό ταμείο.
 Πρόκειται για μια γνωμοδότηση έγκριτων νομικών που έχουν στα χέρια τους οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες και οι οργανώσεις τους που εδώ και καιρό μάχονται για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ που λόγω της παρατεταμένης κρίσης αδυνατούν να καλύψουν τις εισφορές προς το ταμείο.

Είναι η γνωμοδότηση του Συνταγματολόγου Αντώνη Μανιτάκη, σε συνεργασία με τον Νομικό Ακρίτα Καϊδατζή για τις παράνομες χρεώσεις στις εισφορές του ΟΑΕΕ.

Για τις χρεώσεις δηλαδή, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων οι οποίες παύουν να παρέχονται όταν αδυνατούν να καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές, ενώ τους ζητούνται να τις καταβάλουν αναδρομικά και με πρόσθετα τέλη!

Στον ΟΑΕΕ οι "νέοι" ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες

Στον OAEE θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά από την 1/1/1993 και παράλληλα είναι ασφαλισμένοι στο IKA.

Επίσης, θα ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ και όσοι δραστηριοποιηθούν ή «μεταφέρουν» την έδρα τους σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, όπου υπάρχει η δυνατότητα ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΟΓΑ.

Συγκεκριμένα:
H υποχρεωτική ασφάλιση στον OAEE των ελεύθερων επαγγελματιών σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων θα επιβάλλεται για όσους δραστηριοποιηθούν ή μεταφέρουν την έδρα τους μετά τη ψήφιση της νομοθετικής διάταξης (δεν «θίγονται» όσοι είχαν κάνει έναρξη ή μετέφεραν την έδρα πριν από τη ψήφιση).

Οι 30 αλλαγές SOS στη φορολογική δήλωση εισοδήματος

Οι 30 αλλαγές SOS στη φορολογική δήλωση εισοδήματος - Δείτε τα έντυπα
Προσαρμοσμένο στις μεγάλες ανατροπές που έχουν επέλθει φέτος στο φορολογικό καθεστώς 5,7 εκατομμυρίων φορολογούμενων είναι το νέο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα υποβληθεί ηλεκτρονικά από τις 20 Μαρτίου έως το τέλος Ιουνίου.

Επιχειρήσεις: Πώς και πότε θα συμπληρώσετε τη φορολογική δήλωση του 2014

Αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων 2014 παρέχει εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη.

Η εγκύκλιος αναφέρει πως οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 των ημεδαπών ανωνύμων εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών, συνεταιρισμών, δημόσιων και δημοτικών επιχειρήσεων, αλλοδαπών επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς και των ημεδαπών ή αλλοδαπών τραπεζικών και ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή με την οποία λειτουργούν, θα υποβληθούν με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας έως τις 30 Μαΐου 2014.

Aκόμα και οι λογιστές τρόμαξαν από τις λογιστικές καταστάσεις και τα πρόστιμα

Σήκωσαν τα χέρια ψηλά ακόμα και οι λογιστές, οι οποίοι αρνούνται να αναλάβουν νέους πελάτες για να μην μπλέξουν
Ούτε λογιστή για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις δεν θα βρίσκουν σε λίγο 1,5 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.
 Μπροστά στο χάος των λογιστικών καταστάσεων που θα πρέπει από φέτος να υποβάλλουν μηνιαίως οι μικρομεσαίοι και απλοί άνθρωποι της υπαίθρου, πολλοί λογιστές αναγκάζονται να… διώχνουν πελάτες που τους ζητούν βοήθεια, άλλους να τους περνούν από «ανάκριση» και τελικά να επιλέγουν ποιους θα αναλάβουν για να μην μπλέξουν ή, ενίοτε, να ζητούν διπλάσια αμοιβή από ό,τι ως τώρα!
 Και όλα αυτά γιατί πλέον οι φορολογούμενοι καταφεύγουν μαζικά σε λογιστές για τη συμπλήρωση δηλώσεων και καταστάσεων που τους ζητά η Εφορία, έστω και αν ως τώρα τις υπέβαλλαν μέσω Taxisnet (ανά τρίμηνο συνήθως).