Διευκρινήσεις σχετικά με την ένταξη των αγροτών στο κανονικό καθεστώς….

Δύο μόλις μήνες από την έναρξη του έτους και στο Υπουργείο Οικονομικών, έχουν καταφέρει να μπερδέψουν αγρότες, φοροτεχνικούς, ακόμη και αυτούς τους ίδιους.

Θα κάνουμε σήμερα μία προσπάθεια να βάλουμε σε μία τάξη αυτό το κουβάρι.

ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙΣΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΟΑΕΕ ΕΤΟΥΣ 2013



                                                                                                                 Αθήνα, 27/02/2014


ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙΣΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΤΟΥΣ                                2013

Ο ΟΑΕΕ ενημερώνει τους ασφαλισμένους ότι δε θα αποσταλούν βεβαιώσεις καταβληθεισών εισφορών έτους 2013, για φορολογική χρήση.

Η δυνατότητα έκδοσής τους παρέχεται μέσω της ιστοσελίδας ΟΑΕΕ με τη συμπλήρωση των στοιχείων ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Αριθμός Μητρώου (ΕΑΜ).

Σε περίπτωση μη ταυτοποίησης των στοιχείων, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να απευθύνονται για την έκδοσή τους, στα Περιφερειακά Τμήματα του Οργανισμού.

Το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» δε θα δέχεται ηλεκτρονικά το τροποποιητικό έντυπο Ε4 σε περίπτωση αλλαγής ωραρίου

Με την ψήφιση του Ν. 4225/2014 καθιερώθηκε η υποχρέωση τήρησης του Ειδικού Βιβλίου Τροποποίησης Ωραρίου και Υπερωριών και από τις 7/1/2014
(ημερομηνία δημοσίευσης του Νόμου), κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας εργαζομένων, καθώς και η νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση καταχωρείται υποχρεωτικά πριν την έναρξη πραγματοποίησής της στο νέο αυτό βιβλίο.

Προβληματισμός όμως είχε δημιουργηθεί για το αν θα συνέχιζε να ισχύει η υποχρέωση του εργοδότη στην υποβολή τροποποιητικού εντύπου Ε4 (Πίνακας προσωπικού) στην περίπτωση της αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε σήμερα διευκρινιστική εγκύκλιο στην οποία ξεκαθαρίζει ότι για τη νομιμοποίηση των τροποποιήσεων του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας αρκεί η καταχώρηση των αλλαγών στο Ειδικό βιβλίο και δεν απαιτείται η ηλεκτρονική υποβολή του τροποποιητικού εντύπου Ε4.

Υποχρεώσεις των επιχειρήσεων για τους εργαζόμενους κατά την Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα (εφέτος η 3 Μαρτίου 2014) δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των υποχρεωτικών ημερών αργίας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και επομένως η λειτουργία των επιχειρήσεων και η εργασία των εργαζομένων κατ' αυτή είναι ελεύθερη και νόμιμη. Σε όσους μισθωτούς επομένως απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή δεν οφείλεται πρόσθετη αμοιβή ούτε, πολύ περισσότερο, αναπληρωματική ημέρα αναπαύσεως.

Στον παραπάνω γενικό κανόνα, υπάρχουν εξαιρέσεις που έχουν τεθεί είτε μέσω συλλογικών συμβάσεων ή Διαιτητικών Αποφάσεων ή ΚΥΑ κ.λπ. είτε με ειδικά Διατάγματα ή Υπουργικές Αποφάσεις που έχουν καθιερώσει ως αργία την ημέρα αυτή κατά γεωγραφική περιοχή (Πόλη, Δήμο, Νομό ή Περιφέρεια) είτε ακόμη με μακρόχρονη εφαρμογή στις κατ' ιδίαν επιχειρήσεις δηλαδή με επιχειρησιακή πρακτική.

Kαταβολή εισφορών υπέρ ΤΑΠΙΤ μηνός 1/2014 και ΔΧ 2013

Σας ενημερώνουμε ότι οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές μηνός 1/2014 υπέρ Τ.Α.Π.Ι.Τ θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι 28/02/2014 με ξεχωριστό γραμμάτιο στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, και όχι στους Τομείς του ΤΑΠΙΤ.

Οι εισφορές για το Δώρο Χριστουγέννων 2013 θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι 28/02/2014:
Για τον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων του ΤΑΠΙΤ με ξεχωριστό γραμμάτιο στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Για τους λοιπούς Τομείς του ΤΑΠΙΤ, θα πρέπει να καταβληθούν στους οικείους Τομείς, όπως ίσχυε και για τις εισφορές μηνός 12/2013.

Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του φόρου ( ΦΜΥ)

 Άρθρο 1
Τρόπος υποβολής της δήλωσης και απόδοσης του φόρου που παρακρατείται στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011

1. Οι υπόχρεοι της παραγράφου 1 του άρθρου 59 του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α΄ 167) που προβαίνουν σε παρακράτηση φόρου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 60 καθώς και οι υπόχρεοι του άρθρου 62 που προβαίνουν σε παρακράτηση φόρου σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 64, αποδίδουν τον παρακρατηθέντα φόρο με προσωρινές δηλώσεις ως ακολούθως:

Πώς θα φορολογηθούν τα μπλοκάκια το οικονομικό έτος 2014

Του Απόστολου Αλωνιάτη*
Όπως έχουμε γράψει αρκετές φορές από τούτη την σελίδα, με τον νόμο 4110/2013, άλλαξε ο τρόπος φορολόγησης που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα (ν.2238/1994).
Έτσι πλέον οι πολίτες δεν φορολογούνται  ως φυσικά ή νομικά πρόσωπα, αλλά ανάλογα με την πηγή του εισοδήματος τους που είναι ουσιαστικά:

Στην ενημέρωση των συχνών ερωτήσεων σχετικά με τις μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις προχώρησε η Γ.Γ.Δ.Ε.

Άξια αναφοράς είναι η απάντηση σύμφωνα με την οποία, για το 2014 μεταβατικά, η προθεσµία υποβολής των εσόδων είναι για όλους ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων ή απαλλαγής τους από την τήρηση αυτών η τελευταία µέρα του επόµενου µήνα από το ηµερολογιακό τρίµηνο που αφορούν. 

Τα έξοδα υποβάλλονται ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων πριν την τελευταία µέρα του επόµενου µήνα από το ηµερολογιακό τρίµηνο που αφορούν, και για όσους απαλλάσσονται του ΦΠΑ πριν το τέλος του επόµενου µήνα από τη λήξη του εκάστοτε ηµερολογιακού έτους.

Πρόστιμο 100 ευρώ για μη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων

Με πρόστιμο 100 ευρώ τιμωρούνται πλέον οι παραβάσεις εκπρόθεσμης υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων στην εφορία, αντί για 117-1170 ευρώ που ίσχυε στο παρελθόν, ανεξάρτητα από το έτος στην οποία αφορούν.

Απαντώντας σε ερωτήματα που είχαν τεθεί στην υπηρεσία, επειδή πολλοί προσέρχονται φέτος για δηλώσεις πελατών-προμηθευτών του 2012 και πριν, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με το πρόστιμο που επιβάλλεται από 1.1.2014 σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων παρελθόντων ετών.

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι:

Πότε υποβάλλεται η προσωρινή δήλωση Φ.Μ.Υ. και πότε καταβάλλεται ο φόρος

Οδηγίες δίνει το υπ.Οικονομικών σχετικά με την υποβολή των προσωρινών δηλώσεων Φ.Μ.Υ. καθώς και για την πληρωμή του φόρου.
I. Οι κατηγορίες εισοδημάτων που περιλαμβάνονται στην νέα προσωρινή δήλωση Φ.Μ.Υ. βάσει του Ν.4172/2013, είναι οι ακόλουθες:

Παραθέτουμε αναλυτικά τις κατηγορίες εισοδημάτων με τις υποπεριπτώσεις τους:
1. Εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
- Εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις (αρθρ.12,13 του Ν.4172/2013)
- Παρακράτηση φόρου σε περιοδικά καταβαλλόμενο ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων (αρθ.64 παρ.1 περ.ε’ του Ν.4172/2013)
- Ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων με εφάπαξ καταβολή (αρθ.64 παρ.1 περ.ε’ του Ν.4172/2013)
- Αποζημίωση απολυομένων (αρθ.15 παρ.3 του Ν.4172/2013)

Στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ αγρότες με έσοδα άνω των 15.000 ευρώ

Παραστατικά εσόδων κι εξόδων -αλλά όχι βιβλία- θα πρέπει να τηρούν όσοι αγρότες έχουν ακαθάριστα έσοδα άνω των 15.000 ευρώ ή έλαβαν ποσό ενιαίας ενίσχυσης άνω των 5.000 ευρώ, όπως προβλέπει η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Οι εν λόγω αγρότες εντάσσονται ουσιαστικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ –αλλά με ένα ιδιότυπο τρόπο αφού δεν έχουν την υποχρέωση τήρησης απλογραφικών βιβλίων, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «εφόσον δεν ασκείται άλλη δραστηριότητα, για την οποία υπάρχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων».

Aναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση, ισχύουν τα εξής:

Η νέα απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης

Η απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης, με βάση τις εκάστοτε φορολογικές διατάξεις, ήταν η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος για τις επιχειρήσεις, σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές τους με φυσικά πρόσωπα, μη υπόχρεα τήρησης βιβλίων και στοιχείων, που παρέχουν υπηρεσίες περιστασιακά, χωρίς σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή έργου. Επίσης, χρησιμοποιούνταν και για την καταβολή κάποιων λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης, για τα οποία δεν προβλεπόταν έκδοση άλλου φορολογικού στοιχείου.

Με τις τελευταίες αλλαγές στον N.4223/2013 και την παράγραφο 6 του άρθρου 51, επήλθαν ορισμένες αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ), μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η κατάργηση του άρθρου 8, που εμπεριείχε τις διατάξεις για τις αποδείξεις δαπανών.