Διαθέσιμη η εφαρμογή για τα οικογενειακά επιδόματα -έντυπο Α21- Οδηγίες συμπλήρωσης - Δικαιολογητικά

Διαθέσιμη στο site της ΓΓΠΣ η υπηρεσία αιτήσεων οικογενειακών επιδομάτων (ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων - ειδικό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες).
Η υπηρεσία απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που έχουν υποβάλει οριστικά τη δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 οικονομικού έτους 2013.
Επισήμανση
Προκειμένου για ορφανά και από τους δύο γονείς τέκνα, οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στον Κλάδο Οικογενειακών Επιδομάτων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ο.Γ.Α. (Αβέρωφ 7, Αθήνα)
Δεν μπορεί να υποβληθεί αίτηση επιδομάτων τέκνων (ΕΝΤΥΠΟ Α21) εάν δεν υποβληθεί πρώτα οριστική δήλωση Ε1 

Παράταση στην υποβολή της δήλωσης Ε7

ΠΟΛ.1133/5.6.2013 Παράταση προθεσμίας υποβολής του «Ειδικού Σημειώματος Αυτοελέγχου ΦΠΑ» καθώς και της δήλωσης της διαφοράς των ακαθαρίστων εσόδων στις λοιπές φορολογίες, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3296/2004 όπως ισχύουν

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

1. Παρατείνουμε μέχρι 15.7.2013 την προθεσμία υποβολής του Ειδικού Σημειώματος Αυτοελέγχου ΦΠΑ καθώς και της δήλωσης της διαφοράς των ακαθαρίστων εσόδων στις λοιπές φορολογίες, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3296/2004, όπως ισχύουν, για τη διαχειριστική περίοδο που έληξε μέχρι 31.12.2012.

2. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Προσωρινή διακοπή διαδικασιών πιστοποίησης χρηστών του TAXISnet από 07/06/2013 έως 10/06/2013



                                                                                                
TAXISnet                                       07/06/2013 


    Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Αγαπητοί χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Σας ενημερώνουμε ότι οι διαδικασίες εγγραφής και επανεγγραφής χρηστών, έκδοσης κλειδαρίθμου από τις Δ.Ο.Υ., ενεργοποίησης λογαριασμών χρηστών και αλλαγής στοιχείων επικοινωνίας, δεν θα είναι διαθέσιμες από την Παρασκευή 07/06/2013 και από ώρα 15:30, λόγω προγραμματισμένης αποστολής κωδικών και κλειδαρίθμων προς τους φορολογούμενους.
Οι παραπάνω υπηρεσίες θα είναι και πάλι διαθέσιμες από τη Δευτέρα 10/06/2013 και ώρα 08:00.
Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων θα λειτουργούν κανονικά.



Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα

Γιώργος Α. Κορομηλάς
Φορολογικός Σύμβουλος, Συγγραφέας
1. Ισχύουσες διατάξεις
Με τις διατάξεις της παραγράφου 45 του άρθρου 3 του Ν. 4110/2013 προστέθηκε υποπερίπτωση εε’ στην περίπτωση α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του Ν. 2238/1994. Ειδικότερα εκπίπτει, ως διαχειριστική δαπάνη, το ποσό των εισφορών που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης, εφόσον η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από το νόμο, καθώς και το ποσό των καταβαλλόμενων εισφορών στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης σε ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο. [1]

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα: «Εργασιακά & Κοινωνική Ασφάλιση» στο Κιλκίs

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο Επιμελητηρίου Κιλκίς σας προσκαλούν στην ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα: «Εργασιακά & Κοινωνική Ασφάλιση»
Με κεντρικό ομιλητή τον κ.Κοκκόρη Παναγιώτη, Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεωντην Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013 και ώρα18:00
στην αίθουσα εκδηλώσεων «Β.ΣΕΡΓΙΑΝΝΙΔΗΣ» του Επιμελητηρίου Κιλκίς                                 

Παρακαλούμε για τη συμμετοχή σας.

ΠΟΛ 1130 ΘΕΜΑ: Φορολογική μεταχείριση των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών από μέλη νομικών προσώπων της παρ. 4 του άρθρου 2 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Με αφορμή ερωτήματα που υποβλήθηκαν στην υπηρεσία μας, αναφορικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Με την παράγραφο 45 του άρθρου 3 του ν.4110/2013 (ΦΕΚ Α' 17) προστέθηκε νέα υποπερίπτωση εε' στην περίπτωση α' της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του Κ.Φ.Ε. σύμφωνα με την οποία, εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, ως γενικό έξοδο διαχείρισης, το ποσό της δαπάνης των εισφορών που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης, εφόσον η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από το νόμο καθώς και το ποσό των καταβαλλόμενων εισφορών στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης σε ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο.

Αλλαγή Ημερομηνίας Διεξαγωγής σεμιναρίου στο Κιλκίs απο το ΟΕΕ

Το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας σε συνέχιση του προγράμματος για τη διαρκή κατάρτιση των μελών του και των λογιστών-φοροτεχνικών, διοργανώνει στο Κιλκίς επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα:

«Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων»

Το σεμινάριο θα αφορά τις μεταβολές που επήλθαν στη φορολογία εισοδήματος με το νόμο 4110/2013 και τις ισχύουσες διατάξεις για τις φορολογικές δηλώσεις που θα κατατεθούν για το οικονομικό έτος 2013.

Προσωποποιημένες Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. προς τις Επιχειρήσεις

H Κεντρική Υπηρεσία ΓΕΜΗ της ΚΕΕ σας καλωσορίζει στη νέα Υπηρεσία «Ηλεκτρονικής Υποβολής Δικαιολογητικών», που απαιτούνται κατά περίπτωση, για την καταχώριση μεταβολών και στοιχείων των εταιρειών στο ΓΕΜΗ. 
Η Υπηρεσία αυτή υλοποιήθηκε, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 7 σε συνδυασμό με το άρθρο 4 του νόμου 3419/2005 όπως ισχύει και με αναλογική εφαρμογή των διατάξεων της ΚΥΑ (Κ1-802/23-3-2011 – ΦΕΚ 470/Β/2011). 
Βάσει αυτής, κάθε εταιρεία θα διεκπεραιώνει τη συνολική διαδικασία, υποβολής αιτημάτων, κατάθεσης δικαιολογητικών για τις μεταβολές, πληρωμές των τελών, μέσω κατάλληλου περιβάλλοντος (web φόρμες) και με ειδικούς κωδικούς χρήστη και πρόσβασης στο σύστημα του ΓΕΜΗ, που θα εκδίδονται και θα χορηγούνται από την Κεντρική Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ.

Η χρήση εταιρικής σφραγίδας δεν είναι αναγκαία για την εγκυρότητα της εκπροσώπησης και της διαχείρισης των νομικών προσώπων.

Η χρήση εταιρικής σφραγίδας δεν είναι αναγκαία για την εγκυρότητα της εκπροσώπησης και της διαχείρισης των νομικών προσώπων.

Σύμφωνα με την παράγραφο 12 του άρθρου τρίτου του πρόσφατα ψηφισθέν νόμου 4156/2013 για κάθε πράξη εκπροσώπησης ή διαχείρισης νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου αρκεί η υπογραφή του νομίμου εκπροσώπου του νομικού προσώπου, το όνομά του και η περιγραφή της ιδιότητάς του. Διατάξεις που προβλέπουν την υποχρεωτική ύπαρξη/χρήση εταιρικής σφραγίδας για την απόδειξη της εκπροσώπησης ή/και διαχείρισης των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου καταργούνται.

http://www.taxheaven.gr/

Από τα γκισέ της εφορίας η επιστροφή φόρου

Πολλαπλή ταλαιπωρία για όσους έχουν την.. ατυχία να δικαιούνται επιστροφή φόρου!

Όσοι – κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες – δοκίμασαν την... τύχη τους και υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση και είχαν επιστροφή φόρου, είδαν στην οθόνη του υπολογιστή τους το μήνυμα ότι πρέπει να επισκεφθούν την εφορία τους, για... επαλήθευση. Δηλαδή, τους ζητείται να μαζέψουν όλα τα δικαιολογητικά τους – βεβαιώσεις αποδοχών, αποδείξεις, τιμολόγια, κλπ. -, και να τα προσκομίσουν στη ΔΟΥ της περιοχής τους ! Και, προσέξτε, ανεξαρτήτως ποσού επιστροφής. Ακόμα και για 100 και 150 ευρώ !

Πώς και πότε αναγράφονται στη φορολογική δήλωση οι μετρητές της ΔΕΗ

Από φέτος είναι υποχρεωτική η αναγραφή του αριθμού μετρητή της ΔΕΗ για κάθε ακίνητο, εφόσον υπάρχει. Στόχος είναι να γνωρίζει η εφορία σε ποιόν θα βεβαιώσει το “χαράτσι”.

Το Γκαράζ και η Αποθήκη φωτίζονται από το κοινόχρηστο μετρητή της ΔΕΗ της Πολυκατοικίας. Θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να βάλουμε 999999999 ή τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ των κοινοχρήστων; 

Έναρξη υποβολής δηλώσεων νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Φ.01.010, Φ.01.013)

TAXISnet                                       05/06/2013 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Αγαπητοί χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Σας ενημερώνουμε ότι η εφαρμογή για την ηλεκτρονική 
υποβολή των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Νομικών Προσώπων Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (Έντυπα Φ01.010, Φ01.013) έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία από τις 5 Ιουνίου 2013. Οι δηλώσεις υποβάλλονται μέχρι και τις 28 Iουνίου 2013.

Αγορά και χρήση υλικών στη Γερμανία

Ατομική επιχείρηση με έδρα στην Ελλάδα & δραστηριότητα την τοποθέτηση μεταλλικών κουφωμάτων, έχει αναλάβει & πραγματοποιεί εργασίες & στη Γερμανία. Τα ερωτήματα είναι:
α) Οι δαπάνες που πραγματοποιεί στη Γερμανία για την επίτευξη του σκοπού (πχ πρώτες και βοηθητικές ύλες & γενικά έξοδα) πώς θα καταχωρισθούν στο βιβλίο εσόδων-εξόδων στην Ελλάδα; (πχ VIES-ως εισαγωγές).
β) Στην Γερμανία συνεργάζεται & λαμβάνει παραστατικά λήψης υπηρεσιών από Ρουμάνους, Πολωνούς κ γενικότερα συνεργάτες από χώρες εντός ΕΕ με έδρα επιχειρήσεων στις χώρες τους. Αυτά τα παραστατικά πώς θα καταχωρισθούν στο βιβλίο εσόδων-εξόδων στην Ελλάδα


Διευκρινήσεις για τη συμπλήρωση του εντύπου Α21

Από το απόγευμα της Τετάρτης, ή το αργότερο έως το πρωί της Πέμπτης, θα βρίσκεται στο TaxisNet το έντυπο Α21, το οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά μαζί με τη φορολογική τους δήλωση οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων.
Σύμφωνα με το skai.gr η χορήγηση του επιδόματος θα γίνεται μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των φορολογικών στοιχείων, ενώ αρμόδιος φορέας για τη διεξαγωγή δειγματοληπτικών ελέγχων και την κατάθεση προσφυγών ορίζεται ο ΟΓΑ.

Προσοχή! Σε ισχύ από 1.6.2013 η καταβολή 10,00 ευρώ με την εμπρόθεσμη περιοδική δήλωση Φ.Π.Α.

Εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους σχετικά με την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.Όπως είναι ήδη γνωστό, με τον ν. 4152/2013 επήλθε μια σημαντική αλλαγή που αφορά στον τρόπο καταβολής του ποσού Φ.Π.Α. με την εμπρόθεσμη περιοδική δήλωση. Πιο συγκεκριμένα, η παρ. 2 του άρθρου 38 του κώδικα Φ.Π.Α (ν.2859/2000) έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις αλλαγές που επέφερε ο ν.4152/2013, έχει ως εξής:

ΠΟΛ.1123/29.5.2013 Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε5) των υποκειμένων σε φόρο, σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 2238/1994, οικονομικού έτους 2013 και καθορισμός δικαιολογητικών εγγράφων ή άλλων στοιχείων που υποβάλλονται με αυτή

Άρθρο 1

1. Ορίζουμε ότι, για το οικονομικό έτος 2013, ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των ομόρρυθμων ή ετερόρρυθμων εταιριών, των κοινοπραξιών, των αστικών εταιριών, των συμμετοχικών ή αφανών εταιριών καθώς και των κοινωνιών αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, έχει όπως το σχετικό υπόδειγμα έντυπο Ε5, το οποίο επισυνάπτεται ως παράρτημα στην παρούσα.

2. Η δήλωση αυτή υποβάλλεται υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου (σχετική η απόφαση Υφυπουργού Οικονομικών ΠΟΛ.1064/29.3.2013 και ηΠΟΛ.1070/8.4.2013), εκτός των περιπτώσεων 2 και 3 του άρθρου 1 της ΑΥΟ  ΠΟΛ.1064/29.3.2013, περί ηλεκτρονικής υποβολής του εντύπου Ε5.

Κατάργηση του ελάχιστου ποσού κεφαλαίου και για τις Ε.Π.Ε. - Τροποποιήσεις και στον νόμο των ανωνύμων εταιριών

Κατάργηση του ελάχιστου ποσού κεφαλαίου και για τις ΕΠΕ με τον νόμο4156/2013.
Υπενθυμίζουμε ότι με τον νόμο 4155/2013 καταργήθηκε ο περιορισμός του κεφαλαίου για την σύσταση των ΙΚΕ (Ιδιωτικών κεφαλαιουχικών Εταιριών).

Τεκμήρια, ειδικά εισοδήματα για την υποβολή τηs φορολογικήs δήλωσηs οικ.έτουs 2013

Απαντήσεις σε πολυάριθμα ερωτήματα αναφορικά με τον τρόπο δήλωσης των εισοδημάτων, όπως είναι τα αναδρομικά ποσά από προηγούμενες φορολογικές χρήσεις περιλαμβάνει η σημερινή ενότητα αποριών για τη συμπλήρωση της φετινής φορολογικής δήλωσης. Η σημερινή ενότητα έχει χωριστεί σε δυο υποομάδες και απαντά ο ειδικευμένος λογιστής φοροτεχνικός κ. Λεωνίδας Σακελλαρίου.
Τεκμήρια, ειδικά εισοδήματα
Φέτος δεν επήλθαν αλλαγές στα τεκμήρια. Ωστόσο αρκετοί φορολογούμενοι ρώτησαν για αυτά καθώς και για τη δήλωση ειδικών εισοδημάτων όπως είναι η αποζημίωση δικαστικού αντιπροσώπου.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων

Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Ενώσεις καταναλωτών, εκπροσώπους τραπεζών κλπ) και τη θετική στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για το «Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο νόμο 3869/2010».
Το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δεδομένου ότι αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup.

ΠΟΛ.1121/29.5.2013 Τύπος και περιεχόμενο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2013 των νομικών προσώπων της παραγράφου 1 του άρθρου 101 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και καθορισμός δικαιολογητικών που υποβάλλονται μ' αυτές

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'
ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΛΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

1. Ορίζουμε όπως, ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2013 των ημεδαπών ανωνύμων εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών, συνεταιρισμών, δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων ή οργανισμών και αλλοδαπών επιχειρήσεων έχει όπως το σχετικό υπόδειγμα (Φ-01010) το οποίο επισυνάπτεται ως παράρτημα «Α» της παρούσας.


Πότε οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης

Πριν αναφερθούμε στις νέες διατάξεις του άρθρου 43 του νέου Νομοσχεδίου 4141/5-4-2013 «Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις», θα υπενθυμίσω, τι ισχύει για την φορολογική κατοικία και τα κριτήρια για την υπαγωγή στη φορολογία των φυσικών προσώπων, κατοίκων ημεδαπής και αλλοδαπής.
Επίσης πότε μιλάμε για το παγκόσμιο εισόδημα και πότε για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα και τι σημαίνει η απάντηση στο ερώτημα: Στο γκισέ της εφορίας οδηγούνται όλοι οι κάτοικοι εξωτερικού; ότι όποιος ισχυρίζεται πως είναι κάτοικος εξωτερικού (όχι Έλλάδας) πρέπει να προσκομίζει στοιχεία μόνιμης κατοικίας από τη χώρα όπου ζει.

Αναμένεται να δοθεί παράταση για την υποβολή οικονομικών καταστάσεων και τη δημοσίευση ισολογισμών των ΑΕ και ΕΠΕ

Παράταση ενός μήνα, μέχρι τις 10/07, για την υποβολή των οικονομικών καταστάσεων και τη δημοσίευση των ισολογισμών των Α.Ε. και Ε.Π.Ε. αναμένεται να ανακοινώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης.Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προθεσμία υποβολής των οικονομικών καταστάσεων στις υπηρεσίες Γ.ΕΜ.Η. των Επιμελητηρίων και δημοσίευσης στο ΦΕΚ του ισολογισμού της 31/12/2012 (μαζί με το φορολογικό πιστοποιητικό, για όσες έχουν τέτοια υποχρέωση), ήταν στις 10/06.