Η επικύρωση των αλλοδαπών Δημοσίων Εγγράφων και η αποδοχή τους από τις Ελληνικές φορολογικές Αρχές

Σύμφωνα με το με αριθμό πρωτ. Δ6Δ 1095210 ΕΞ 2014/ 25 Ιουνίου 2014 έγγραφο της Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων,
με θέμα «Παρέχονται διευκρινίσεις σε θέματα που αφορούν στο κύρος των αλλοδαπών δημοσίων εγγράφων, που προσκομίζονται από τους ενδιαφερόμενους στις Δ.Ο.Υ.», μεταξύ των άλλων ορίζεται ότι:

α) Με την αριθ. 233/2000 γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, διευκρινίζεται ότι «…Έγγραφα τα οποία προέρχονται από την αλλοδαπή, και μάλιστα δημόσια, συντεταγμένα σε οποιαδήποτε γλώσσα, δεν μπορούν να γίνουν δεκτά στο εσωτερικό της χώρας μας παρά μόνο αν η γνησιότητα τους βεβαιώνεται κατά τα διεθνή νόμιμα».

Ο κωδικός 2013 της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης - Κράτη μη συνεργάσιμα ή με προνομιακό φορ. καθεστώς

Στην κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης του φορολογικού έτους 2014 περιλαμβάνεται και ο κωδικός «2013 δαπάνες προς φορολογικούς κατοίκους με έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο ή με προνομιακό φορολογικό καθεστώς (περ. ιγ, άρθρου 23)».

Η περ. ιγ του αρ.23 του ΚΦΕ αναφέρει ως μη εκπιπτόμενες:

«ιγ) Το σύνολο των δαπανών που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος μη συνεργάσιμο ή που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 65 του Κ.Φ.Ε., εκτός εάν ο φορολογούμενος αποδείξει ότι οι δαπάνες αυτές αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίων με σκοπό τη φοροαποφυγή ή τη φοροδιαφυγή. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν αποκλείει την έκπτωση των δαπανών που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος - μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., εφόσον υπάρχει η νομική βάση για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και αυτού του κράτους - μέλους.».[1]

Συμπληρωματική δήλωση για όσους «ξέχασαν» να δηλώσουν την περιουσία τους

Νέα ευκαιρία, και ίσως η τελευταία, δίνεται σε όσους φορολογούμενους θέλουν να υποβάλουν συμπληρωματική φορολογική δήλωση προκειμένου να εμφανίσουν την προσαύξηση της κινητής ή ακίνητης περιουσίας του και μ' αυτή τον τρόπο να την «νομιμοποιήσουν».

Οι φορολογούμενοι, για περιουσία που αποκτήθηκε μέχρι τις 31/12/2014 μπορούν να συμπληρώσουν τη σχετική δήλωση μέχρι τις 31 Ιουλίου και να πληρώσουν φόρο με συντελεστή 30% έτσι ώστε να απαλλαγούν από κάθε άλλο πρόσθετο φόρο ή πρόστιμο.

Αναλυτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει:

Βεβαιώσειs ασφαλιστικών εισφορών Ο.Γ.Α.



Σαs ενημερώνουμε οτι μετα απο τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε ,σαν Ενωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Κιλκίs , με το αρμόδιο τμήμα του Ο.Γ.Α., μαs διαβεβαίωσαν οτι μέχρι την Δευτέρα 1/6/2015 θα αναρτήσουν τιs βεβαιώσειs καταβολήs ασφαλιστικών εισφορών για το φορολογικό έτοs 2014

Πώς αμείβεται η εορτή του Αγίου Πνεύματος

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος (Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015), είναι για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις εργάσιμη μέρα και όχι εξαιρέσιμη εορτή, εκτός αν έχει καθιερωθεί ως αργία με Διάταγμα, Υπουργική Απόφαση, Κανονισμό, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κλπ, ή κατ’ έθιμο.

Πώς αμείβεται
• Όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν τη μέρα αυτή δεν δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους
• ενώ όσοι απασχοληθούν δεν δικαιούνται την προσαύξηση του 75% επί του νόμιμου ωρομισθίου (για όσες ώρες απασχοληθούν).

Το βιβλιαράκι με τιs οδηγίεs για τη συμπλήρωση των φορολ. δηλώσεων Φορολ. έτουs 2014

Αναλυτικό οδηγό για την συμπλήρωση και υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει τυπικά στις 30 Ιουνίου, αλλά ήδη έχουν υποβληθεί αιτήματα για παράταση της σχετικής διορίας.

Υποχρέωση να υποβάλλει φορολογική δήλωση (έντυπο Ε1), έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι.

Έως τέλος Ιουνίου η ρύθμιση των 100 δόσεων


Την παράταση κατά ένα μήνα της ρύθμισης των 100 δόσεων αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τα τέλη Ιουνίου.

Η απόφαση ελήφθη από το υπουργείο Οικονομικών λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και της σημαντικής αύξησης της συμμετοχής των οφειλετών στη ρύθμιση.

Οι σημαντικές αλλαγές στη φορολογική και λογιστική αντιμετώπιση των αποσβέσεων με τον νέο Κ.Φ.Ε.

Με τον νέο Κ.Φ.Ε. (Ν.4172/2013) καθώς και με την ψήφιση του Ν.4308/2014 για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τη φορολογική και λογιστική αντιμετώπιση των αποσβέσεων.

Ως πάγιο περιουσιακό στοιχείο νοείται το περιουσιακό στοιχείο το οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί κατά τρόπο διαρκή για τους σκοπούς της επιχείρησης και τα οφέλη από τη χρήση του εκτείνονται πέραν του ενός έτους.

Με τις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν.4172/2013, όπως ισχύουν, καθορίζονται οι φορολογικές αποσβέσεις οι οποίες εκπίπτουν από το σύνολο των εσόδων από επιχειρηματικές συναλλαγές προκειμένου για τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα. 

Φορολογική δήλωση 2015: Μπαράζ λαθών σε προσυμπληρωμένους κωδικούς

Που εντοπίστηκαν οι μεγαλύτερες αστοχίες στη μεταφόρτωση δεδομένων στα έντυπα της Εφορίας. Ποια λάθη διορθώθηκαν και ποια εκκρεμεί να αντιμετωπιστούν από το Taxis. Αναγκαία η παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων λένε οι λογιστές.

Μετ' εμποδίων συνεχίζεται η προσπάθεια λογιστών και φορολογουμένων να υποβάλλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Τα λάθη στα προσυμπληρωμένα κουτάκια της δήλωσης αποτελούν εστία ταλαιπωρίας τόσο για τους φορολογούμενους, όσο και για τους λογιστές και τους εργαζόμενους στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης οι οποίοι καλούνται καθημερινά να διευθετήσουν προβλήματα: από μπερδεμένα ΑΦΜμεταξύ συζύγων έως τις υποδιαστολές στα δεκαδικά ψηφία των συντάξεων που μετατρέπουν τα εκατοντάδες ευρώ σε... χιλιάδες.