Πώς ασφαλίζεται μισθωτός με πολλαπλή απασχόληση

Ο εργαζόμενος έχει την δυνατότητα να απασχολείται μέχρι και σε τρείς εργοδότες μέσα στην ίδια μέρα, σύμφωνα με την παρ. 15 του άρθρου 30 του Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ.

Πρόκειται για πολλαπλή απασχόληση ασφαλιστέα στο ΙΚΑ -ΕΤΑΜ γιατί η παρεχόμενη εργασία θεωρείται εξαρτημένη.

Ο κλάδος ασφάλισης εξαρτάται από την ειδικότητα με την οποία απασχολείται ο μισθωτός (κλάδος ΒΑΡΕΩΝ, ΜΙΚΤΩΝ, Ασφάλισης συγγενικού προσώπου, Επικουρικό Ταμείο ασφάλισης).

Σύντομο χρονογράφημα για τη ζωή των λογιστών-φοροτεχνικών το έτος 2013

Στις αρχές του χρόνου, η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα φάνταζε μέσα μου πολύ μεγάλη. 
Σκεφτόμουν ότι από 1η Φεβρουαρίου που θα ανοίξει το σύστημα έως 30η Ιουνίου που θα κλείσει θα έχω άπλετο χρόνο και θα κάνω διακοπές ήρεμος! Γι’ αυτό επέλεξα να αφήσω στην άκρη τις δηλώσεις εισοδήματος φυσικών προσώπων και παράλληλα με τις μηνιαίες Α.Π.Δ., τις δηλώσεις Φ.Π.Α., τις ηλεκτρονικές προσλήψεις, τις καταχωρήσεις και τις εξωτερικές εργασίες, ξεκίνησα να ασχολούμαι με τις νέες διατάξεις που αφορούσαν στις ενδοομιλικές συναλλαγές.

Ανακοίνωση ΥΠΟΙΚ για παράταση δηλώσεων νομικών προσώπων -ΟΕ-ΕΕ

Παρατείνεται μέχρι και την 8η Ιουλίου 2013 η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους της παρ. 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ (ΟΕ, ΕΕ, κ.λπ.) .
Η πιο πάνω προθεσμία υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ισχύει και για τις εταιρείες που υποβάλλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός τους σε φυσική μορφή στην Δ.Ο.Υ., εκτός αυτών που προβλέπεται κατά περίπτωση ειδικότερη προθεσμία από τις διατάξεις του άρθρου 64 του Κ.Φ.Ε. ( περιπτώσεις δ΄ , ε΄ και στ΄ της παραγράφου 1).

http://www.taxheaven.gr/

Ανακοίνωση Π.Ο.Φ.Ε.Ε. για Παράταση ΦΑΠ Νομικών Προσώπων και Υποβολή Δηλώσεων Φυσικών Προσώπων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΦΕΕ, εν όψει της απεργίας της ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ. την Πέμπτη και Παρασκευή, το Υπουργείο προσανατολίζεται να δώσει παράταση μέχρι και την Τρίτη 2/7/2013 για το ΦΑΠ Νομικών Προσώπων. 

Ως προς την Υποβολή δηλώσεων Φυσικών Προσώπων : 
  • To 1,2 θα υποβληθεί έως τις 22/7/2013.
  • Το 3,4 θα υποβληθεί έως τις 29/7/2013.
  • Το 5,6 θα υποβληθεί έως τις 05/8/2013.
  • Το 7,8 θα υποβληθεί έως τις 07/8/2013.
  • Το 9 θα υποβληθεί έως τις 26/8/2013.
  • Το 0 θα υποβληθεί έως τις 1/9/2013.

E-FOROLOGIA.GR

Η προθεσμία υποβολής των οριστικών δηλώσεων ΦΜΥ για το οικονομικό έτος 2013

Η προθεσμία υποβολής των οριστικών δηλώσεων ΦΜΥ για το οικονομικό έτος 2013, που λήγει την 28η Ιουνίου 2013, λόγω παράτασης, παρατείνεται μέχρι και την 19η Ιουλίου 2013 σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη.
Ομοίως, και η προθεσμία υποβολής των στοιχείων που προβλέπεται να περιλαμβάνονται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών για το οικονομικό έτος 2013 που λήγει την 28η Ιουνίου 2013, λόγω παράτασης, παρατείνεται μέχρι την 19η Ιουλίου 2013.

ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΟΑΕΕ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ «ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ»

Ο ΟΑΕΕ ενημερώνει τους ασφαλισμένους του ότι, έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για υπαγωγή των μέχρι 31/12/2012 ληξιπρόθεσμων οφειλών στη ρύθμιση «ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ».
Με τη ρύθμιση «ΝΕΑ ΑΡΧΗ» ρυθμίζονται οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 31/12/2012, με έκπτωση στα Τέλη Καθυστέρησης, ανάλογα με το χρόνο εξόφλησης, ήτοι: έκπτωση 50% αν η οφειλή εξοφληθεί μέχρι 01/07/2013, έκπτωση 40% αν εξοφληθεί μέχρι 30/06/2014, έκπτωση 35% αν εξοφληθεί μέχρι 30/06/2015, έκπτωση 30% αν εξοφληθεί μέχρι 30/06/2016 και έκπτωση 25% αν εξοφληθεί μέχρι 30/06/2017, εφόσον, α) δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή έχουν εκπέσει του δικαιώματος ή β) έχουν υπαχθεί σε άλλες ρυθμίσεις (ενεργές), αρκεί ο αριθμός των δόσεων που θα επιλεγεί να είναι μικρότερος ή ίσος των υπολειπόμενων δόσεων της προηγούμενης ρύθμισης .

Το ΔΝΤ σηκώνει τα χέρια ψηλά για τη φοροδιαφυγή!


Το ΔΝΤ εξηγεί σε ειδική μελέτη του το πώς οι Έλληνες προτρέπονται από το φορολογικό σύστημα να φοροδιαφύγουν για να επιβιώσουν. Η έκθεση καταγράφει όλες τις διαδικασίες που κυριαρχούν στο φορολογικό σύστημα και δίνει ελαφρυντικά στους Έλληνες για την επιλογή τους να αποκρύπτουν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους, στερώντας από το ελληνικό δημόσιο ταμείο σημαντικούς πόρους. Η έκθεση του Ταμείου, που έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό αλλά δημοσιοποιήθηκε διακριτικά πρόσφατα, αφορά τη φορολογική διοίκηση, τη φορολογία και τη φοροδιαφυγή και ουσιαστικά εξηγείται με λεπτομέρειες γιατί το να πληρώνει κάποιος φόρους στην Ελλάδα είναι παράλογο!

Χάνονται ρυθμίσεις για παλιές οφειλές για όσους δεν ακολουθήσουν το καθεστώς των δόσεων ΦΠΑ

Σε περιπέτειες κινδυνεύουν να μπουν όσοι κάνουν από σήμερα απερίσκεπτα χρήση της πληρωμής ΦΠΑ με δόσεις και από 10 ευρώ μόλις. Παρά την φαινομενική διευκόλυνση, αφού καταργείται η υποχρέωση πληρωμής του 40% του ΦΠΑ που ίσχυε έως το Μάιο προκειμένου να αποπληρωθεί σε δόσεις, το νέο σύστημα κρύβει παγίδες και από μια μικρή αμέλεια μπορεί ο φορολογούμενος να κληθεί να πληρώσει όχι μόνο πρόστιμα αλλά και πολλές χιλιάδες ευρώ μαζεμένων οφειλών, αν τυχόν κάνει χρήση από σήμερα τη νέας ρύθμισης «τελευταίας ευκαιρίας» με τις 100 δόσεις για χρέη στην εφορία.

Ποιοι γλιτώνουν έκτακτη εισφορά και τέλος επιτηδεύματος

Μπορεί η φορολογική επίθεση στα εισοδήματα να είναι γενικευμένη τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ο φορολογικός νομοθέτης έχει προβλέψει και κάποιες απαλλαγές για ευπαθείς οικονομικά και κοινωνικά ομάδες. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων διότι από τη συμπλήρωση συγκεκριμένων κωδικών εξαρτάται και η απαλλαγή πολλών φορολογούμενων από την έκτακτη εισφορά και το τέλος επιτηδεύματος. Ειδικότερα με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών επιβάλλεται έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης σε όλα τα εισοδήματα ακόμη και αυτά που απαλλάσσονται της φορολογίας ή έχουν ήδη φορολογηθεί.

Παράταση χρόνου υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων 2012

Παρατείνεται ο χρόνος υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων για τις συναλλαγές του ημερολογιακού έτους 2012, σύμφωνα με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη.
Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη διευκόλυνσης των φορολογουμένων για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων φορολογικών υποχρεώσεων κατά την παρούσα χρονική περίοδο, αποφασίζεται να παραταθεί η προθεσμία, που ξεκινά την 25η Ιουνίου 2013, για την υποβολή των καταστάσεων του Κ.Β.Σ. (π.δ. 186/1992 – ΦΕΚ 84Α’ ) για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το ημερολογιακό έτος 2012, ως ακολούθως: