Αναγνώριση δαπανών σε περίπτωση εξόφλησής τους χωρίς τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής

 Με αφορμή ερωτήματα σχετικά με την εξόφληση δαπανών κατά το χρονικό διάστημα της τραπεζικής αργίας, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, με απόφασή της κάνει δεκτό ότι οι δαπάνες που αφορούν σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών και εξοφλούνται κατά το χρονικό διάστημα από 28.6.2015 και έως τη λήξη της τραπεζικής αργίας, χωρίς τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα, κατά παρέκκλιση των διατάξεων της περ. β’ του άρθρου 23 του ν. 4172/2013. 

 Τα ανωτέρω εφαρμόζονται για την εξόφληση τιμολογίων και γενικά στοιχείων που έχουν εκδοθεί ως και την 28.6.2015.


http://www.taxheaven.gr/

Οι νόμιμοι χειρισμοί του εργοδότη λόγω ανάγκης περί μη απασχόλησης του προσωπικού

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε αποδέκτες πλήθους ερωτημάτων για τις δυνατότητες που παρέχονται στον εργοδότη σχετικά με το προσωπικό του, σε περίπτωση που υπάρχει έντονη η ανάγκη περί μη απασχόλησής του.
Οφείλουμε ωστόσο να ενημερώσουμε άπαντες τους εργοδότες (και τους συναδέλφους λογιστές) ότι η νομοθεσία δεν επιτρέπει αυθαίρετες και μονομερείς (από την πλευρά του εργοδότη) άδειες προς το προσωπικό αν αυτό είναι αντίθετο. Αυτονόητο είναι φυσικά ότι δεν παρέχεται η δυνατότητα για χορήγησης προς τους εργαζομένους, αδείας άνευ αποδοχών η οποία δεν θα έχει τη σύμφωνη γνώμη τους.

 Ούτε φυσικά επιτρέπονται μονομερείς μειώσεις ωραρίων χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

Εισοδήματα σύνταξης εξωτερικού

                                                                                                                                                                                                                                                                                       Κιλκίs 2/7/2015


Μετά από συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας με τον Προιστάμενο της Δ.Ο.Υ Κιλκίs και την Προισταμένη του εισοδήματος έγινε δεκτό από την Δ.Ο.Υ για τα εισοδήματα σύνταξης εξωτερικού να γίνεται ακριβές αντίγραφο από τον πρόξενο Θεσσαλονίκης και κατόπιν επίσημη μετάφραση από μεταφραστή

Παράταση των προθεσμιών καταβολής βεβαιωμένων οφειλών

Με Δελτίο τύπου, η Γ.Γ.Δ.Ε. διευκρινίζει:

Με σκοπό τη διευκόλυνση των φορολογουμένων και την αποφυγή πρόσθετων επιβαρύνσεων από τη μη έγκαιρη πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων λόγω της από 28.06.2015 τραπεζικής αργίας, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνει ότι οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών παρατείνονται μέχρι και την τρίτη εργάσιμη ημέρα από τη λήξη της εν λόγω τραπεζικής αργίας.

Κατά το διάστημα που διαρκεί η τραπεζική αργία δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση με τόκους, πρόστιμα, προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής των κάθε είδους φορολογικών οφειλών, των οποίων οι προθεσμίες καταβολής λήγουν σε ημέρα τραπεζικής αργίας. Η ρύθμιση καταλαμβάνει και τις προθεσμίες καταβολής των παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων.

Η πληρωμή φόρων σε περίοδο ελέγχου ροής κεφαλαίων

Κίνδυνο κατακόρυφης μείωσης των φορολογικών εσόδων δημιουργεί η επιβολή τραπεζικής αργίας για τις επόμενες έξι εργάσιμες ημέρες. Μια σειρά από σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις κινδυνεύουν να μείνουν ανεκπλήρωτες από τους φορολογούμενους μόνο και μόνο λόγω του φόβου για το αύριο που δημιουργεί η τραπεζική αργία.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος σχεδόν όλες οι πληρωμές φόρων γίνονται μέσω του τραπεζικού συστήματος μέσω της χρήσης της λεγόμενης Ταυτότητας Οφειλής, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορούν να γίνουν πληρωμές στα ταμεία των εφοριών.

Η επιβολή της υποχρεωτικής τραπεζικής αργίας δημιουργεί ερωτήματα αναφορικά με τον τρόπο εκπλήρωσης των παρακάτω φορολογικών υποχρεώσεων: