Η φορολογική αντιμετώπιση των ανεξόφλητων Τ.Π.Υ. από το Ελληνικό Δημόσιο


Ένα σύνηθες φαινόμενο των τελευταίων χρόνων είναι και η μη εμπρόθεσμη εξόφληση των υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις – προμηθευτές του. 

Το ζήτημα προκαλεί πλείστα όσα προβλήματα στις επιχειρήσεις, τα οποία δεν σχετίζονται μόνο με φορολογικές υποχρεώσεις που γεννώνται για την επιχείρηση, αλλά σε περίπτωση που τα οφειλόμενα ποσά είναι σημαντικά, διακυβεύεται ακόμα και η περαιτέρω λειτουργία της επιχείρησης.

 Το πρόβλημα μεγεθύνεται ακόμα περισσότερο όταν η εξόφληση καθυστερεί πέραν του φορολογικού έτους κατά το οποίο έχει εκδοθεί το φορολογικό στοιχείο. Περαιτέρω, η θιγόμενη επιχείρηση δεν μπορεί να θεωρήσει το Ελληνικό Δημόσιο «επισφαλή πελάτη» και συνεπώς δεν μπορεί να σχηματίσει προβλέψεις για την απαίτηση προς αυτό.

Πρόστιμα — Επιβαρύνσεις για τις φορολογικές δηλώσεις

Λίγα 24ωρα , πριν την λήξη των ημερομηνιών για την υποβολή των δηλώσεων του Φορολογικού έτους 2014 (Δηλώσεις 2015) , θα πρέπει να γνωρίζουμε τα πρόστιμα και τις επιβαρύνσεις που θα επιβληθούν σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής των δηλώσεων και μετά τη “περίεργη” παράταση της 26ης Αυγούστου .

Κατ΄αρχάς θυμίζουμε τις νέες καταληκτικές ημερομηνίες για την υποβολή των δηλώσεων :

Παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και του εντύπου Ε9

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, για τη διευκόλυνση των πολιτών υπεγράφη απόφαση με την οποία παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ακίνητης περιουσίας μέχρι τις 4.9.2015. 

Επίσης, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων νομικών προσώπων και οντοτήτων μέχρι τις 30.08.2015.
Όσο αφορά την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, για το χρονικό διάστημα από 31.08.2015 μέχρι 4.9.2015 για τα νομικά πρόσωπα και από 01.09.2015 μέχρι 4.9.2015 για τα φυσικά πρόσωπα, αποφασίστηκε η μη επιβολή των αυτοτελών προστίμων του άρθρου 54 του ν.4174/13. Να σημειωθεί ότι εξακολουθεί να επιβάλλεται ο τόκος εκπρόθεσμης καταβολής 0,73% του άρθρου 53 του ίδιου νόμου.

Ξεκινούν τα ραβασάκια για τον ΕΝΦΙΑ

Από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει και η αποστολή των σημειωμάτων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2015 από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο φόρος θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις έως και τον Φεβρουάριο του 2016 και όπως διευκρίνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δεν θα έχει αλλαγές σε σχέση με τον φόρο που καταβλήθηκε το 2014.

 Οι αλλαγές για μια δικαιότερη κατανομή του φόρου που είχε προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών μετατίθενται για το 2016.