Προσωρινή αναστολή χορήγησης εκκαθαριστικών και λοιπών πιστοποιητικών μέσω Taxisnet

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αναστέλεται προσωρινά, η χορήγηση μέσω του συστήματος TAXISnet:

των πιστοποιητικών Εν.Φ.Ι.Α.

των Αποδεικτικών Φορολογικής Ενημερότητας

των αντιγράφων εκκαθαριστικών Φόρου Ακίνητης Περιουσίας ετών 2010 – 2013,

των αντιγράφων εκκαθαριστικών του Εν.Φ.Ι.Α. έτους 2014

Η παγίδα με τα "κενά" ακίνητα στον ΕΝΦΙΑ

Από την εφορία κινδυνεύουν να περάσουν πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι αν και έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα δεν εμφανίστηκε στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ η έκπτωση που δικαιούνται για αυτά. Μάλιστα, οι φορολογούμενοι αυτοί δεν έκαναν κάτι διαφορετικό στη συμπλήρωση των φορολογικών εντύπων σε σχέση με πέρυσι, όταν και έλαβαν κανονικά την έκπτωση που δικαιούνται βάσει του νόμου.

Να σημειωθεί ότι στα κενά ακίνητα στα οποία έχει γίνει απενεργοποίηση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (με μετρητή αλλά "κομμένο" το ρεύμα) δικαιούνται έκπτωση 20% επί του ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα, το ρεύμα θα πρέπει να είναι κομμένο σε όλη τη διάρκεια του 2014, ενώ θα πρέπει, επίσης, να είναι κενό όλο το ίδιο διάστημα. Δηλαδή δεν πρέπει ούτε να ιδιοχρησιμοποιείται, ούτε να έχει παραχωρηθεί δωρεάν σε τρίτους αλλά ούτε και να έχει εκμισθωθεί.

Η εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. δεν έχει ολοκληρωθεί. Παρακαλούνται οι φορολογούμενοι και οι δημοσιογράφοι να κάνουν υπομονή

«Συνωστισμός» έχει δημιουργηθεί από το πρωί στο Taxis με αφορμή την έναρξη ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2015. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλές από τις εφαρμογές του Taxis (ΦΠΑ, παρακρατούμενοι φόροι κλπ) να μη λειτουργούν σωστά (άλλοτε να λειτουργούν και άλλοτε να παρουσιάζουν προβλήματα), γεγονός που δημιουργεί τεράστια αναστάτωση και χρονοτριβή τόσο στους πολίτες, όσο και στους επαγγελματίες λογιστές-φοροτεχνικούς. 

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή μια δυο μέρες, προκειμένου να ενημερωθούν για το ποσό του εκκαθαριστικού τους. Παράλληλα, οι δημοσιογράφοι, έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί όταν ανακοίνωναν από το πρωί ότι αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά στο taxis. Η περίοδος που διανύουμε είναι γεμάτη από υποχρεώσεις για τους λογιστές - φοροτεχνικούς, και αν μη τι άλλο πρέπει το taxis να μπορεί να ανταποκριθεί στον αυξημένο φόρτο εργασίας.

Το νέο ποινολόγιο της εφορίας - Όλα τα πρόστιμα για κάθε παράβαση

Την εκλογίκευση των προστίμων με στόχο την αύξηση της εισπραξιμότητας, αλλά και την εισαγωγή αυστηρών ποινικών κυρώσεων για τη φοροδιαφυγή, περιλαμβάνει το νέο ποινολόγιο της εφορίας. Με τις νέες διατάξεις, όπως παρουσιάζει η Καθημερινή, καταργούνται τα αυτοτελή πρόστιμα των 250 και 500 ευρώ που επιβάλλονταν μέχρι σήμερα για κάθε μία μη εκδοθείσα απόδειξη, με ανώτατο όριο προστίμου τις 30.000 ευρώ.

 Πλέον ο νέος νόμος ορίζει ένα ενιαίο πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ, ανεξάρτητα εάν δεν έχει εκδοθεί μία απόδειξη -ακόμα και εάν αυτή ήταν αξίας ενός ευρώ- ή περισσότερες. Ωστόσο σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο μπορεί να φθάσει τις 10.000 ευρώ.

ΕΝΦΙΑ, ρυθμίσεις, δόσεις: Βροχή από εκκαθαριστικά ανεβαίνουν στο Taxis

Από χθες και για τις επόμενες μέρες θα ανεβαίνουν και νέα εκκαθαριστικά στο Taxisnet, για ρυθμίσεις χρεών και για τον ΕΝΦΙΑ ενώ ακόμη δεν έχει ανοίξει η εφαρμογή για να αποδοθεί ο ΦΠΑ... 

Η διαδικασία με τον υπολογισμό των τόκων στη ρύθμιση των 100 δόσεων είναι σε εξέλιξη όπως ενημέρωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ την ίδια στιγμή περίπου 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή τους για να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ.

Από χθες άρχισαν να αναρτώνται σταδιακά στο taxisnet οι νέες δόσεις χρεών. Και όσοι ακόμη πλήρωσαν ήδη την δόση που ήξεραν και υπολόγιζαν για τον Οκτώβριο, πρέπει να μπουν στο διαδίκτυο για να δουν τι επιπλέον πρέπει να πληρώσουν και να το κάνουν έως τις 30 του μηνός.

Πρόσκληση σε Τακτική Γενική Συνέλευση


  ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ

ΕΝΩΣΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΙΛΚΙΣ

ΚΑ Λ Ε Ι

Τα μέλη της στην Τακτική Γενική Συνέλευση  που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κιλκίς στις 19 / 10 / 2015 ημέρα Δευτέρα και ώρα 14.30

Θ Ε Μ Α T Α  Η Μ Ε Ρ Η Σ Ι Α Σ  Δ Ι Α T Α Ξ Η Σ