ΟΑΕΔ: Ξεκινούν από τη Δευτέρα οι αιτήσεις για επιδότηση προσλήψεων 10.000 ανέργων

Ξεκινούν από την προσεχή Δευτέρα, 17 Μαρτίου, οι αιτήσεις για το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, ύψους 54 εκατ. ευρώ που αφορά την επιδότηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη (με πλήρη μισθό και ασφάλιση) 10.000 ανέργων από 30 έως 66 ετών.

Το Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων του ΟΑΕΔ θα παρέχει την επιδότηση του μισθολογικού κόστους των προσλαμβανόμενων, ενώ θα έχει διάρκεια ένα χρόνο με την επιδότηση να ανέρχεται στα 18 ευρώ ημερησίως και μέχρι 25 ημέρες το μήνα.

Οι επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν αίτηση θα πρέπει να εκδώσουν κλειδάριθμο στα ΚΠΑ του ΟΑΕΔ για να καταχωρήσουν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις.

Εωs 28.03.14 η υποβολή των ΑΠΔ 12ου/2013 & 1ου./2014

Δόθηκε παράταση, κατόπιν πιέσεων από την Ομοσπονδία μας, (ΠΟΦΕΕ).
Γιατί βλέπετε είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουν τα καθυστερημένα του Υπουργείου, ότι όταν το ΙΚΑ ανακοινώνει τρόπο υποβολής των ΑΠΔ στις 12/3, δεν είναι δυνατόν να μπορέσει ο κόσμος να τις στείλει μέχρι τις 14/3.
Ας είναι κι έτσι.


Α.!!! Και που είστε παιδιά του ΕΤΕΑ: Τι ακριβώς θέλετε είπαμε; να σας υποβάλλουμε όλα τα αρχεία των παλαιοτέρων ετών, ηλεκτρονικά μέχρι τις 31.05.14;;;
Μάλιστα..
Και τι ακριβώς περιμένετε να παραλάβετε;;;

Από 20 Μαρτίου ώς 30 Ιουνίου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οικ έτουs 2014

Ξεκινά στις 20 Μαρτίου η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων 2014 η οποία θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2014.
Εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη παρέχει αναλυτικές διευκρινίσεις για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2014, τον τύπο και περιεχόμενο της δήλωσης, των εντύπων και των δικαιολογητικών εγγράφων που υποβάλλονται με αυτή, αλλά και για την πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και το φόρου πολυτελούς διαβίωσης αναφέρει το In.gr

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο τονίζονται τα εξής:

Δελτίο Τύπου ΟΑΕΔ: Έκδοση κλειδαρίθμου

            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Εν όψει της δημοσίευσης των νέων προγραμμάτων που θα υλοποιήσει ο Οργανισμός και στα πλαίσια της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, καλούνται οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτά να αποκτήσουν κωδικό πρόσβασης (κλειδάριθμο) στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχει η Διαδικτυακή Πύλη (Portal) του ΟΑΕΔ.

Για την έκδοση κλειδαρίθμου οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να επισκεφτούν την Υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2) στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η έδρα της επιχείρησης και να προσκομίσουν:

1. Οι ατομικές επιχειρήσεις την Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος.
Τα νομικά πρόσωπα πρόσφατο καταστατικό της επιχείρησης από όπου θα προκύπτει η μετοχική ή/και εταιρική σύνθεσή της καθώς και το ΑΦΜ της επιχείρησης.

Σχετικά με την ένταξη των αγροτών στο κανονικό καθεστώς….

 Διευκρινήσεων…. Συνέχεια.

… Και όσο κάνουμε προσπάθεια να ξεδιαλύνουμε τις αντικρουόμενες διατάξεις, άλλο τόσο από το Υπουργείο μας μπερδεύουν περισσότερο.

Μάλιστα, οι διευκρινήσεις που εκδίδονται είναι (υποτίθεται) στα πλαίσια της καλύτερης αντιμετώπισης της κατάστασης.

Ας δούμε αναλυτικά τι στην ευχή μας λέει η … διευκρίνηση:

Αρ. Πρωτ. Δ15Α 1043447 / 11.03.14: «Παροχή οδηγιών και διευκρινήσεων επί των διατάξεων της ΠΟΛ.1281….».

Αυτή η διευκρινιστική απόφαση εκδόθηκε χθες, με σκοπό να ξεκαθαρίσει τα πράγματα όσον αφορά το καθεστώς των βιβλίων.

Υπεραξία μεταβίβασης εταιρειών, μετοχών, εταιρικών μεριδίων

Από τη 1η Ιανουαρίου 2014, με την κατάργηση του άρθρου 13 του Ν.2238/94, άλλαξε ριζικά το φορολογικό καθεστώς μεταβίβασης επιχειρήσεων, μετοχών και εταιρικών μεριδίων.

Με το άρθρο 42 του ν.4172/2013 προβλέπεται:

Μεταβίβαση τίτλων - Κείμενο νόμου

1. Κάθε εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης των ακόλουθων τίτλων, καθώς και μεταβίβασης ολόκληρης επιχείρησης, υπόκειται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, εφόσον δεν συνιστά επιχειρηματική δραστηριότητα:

α) μετοχές σε εταιρεία εισηγμένη ή μη σε χρηματιστηριακή αγορά,
β) μερίδια ή μερίδες σε προσωπικές εταιρείες,
γ) κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ή εταιρικά ομόλογα,
δ) παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Ως μεταβίβαση σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο νοείται και η εισφορά των ανωτέρω τίτλων για την κάλυψη ή αύξηση κεφαλαίου εταιρείας.

Κυνηγώντας τις προθεσμίες...

Στο παιχνίδι της ξεχασμένης «προθεσμίας» έχουν επιδοθεί εδώ και καιρό όλοι οι συνάδελφοι λογιστές-φοροτεχνικοί. Εμπνευστές του πρωτοποριακού αυτού παιχνιδιού είναι οι ιθύνοντες του υπ. Οικ., συνεπικουρούμενοι από τους ανθρώπους της Γ.Γ.Π.Σ. και της Γ.Γ.Δ.Ε.

Το παιχνίδι αυτό κάνει θραύση στην Ελλάδα αφού είναι η μοναδική χώρα που διαθέτει τις σχετικές υποδομές και τη νοοτροπία ώστε να μπορέσει να ξετυλιχτεί η πλοκή του σε όλο της το μεγαλείο.

Πρωταγωνιστές του παιχνιδιού αυτού είναι οι λογιστές που έχουν ήδη ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου να ακολουθούν τους φρενήρεις ρυθμούς του παιχνιδιού.

Στο σημείο αυτό ας πούμε δυο λόγια για το παιχνίδι. Σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού, η ηγεσία του υπ. Οικ. έχει ορίσει μια πλειάδα υποχρεώσεων που έχουν ως καταληκτικές ημερομηνίες διεκπεραίωσής τους διάφορες ημέρες του τρέχοντος μηνός, καθώς και των επόμενων μηνών.

Το νέο έντυπο Ε1 του 2014 και οι αλλαγές του σε σχέση με το έντυπο 2013

Στα πλαίσια της αδιάλειπτης ενημέρωσης των συναδέλφων, σας παρουσιάζουμε πρώτοι, τις αλλαγές που εντοπίσαμε στο έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικ. έτους 2014 (έντυπο Ε1). Μέσα από την παράθεση των σχετικών πινάκων του εντύπου μπορείτε να δείτε άμεσα ποιες είναι οι αλλαγές πάνω στο νέο έντυπο Ε1, σχέδιο του οποίου είδε το φως της δημοσιότητας.  

Επιστολη Π.Ο.Φ.Ε.Ε. για σοβαρά θέματα που πρέπει να λυθούν άμεσα-10/3/2014

Προς το Υπουργείο Οικονοµικών

Γενικό Γραµµατέα ∆ηµοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη

Κοινοποίηση

• Υπουργό Οικονοµικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα

• Υφυπουργό Οικονοµικών κ. Γεώργιο Μαυραγάνη

• Γενικό Γραµµατέα Πληροφοριακών Συστηµάτων κ. Χαράλαµπο Τσαβδάρη

                                                            Αθήνα, 10 Μαρτίου 2014

                                                         Αρ. Πρωτ. Εξερχοµένου 105

Κε Γενικέ,

1. Σύµφωνα µε την ∆ΕΣ Γ 1013171 ΕΞ 21.1.2014 όπου ορίζεται ως καταληκτική ηµεροµηνία ισχύος την 31/03/2014 , των εγκυκλίων ΠΟΛ.1068/19-3-2001, ΠΟΛ.1028/21-2-2003 και ΠΟΛ.1071/28-5-2009 ,που αφορούν στη διακοπή εργασιών των φυσικών, νοµικών προσώπων και νοµικών οντοτήτων πέραν του έτους, µε ηµεροµηνία διακοπής τον πραγµατικό χρόνο διακοπής των εργασιών τους η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. κρίνει ότι πρέπει να παραταθεί τουλάχιστον µέχρι 30/09/2014 λόγω των προβληµάτων που δηµιουργούνται µε την αναζήτηση των πελατών µας ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία των διακοπών.

Διευκρινίσεις για την απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων των αγροτών

Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε απόφαση με σκοπό την παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων, για την ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων της ΠΟΛ.1281/2013 σχετικά με την απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων των αγροτών του ειδικού καθεστώτος.

Συγκεκριμένα η απόφαση έχει ως εξής:

Με την απόφαση ΠΟΛ. 1055/2014 (ΦΕΚ 438Β΄/24.2.2014), τροποποιούνται και συμπληρώνονται οι διατάξεις της παραγράφου 1 της απόφασης ΠΟΛ. 1281/2013 (ΦΕΚ 3367 Β΄/31.12.2013), και έτσι από 1.1.2014, από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων, απαλλάσσονται οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α., οι οποίοι κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών μέχρι (15.000) ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης μέχρι (5.000) ευρώ.

Τι ισχύει για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις: Δηλώστε τώρα, πληρώστε τον Ιούλιο

Να ακολουθήσουν κατά γράμμα το «καλαντάρι» που ισχύει από φέτος για τις δηλώσεις στην εφορία, καλεί το υπουργείο Οικονομικών τους πολίτες. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, ο χρόνος υποβολής της δήλωσης αποσυνδέεται από τον χρόνο εκκαθάρισης και πληρωμής της

. Για να μην υπάρξουν έτσι φαινόμενα «συνωστισμού» στο Taxisnet αλλά και στα γκισέ των εφοριών για τυχόν επανέλεγχο, οι φορολογούμενοι μπορούν από τις 20 Μαρτίου να υποβάλλουν και να οριστικοποιούν τις δηλώσεις τους, χωρίς το φόβο ότι θα κληθούν να πληρώσουν νωρίς τους φόρους τους, αφού οι πληρωμές θα ξεκινήσουν μετά την 1η Ιουλίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν ότι δεν θα δίδεται καμία παράταση λόγω «συνωστισμού» και «τεχνικών προβλημάτων» από φέτος. Σε 10 ημέρες θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 8.500.000 πολιτών και επιχειρήσεων, από τη στιγμή τουλάχιστον που τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία αποστείλουν σε ηλεκτρονική ή στη χειρόγραφη τις βεβαιώσεις αποδοχών της χρονιάς.

ΣτΕ: Χωρίς υπογραφή λογιστή η δήλωση αυτοελέγχου

Για την υποβολή δήλωσης αυτοπεραίωσης, κάτω από τα όρια που καθορίζει ο νόμος, δεν είναι υποχρεωτική η υπογραφή λογιστή, σύμφωνα με την απόφαση 2445/2012 του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η εν λόγω απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, μετά από προσφυγή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ακυρώνει την παράγραφο 2 της ΠΟΛ. 1008/19.1.2011 του υφυπουργού Οικονομικών, η οποία όριζε ότι όσοι περαιώνουν τις υποθέσεις τους με βάση τις διατάξεις των άρθρων 13 έως 17 του Ν. 3296/2004 (αυτοέλεγχος), έχουν υποχρέωση υπογραφής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματός τους από λογιστή φοροτεχνικό, ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων.

Με πρόστιμα κινδυνεύουν οι επιχειρήσεις που δεν θα στείλουν τις βεβαιώσεις αποδοχών - αμοιβών κλπ στην ΓΓΠΣ

Μέχρι την 28η Μαρτίου θα πρέπει οι υπόχρεοι να προβούν στην ηλεκτρονική υποβολή των βεβαιώσεων που αναφέρονται στην ΠΟΛ.1039/3.2.2014.

Συγκεκριμένα οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν τις βεβαιώσεις αποδοχών μισθωτών υπηρεσιών ή συντάξεων ή αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα ή εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις, με ηλεκτρονικό τρόπο στην ΓΓΠΣ, με τα στοιχεία και τις πληροφορίες που ορίζονται στην ΠΟΛ 1039/2014.

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί κατά την υποβολή των παραπάνω βεβαιώσεων, καθώς με τα στοιχεία που θα αποσταλούν στην Γ.Γ.Π.Σ., θα προ συμπληρωθούν οι ανάλογοι κωδικοί στις δηλώσεις χωρίς την δυνατότητα επεξεργασίας από τους φορολογούμενους.

Ερχεται χαράτσι για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους

Περισσότερους φόρους για περίπου 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιτηδευματίες φέρνουν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις. Οι φορολογούμενοι αυτοί, εξαιτίας των φορολογικών ανατροπών που έχουν επέλθει, θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013.

Η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και η επιβολή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ του ετησίου εισοδήματος που προβλέπει το νέο φορολογικό σύστημα εκτινάσσει στα ύψη τη φορολογική επιβάρυνση εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών.

Οι μεγαλύτερες φοροεπιβαρύνσεις προκύπτουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εισοδήματα έως 55.000 ευρώ ενώ ακόμη και όσοι είχαν ζημιές ή μηδενικά εισοδήματα το 2013 θα φορολογηθούν φέτος για ετήσια «καθαρά κέρδη» ύψους πολύ μεγαλύτερου των 3.000 ευρώ αφού η εφορία θα προσδιορίσει τα καθαρά φορολογητέα εισοδήματα τους με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και θα επιβάλλει φόρο με συντελεστή 26%.

Σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και εμπορικές επιχειρήσεις

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο της πιστής τήρησης των ανακοινωθέντων από τις αρχές του χρόνου προθεσμιών αναφορικά με τον προγραμματισμό των υποβολών δηλώσεων για το έτος 2014, υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1039 (ΦΕΚ Β' 271/7.2.2014), οι βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσειςπρέπει να υποβληθούν έως την 28η Μαρτίου 2014.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη νέα μεθοδολογία που θα ισχύσει για τις υποβολές δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Φ.Ε.Φ.Π.) έτους 2014, οι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης των εισοδημάτων που προέρχονται από τις ανωτέρω βεβαιώσεις προ-συμπληρώνονται χωρίς τη δυνατότητα επεξεργασίας από τον φορολογούμενο.

Όλες οι ειδοποιήσεις της εφορίας στο Taxisnet

Συνεχή επαφή και πρόσβαση στη μερίδα τους στο Taxisnet θα πρέπει να έχουν οι φορολογούμενοι. Ο λόγος; Στο διαδίκτυο θα «φορτώνεται» κάθε είδους ειδοποιητήριο για, ακόμη και αυτά που αφορούν σε κατασχετήρια και πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών.

Αν και αρχικά το υπουργείο Οικονομικών είχε σχεδιάσει τη δήλωση από κάθε φορολογούμενο μιας διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προκειμένου να αποτελεί το σημείο επαφής και συνεχούς επικοινωνίας της φορολογικής διοίκησης με το φορολογούμενο, επί ποινή μάλιστα 100 ευρώ για όσους δεν δηλώσουν email, οι σχετικοί σχεδιασμοί εγκαταλείφθηκαν.


 Ο λόγος για αυτήν την αναδίπλωση ήταν η αντίδραση που υπήρξε για τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζαν ηλικιωμένοι και φορολογούμενοι χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο.