Διαδικασία εξαίρεσηs επαγγελματιών απο τον Φ.Π.Α.

Μέχρι τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις μεταβολής για να εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ στα Τμήματα Μητρώου των αρμοδίων Δ.Ο.Υ.

 Η υπαγωγή στο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ σημαίνει για ένα επιχειρηματία που το 2014 είχε ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ, ότι αυτός παύει από φέτος να έχει την υποχρέωση να χρεώνει ΦΠΑ 6,5%-23% στα τιμολόγια και τις αποδείξεις που εκδίδει και, ως εκ τούτου, απαλλάσσεται και από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ με την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ανά τρίμηνο. 

ΠΟΛ.1003: ΑΙΡΕΤΑΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ

Η πρώτη ευχάριστη τροποποίηση σχετικά με τα βιβλία των αγροτών, ήρθε το 2015 με την ΠΟΛ.1003, (η αρίθμηση είναι του 2015 αλλά η ημερομηνία που φέρει είναι 31.12.14).

Στο άρθρο 8 (§1 8.1.1), ορίζεται ότι δεν προβλέπεται η έκδοση τιμολογίου για τις επιδοτήσεις. Δεν χρειάζεται δηλαδή πλέον να τιμολογηθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις, αλλά και κάθε άλλη μορφής επιδότηση.

Έτσι, οι συνάδελφοι, προκειμένου να αποτυπώσουν την επιδότηση ως έσοδο, μπορούν κάνοντας εκτύπωση μέσα από το site του ΟΠΕΚΕΠΕ (όπως αναφέρουμε σε προηγούμενο άρθρο: www.opekepe.gr – διαδικτυακή ενημέρωση αγροτών για πληρωμές – ΑΦΜ + 4 τελευταία ψηφία της ταυτότητας + το έτος 2014), να χρησιμοποιήσουν αυτή την εκτύπωση ως αποδεικτικό καταχώρησης των επιδοτήσεων ως έσοδο.

Απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ 450.000 επαγγελματίες

Μέχρι τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου θα μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις μεταβολής για να εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ στα Τμήματα Μητρώου των αρμοδίων Δ.Ο.Υ. οι περίπου 450.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κατά το 2014 είχαν ετήσιο τζίρο κάτω από 10.000 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονται σ’ αυτή την κατηγορία, εφόσον επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ θα συνεχίσουν να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις, αλλά σε κάθε τιμολόγιο ή απόδειξη που θα εκδίδουν θα πρέπει να αναγράφεται πλέον η ένδειξη «χωρίς ΦΠΑ-απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων».

Απογραφή έτους 2014

Με αφορμή την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει την διευθέτηση του θέματος της απογραφής των υπόχρεων που τηρούν απλογραφικά βιβλία για το 2014, παραθέτουμε σχετικές διευκρινίσεις στους συναδέλφους με σκοπό την αποσαφήνιση των αποριών που έχουν δημιουργηθεί.


Ι. Δεδομένα

Ας δούμε στο σημείο αυτό τις διατάξεις που ισχύουν και επηρεάζουν την απογραφή κατά την 31η Δεκεμβρίου 2014 για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία.

α) Κ.Φ.Α.Σ. παρ. 16 άρθρου 4