Ανοίγει την Παρασκευή η εφαρμογή στο Taxis για τις διορθώσεις στο Ε9

Την Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει στο Taxis η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις διορθώσεις του εντύπου Ε9 ετών 2011, 2012, 2013.

Κανονικά η εφαρμογή για τις τροποποιητικές δηλώσεις θα έπρεπε να παραμείνει ανοικτή έως τις 30 Νοεμβρίου, ωστόσο η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου έχει ζητήσει ήδη από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παραταθεί ο χρόνος υποβολής των διορθωτικών δηλώσεων.

Εξαιρούνται μη ληξιπρόθεσμος φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις

Δεν θα εντάσσονται στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων, οι οφειλές που βεβαιώθηκαν προ της 1η Οκτωβρίου 2014 αλλά δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, καθώς η κυβέρνηση αλλάζει εκ των υστέρων τη σχετική πρόβλεψη που υπήρχε στο νόμο.

Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να διακανονίζονται με την πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.

Με τις αλλαγές που θα γίνουν στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες μέχρι 1η-10-2014 οφειλές προς το Δημόσιο καθώς και οι βεβαιωμένες μέχρι 1η-10-2014 αλλά μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, με εξαίρεση τις εναπομείνασες 4 δόσεις του ΕΝΦΙΑ και την εναπομείνασα δόση του φόρου εισοδήματος, της ειδικής εισφοράς αλληλλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης του 2014.

Οδηγός για τη συμπλήρωση και διόρθωση του Ε9

Αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση – διόρθωση των στοιχείων ακινήτων του εντύπου Ε9 έδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 του έτους 2014 με βάση τις οποίες θα επαναπροσδιοριστεί ο ΕΝΦΙΑ.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1 εκατ. φορολογούμενοι θα διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους ενώ ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις διορθώσεις για τα ημιτελή κτίσματα και τα «ξενοίκιαστα» μη ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία δικαιούνται έκπτωσης φόρου 60% και 20% αντιστοίχως.

Τι προβλέπει η ρύθμιση για την εξόφληση χρεών στον ΟΑΕΕ

Τις τρέχουσες εισφορές στον ΟΑΕΕ θα πρέπει να έχουν καταβάλλει από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά οι ελεύθεροι επαγγελματίες προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να εξοφλήσουν τα χρέη τους με τις εκπτώσεις 20% - 100% επί των προσαυξήσεων που είχαν επιβληθεί έως τις 31/12/2012.

Στις ρυθμίσεις δεν μπορούν να ενταχθούν οφειλές από αναγνωρίσεις χρόνου και χρόνου προαιρετικής ασφάλισης (αυτασφάλιση) σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΟΑΕΕ

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Ηλεκτρονικά η φορολογική ενημερότητα

Tέλος οι επισκέψεις και η ταλαιπωρία στην εφορία για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας από τους φορολογούμενους με βεβαιωμένες ή ρυθμισμένες οφειλές. Oι φορολογούμενοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να λαμβάνουν ηλεκτρονική φορολογική ενημερότητα μηνιαίας ισχύος καθώς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Eσόδων και η Διεύθυνση Hλεκτρονικής Διακυβέρνησης ενεργοποίησαν σήμερα τη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxis.

 Mέχρι τώρα ηλεκτρονική ενημερότητα μπορούσαν να εκδώσουν μόνο όσοι δεν είχαν ούτε ένα ευρώ χρέος στην εφορία, από εδώ και στο εξής μπορεί να λάβει ενημερότητα και κάποιος που χρωστάει.

Πώς συμφέρει να ρυθμίσετε τα χρέη σας στην εφορία

Μια "τελευταία ευκαιρία" να κάνουν μια "καινούργια αρχή" όσοι χρωστούν πολλά στην εφορία αλλά έχουν να δίνουν λίγα, προσφέρει η κυβέρνηση. Με βάση την εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Κατερίνα Σαββαΐδου, θα πρέπει όλοι να υπολογίσουν πόσα θα δίνουν κάθε μήνα σε σχέση με το πόσα χρωστάνε και πόσα βγάζουν, κάτι δηλαδή που αποτελεί αυστηρά "προσωπική υπόθεση" του κάθε φορολογουμένου.

Οι υπολογισμοί αυτοί θα γίνουν πιο εύκολα όταν ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή στην πύλη gsis.gr του Taxisnet (την ερχόμεη Πέμπτη ή Παρασκευή πιθανότατα) και ξεκινήσουν να υποβάλλονται οι αιτήσεις. Δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη όμως, διότι αυτή ήταν η πρώτη απόφαση της κ. Σαββαΐδου και θα επακoλουθήσουν και άλλες που θα εξειδικεύουν πολλά ζητήματα που ανακύπτουν.

Η απόφαση για τη ρύθμιση οφειλών στην εφορία σε έως και 100 δόσεις

Τους όρους και τις προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, τη διαδικασία καταβολής των χρεών, αλλά και τις περιπτώσεις απώλειας της ευνοϊκής ρύθμισης προβλέπει απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου που δημοσιεύτηκε σήμερα Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με την απόφαση, η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση των διατάξεων του άρθρου 51 «Ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση» του ν. 4305/2014 υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής για όλες τις περιπτώσεις που αυτό υποστηρίζεται τεχνικά. Εξαιρετικά και σε περίπτωση που υφίσταται τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ./ Τελωνείο/Υπηρεσία, ο Προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής, ο οποίος εξετάζει την αίτηση και τις προϋποθέσεις υπαγωγής.

Ποιοι μπαίνουν στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις - Ολη η διαδικασία

Από σήμερα Δευτέρα 10 Νοεμβρίου θα μπορούν οι οφειλέτες των Ταμείων να υποβάλουν αίτηση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους μετά την υπογραφή της σχετικής ερμηνευτικής εγκυκλίου από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η οποία αναρτάται σήμερα στην "Διαύγεια", οι οφειλές δύνανται να ρυθμιστούν σε έως και 100 δόσεις με μειωμένο επιτόκιο 4,5% από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Το ποσοστό της έκπτωσης επί των νομίμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, (όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί στις 31/12/12), κυμαίνεται από 100% στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής των οφειλών και φθάνει έως 20% στην περίπτωση που η οφειλή ρυθμιστεί στις 100 δόσεις.