ΙΚΑ: Δεν θα παίρνει περιοδική δήλωση απ' όσους χρωστούν

Από τη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοινώνεται ότι από την 1.11.2013 επανέρχεται το μέτρο της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου για όλους τους εργοδότες που συστηματικά αποφεύγουν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και να προχωρήσουν σε τακτοποίηση των οφειλών τους προς το Ίδρυμα, σε εφαρμογή του άρθρου 17 του ν.3846/2010, αναφέρει ανακοίνωση του Ιδρύματος. 

"Επισημαίνεται ότι το μέτρο της αναστολής υποβολής Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου είχε αρθεί μέσω της από 2.8.2013 απόφασης του Ιδρύματος, προκειμένου οι οφειλέτες εργοδότες να μπορέσουν να υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης. Τονίζεται ιδιαίτερα, ότι για τους εργοδότες αυτούς θα ληφθούν σωρευτικά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για την εξασφάλιση των απαιτήσεων του Ιδρύματος.

Οικογενειακό επίδομα: Διορθώστε ηλεκτρονικά το έντυπο Α21

Σε ηλεκτρονική διόρθωση της αίτησης χορήγησης οικογενειακού επιδόματος, του γνωστού έντυπου Α21, θα μπορούν να προχωρούν από σήμερα οι φορολογούμενοι.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης επιβεβαίωσε μέσω twitter πως από σήμερα θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικών διορθώσεων στο έντυπο Α21, κάτι που οι φορολογούμενοι αναμένουν ήδη από τα τέλη Αυγούστου.
Αρκετοί φορολογούμενοι που είχαν κάνει λάθη στο έντυπο Α21 απευθύνονταν μέχρι σήμερα στον ΟΓΑ προκειμένου να τα διορθώσουν. Διαδικασία, η οποία δημιουργούσε φόρτο στον Οργανισμό και κυρίως ταλαιπωρούσε τους πολίτες.

Η εφορία παίρνει πίσω τα αφορολόγητα αποθεματικά των ετών 2003 – 2004

Τον φόρο εισοδήματος που αναλογεί στο σχηματισμό αφορολόγητου αποθεματικού για τις χρήσεις 2003 και 2004 θα πρέπει να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις που τον γλίτωσαν, καθώς η σχετική φοροαπαλλαγή χαρακτηρίστηκε παράνομη κρατική ενίσχυση από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης καθορίζεται όλη η διαδικασία για τη διενέργεια του σχετικού ελέγχου αλλά και του τρόπου υπολογισμού των ποσών που πρέπει να επιστραφούν, τα οποία σημειωτέον θα είναι έντοκα.

ΙΚΕ: Ένα πραγματικό ελπιδοφόρο success story

Μέσα σε περίπου ενάμισι χρόνο, στα μητρώα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης γράφηκαν 173 Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες, γνωστότερες σαν Ι.Κ.Ε.
Βεβαίως, οι ΙΚΕ, έχουν ακόμη δρόμο για να γίνουν ευρύτερα γνωστές, αλλά ο μεγάλος αριθμός των εταιρειών που συστάθηκαν στο μικρό διάστημα από την ψήφιση του ν. 4072/2012, αποδεικνύει περίτρανα ότι η αγορά ήταν υπερώριμη για την έλευσή τους.
Με τις ΙΚΕ, επιτέλους τα πράγματα απλοποιούνται για όσους επιθυμούν να αρχίσουν, με μικρό κεφάλαιο και σε χρόνους - αστραπή, μία νέα επιχειρηματική δραστηριότητα.

Δελτίο τύπου Π.Ο.Φ.Ε.-Ε. Περιφερειακού Τμήματοs Κεντρικήs Μακεδονίαs

                                  ∆ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Παράταξης Οικονοµολόγων Φοροτεχνικών Εργαζοµένων -
Επαγγελµατιών 
                                    (Π.Ο.Φ.Ε.-Ε.) 

Στη Θεσσαλονίκη στις 21/10/2013, συνήλθε και συνεδρίασε το ανεξάρτητο
ψηφοδέλτιο των Οικονοµολόγων Φοροτεχνικών Εργαζοµένων καιΕπαγγελµατιών 
(Π.Ο.Φ.Ε.-Ε.), του Περιφερειακού Τµήµατος Κεντρικής Μακεδονίας. 

H οδύσσεια ενόs αποτυχημένου επαγγελματία

Κλείνει ο φορολογούμενος το μαγαζάκι του και θέλει να κάνει διακοπή. Πηγαίνει στην εφορία και του λένε: συμπληρώστε το Μ τάδε, το Μ τάδε, φέρτε μας τα βιβλία, φέρτε μας τα στοιχεία, φέρτε μας της Παναγιάς τα μάτια. Χάνει μια μέρα στις ουρές, για να ..καταλάβει τι θέλουν. Πηγαίνει την επομένη και του λένε: πάρτε αυτό και πηγαίνετε "στα τμήματα". Δηλαδή; Ξεκινήστε από τα "αυτοκίνητα". Στα "αυτοκίνητα" βρίσκουν ότι δεν έχει πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του ...1985. Μα τα πλήρωσα λέει ο φορολογούμενος. -Καλά, δεν θα έχουν περαστεί, βρείτε και φέρτε μας την απόδειξη. Χάνει άλλη μια μέρα και την επόμενη, αφού τελειώσει με το τμήμα αυτοκινήτων, τον κάνουν πάσα στον "Κώδικα". Αφού περιμένει άλλες τέσσερις ώρες στην ουρά, τρώει μια πόρτα στη μάπα με το σύνθημα "κλείσαμε, δεν θα πάρουμε άλλους". 

Τα πάντα για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Σε διαβούλευση δόθηκε σήμερα, και στη συνέχεια θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, ο ενιαίος φόρος ακινήτων (ΕΝΦΑ) που θα ισχύσει από 1/1/2014, σε αντικατάσταση του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων και του ΦΑΠ. Βασικά στοιχεία του είναι πως επιβαρύνονται με φόρο - ενώ δεν είχαν αυτό το βάρος μέχρι σήμερα - τα οικόπεδα, αλλά και τα κλειστά ακίνητα, ενώ ο φόρος επιβάλλεται ανά ακίνητο, χωρίς να αθροίζεται η περιουσία του φορολογούμενου. 

Φοροέσοδα 2 δισ. «χάθηκαν» στην γραφειοκρατία

Τα 2 δισ. ευρώ προσεγγίζουν βεβαιωμένοι φόροι και πρόστιμα από περίπου 800 μεγάλες φορολογικές υποθέσεις οι οποίες μέχρι πρότινος είχαν βρει «ασφαλές καταφύγιο» στην Επιτροπή του άρθρου 70 του υπουργείου Οικονομικών, αρμόδια για την εξωδικαστική επίλυση φορολογικών διαφορώνάνω των 300.000 ευρώ.

Η Επιτροπή θα έπρεπε να είχε καταργηθεί στο τέλος Ιουλίου, καθώς όπως όριζε νόμος του υπουργείου Οικονομικών από τον περασμένο Απρίλιο, από 1η Αυγούστου θα έπρεπε να πιάσει δουλειά η «Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης».

Η αργία της 28ης Οκτωβρίου 2013 (ημέρα Δευτέρα)

Ως γνωστό η ημέρα της 28ης Οκτωβρίου ανήκει στις προαιρετικές αργίες (Β.Δ. 748/1966).
Η διάκριση, μεταξύ υποχρεωτικής και προαιρετικής αργίας, έγκειται στο γεγονός ότι στις μεν ημέρες των υποχρεωτικών αργιών απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα και κατά τις Κυριακές, στις δε ημέρες των προαιρετικών αργιών, η απασχόληση των μισθωτών είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη.

Υποχρεωτικές - Προαιρετικές αργίες

Πώς υπολογίζεται ο στρεμματικός φόρος στα αγροτεμάχια

Στην τσιμπίδα της εφορίας πέφτουν για πρώτη φορά τα αγροτεμάχια.
Με την θεσμοθέτηση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων για πρώτη φορά επιβάλλεται για πρώτη φορά “στρεμματικός” φόρος για καλλιεργούμενες εκτάσεις , αγρούς βοσκοτόπια και λοιπές εκτός σχεδίου εκτάσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών οι επιβαρύνσεις για τα αγροτεμάχια θα είναι περιορισμένου εύρους αλλά θα αυξάνονται για εκτάσεις σε τουριστικές – παραθαλάσσιες περιοχές ή αγροτεμάχια με κατοικία

Ειδικότερα για τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εκτάσεις γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου θα εφαρμόζεται ένας βασικός συντελεστής φορολογίας (Β.Σ.Φ.), ο οποίος ορίζεται σε 0,0015 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ή 1,5 ευρώ το στρέμμα.