Στις ΔΟΥ πέρασαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ

«Ρεβεγιόν» χωρίς το ΣΔΟΕ θα κάνουν για πρώτη φορά φέτος μετά από πολλά χρόνια τα κέντρα διασκέδασης και η αγορά. Με εντολή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη οι έλεγχοι στην αγορά που είχαν σταματήσει εδώ και ένα μήνα, αρχίζουν άμεσα από την 1η Δεκεμβρίου, όχι όμως από την νέα Υπηρεσία Προληπτικού Ελέγχου που θα υποκαταστήσει το ΣΔΟΕ στο έργο του, αλλά από υπαλλήλους των ΔΟΥ που επιφορτίζονται προσωρινά με τα καθήκοντα αυτά για τους επόμενους τρεις μήνες.
Αυτή ήταν η λύση ανάγκης που επελέγη για να μην αφεθεί άλλο ασύδοτη η αγορά καθώς εκτιμάται ότι έχουν ήδη χαθεί τουλάχιστον 100-150 εκατ. ευρώ για το δημόσιο, αφού τόσο απέδιδαν κατά μέσο όρο οι προληπτικοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ κάθε μήνα.

Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και αλλαγές ΚΦΑΣ: Προβληματισμοί και επισημάνσεις

Ερωτήματα , προβληματισμοί και θέσεις της επιστημονικής ομάδας του Forin.gr επί του νέου σχεδίου για τη νέα αλλαγή του τρόπου φορολογικής απεικόνισης των συναλλαγών και των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων
Δόθηκε στη δημοσιότητα, τις προηγούμενες ημέρες, προσχέδιο νόμου για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα σε συνέχεια του δελτίου τύπου του Υπουργείου Οικονομικών «Σχετικά με το νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών».
Για τον προβληματισμό και μόνο των αναγνωστών μας, δεδομένου ότι πρόκειται για προσχέδιο νόμου που κυκλοφόρησε, θέτουμε τις ακόλουθες επισημάνσεις - ερωτήματα και θα παρακαλούσαμε να έχουμε τα σχόλια σας και τις θέσεις για να αποτελέσουν στην ουσία αντικείμενο δημόσιου διαλόγου και εξαγωγής συμπερασμάτων για το θέμα αυτό.

Χαράτσι 20 ευρώ στις επιχειρήσεις υπέρ ...κατασκηνώσεων

Ένα νέο «χαράτσι» καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις έως τις 29 Νοεμβρίου, καθώς θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορά 20 ευρώ για τον Ειδικό Λογαριασμό Παιδικών Κατασκηνώσεων (ΕΛΠΚ).
Η εισφορά είχε νομοθετηθεί το 2011 για όσους εργοδότες επιβαρύνονταν με εισφορά υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.
Σε προηγούμενη εγκύκλιο που είχε εκδώσει η Διεύθυνση Εσόδων του ΙΚΑ, μέσα στον Αύγουστο, διευκρινιζόταν ότι θα δοθούν οδηγίες για την εφαρμογή της διάταξης και αναφερόταν ότι δεν θα αφορά τελικά στα έτη 2011 και 2012.
Και αυτό γιατί η εργοδοτική εισφορά υπέρ του οργανισμού Εργατικής Εστίας έχει καταργηθεί (μαζί με αυτή την εισφορά θα εισπράττονταν τα 20 ευρώ ανά εργαζόμενο) ενώ, παράλληλα, μεταφέρθηκε στον ΟΑΕΔ ο σχετικός πόρος ως έσοδο του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).

Έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα

Σύμφωνα με την νέα υποπερ. (εε), της περ. α, της παρ. 1, του άρθρου 31 του ΚΦΕ, όπως αυτή προστέθηκε με το άρθρο 3 της παρ. 45 του Ν. 4110/2013, (ισχύς για τα εισοδήματα και τις δαπάνες που αποκτώνται ή πραγματοποιούνται κατά περίπτωση, από το οικονομικό έτος 2014, ήτοι από την χρήση 2013 και μετά), εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, προκειμένου να εξευρεθεί το καθαρό εισόδημα (σε απλογραφικά, ή διπλογραφικά βιβλία), το ποσό της δαπάνης των εισφορών που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης, εφόσον η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από το νόμο, καθώς και το ποσό των καταβαλλόμενων εισφορών στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης σε ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο.
 Ο νομοθέτης, ως φαίνεται, χρησιμοποιεί την λέξη «καταβολή» και το ρήμα «καταβάλλονται», διότι επιθυμεί να θεμελιώσει την έκπτωση των εισφορών, όταν πράγματι έχουν καταβληθεί από τον υπόχρεο και όχι αυτών που οφείλονται ως δεδουλευμένες.

Εισαγωγή συναλλάγματος από αλλοδαπό για κάλυψη τεκμηρίων

Τόσο από τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν.2238/1994 ο οποίος ισχύει για τα εισοδήματα του 2013 όσο και από τις διατάξεις του άρθρου 34 του Ν.4172/2013 που ισχύει για τα εισοδήματα του 2014 προβλέπεται κατ’ αρχήν ότι γίνεται δεκτή για την κάλυψη των αντικειμενικών δαπανών και δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (τεκμηρίων) η εισαγωγή συναλλάγματος εφόσον δικαιολογείται η απόκτηση του στην αλλοδαπή. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις προβλέπονται εξαιρέσεις. Ειδικά για τη χρήση 2013 που επί του παρόντος μας ενδιαφέρει:

«Δεν απαιτείται η δικαιολόγηση της απόκτησης αυτού του συναλλάγματος για τα πρόσωπα:

Εφορία: Απειλεί με κατασχέσεις εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους

“Προειδοποιητικές” επιστολές σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που δεν έχουν πληρώσει δόσεις του φόρου εισοδήματος ή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας έχει αποστείλει ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Εσόδων προειδοποιώντας τους ότι ...έρχονται κατασχέσεις..

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης μέσω των επιστολών τους ενημερώνει για τις οφειλές, τους καλεί εντός 15 ημερών να τις τακτοποιήσεις και για το τέλος φυλάει το καλύτερο.

Γνωστοποιεί στους φορολογούμενους πως ανά πάσα στιγμή η Εφορία μπορεί να προχωρήσει τις διαδικασίες για την κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων.

Πρόστιμα εκτός πραγματικότητας για την μη αναγραφή εργαζομένου στην Α.Π.Δ.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν.2972/2001, στους εργοδότες που υποβάλλουν την Α.Π.Δ. με ανακριβή στοιχεία απασχόλησης-ασφάλισης, επιβάλλεται πρόσθετη επιβάρυνση εισφορών που ανέρχεται σε ποσοστό 30% επί του ποσού της διαφοράς που προκύπτει
μεταξύ των εισφορών που δηλώθηκαν και των εισφορών που υπολογίζονται από την υπηρεσία.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή τροποποιεί το ανωτέρω άρθρο και προσθέτει εκτός του ανωτέρω προστίμου και το πρόστιμο των 10.550 ευρώ ανά εργαζόμενο στην περίπτωση που ο εργαζόμενος ή οι εργαζόμενοι, ενώ έχουν δηλωθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», δεν έχουν περιληφθεί στην Α.Π.Δ..