Oι υποχρεώσεις των πολύ μικρών οντοτήτων με απλογραφικά βιβλία κατά το κλείσιμο της χρήσης

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία κατά την οποία οι περισσότερες επιχειρήσεις θα κλείσουν την χρήση τους και θα ξεκινήσουν την κατάρτιση των οικονομικών τους καταστάσεων για πρώτη φορά βάσει των ΕΛΠ, πληθαίνει η αρθρογραφία και οι ενημερωτικές ημερίδες γύρω από το θέμα αυτό. Στις περισσότερες των περιπτώσεων το ενδιαφέρον εστιάζεται στις οντότητες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, αφού ο κύριος όγκος των αλλαγών αφορά αυτές.

 Έτσι έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα οι μικρότερες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία, οι οποίες όμως πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν κάποια νέα δεδομένα έστω και εάν αυτά είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με αυτά των επιχειρήσεων με διπλογραφικά βιβλία.

Πρόσκληση συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίση της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. της 12ης Νοεμβρίου 2015

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Φ.Ε.Ε. Νομού Κιλκίs αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.  την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015 .
Παρακαλούνται οι συνάδελφοι φοροτεχνικοί – λογιστές του Ν.Κιλκίs, τη μέρα της απεργίας να έχουν  τα φοροτεχνικά – λογιστικά τους γραφεία κλειστά.
Επίσης παρακαλούνται να μην πραγματοποιήσουν καμία συναλλαγή με υπηρεσίες του Δημοσίου (Ι.Κ.Α , ΔΟΥ, ΟΑΕΔ κλπ.) ή άλλη ηλεκτρονική συναλλαγή (Taxisnet).
Καλούνται όλοι οι συνάδελφοι να συμμετάσχουν στην απεργία . 
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ τηs Ε.Φ.Ε.Ε.Κ
Ο Πρόεδροs                                     Ο Γεν. Γραμματέαs
Πιστικούδηs Παναγιώτηs                 Κυριακίδηs Αθανάσιοs

Διάτρητη η εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και στους εργάτες γης που αμείβονται με εργόσημο

To ΣΕΠΕ βασίζει τη θέση του ότι επεκτείνεται ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και στους εργάτες γης επικαλούμενη το
Έγγραφο Υπουργείου Εργασίας 35474 / 823 / 10.12.2013 στο οποίο μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι «από την έναρξη ισχύος του Ν.1876/1990 ,έχουμε επέκταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και
στους αμέσως εργαζόμενους στη γεωργία,  ανεξαρτήτως της υπαγωγής ή μη αυτών στην ασφάλιση του ΙΚΑ και της ιδιότητας του εργοδότη (Α.Π. 1322/2008 , Α.Π. 36/2007 ΟΛΟΜ).»


 Επίσης στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι «Με βάση τα παραπάνω, καθίσταται εμφανές ότι κάθε εργοδότης έχει υποχρέωση να καταγράφει στις καταστάσεις προσωπικού εργαζόμενους που απασχολεί («μισθωτούς») οι οποίοι συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας (Αρ. Πάγου 1462/80 κ.τ.λ.).» , καθώς επίσης ότι «Οι σχετικές ρυθμίσεις περί εργοσήμου δεν καταργούν υφιστάμενες ρυθμίσεις
της εργατικής νομοθεσίας.» Περιττό να αναφερθεί ότι η ευαισθητοποίηση
του Υπουργείου Εργασίας στο υπόψη θέμα ξεκίνησε μετά από τις παραβατικές ενέργειες εργοδοτών που απασχολούσαν εργάτες σε γεωργικές εργασίες , που έτυχαν ευρείας δημοσιότητας.

Συγκρότηση νέου Διοικητικού Συμβούλιου Ε.Φ.Ε.Ε.Κιλκίs



 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΝΕΟΥ Δ.Σ.
ΚΑΙ  
        ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)


ΚΙΛΚΙΣ 09-11-2015


Στις 4 Νοεμβρίου 2015, εξελέγη το νέο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΕΝΩΣΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΙΛΚΙΣ  (Ε.Φ.Ε.Ε..Κιλκίs), το οποίο στη συνεδρίαση της 9/11/2015 συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Νέες οδηγίες για την ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών και την προσαύξηση περιουσίας

Α' Ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 15, 16, 17, 18 και 19 του ν. 2238/1994, καθώς και σύμφωνα με διευκρινιστικές εγκυκλίους και διοικητικές λύσεις που είχαν εκδοθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2013, προβλέπεται προσδιορισμός φορολογητέας ύλης με βάση τις δαπάνες διαβίωσης των φορολογουμένων και των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν, όταν το συνολικό ποσό που προσδιορίζεται με τα ως άνω σχετικά άρθρα είναι ανώτερο από το συνολικό εισόδημά του.
 Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης ζ' της παρ. 2 του άρθρου 19 του ανωτέρω νόμου, η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων περιορίζεται ή καλύπτεται μεταξύ άλλων, με ανάλωση κεφαλαίου που αποδεδειγμένα έχει φορολογηθεί κατά τα προηγούμενα έτη ή νόμιμα απαλλαγεί από το φόρο.

Πώς θα φτιάξετε το "πόθεν έσχες" σας

Στο μικροσκόπιο της εφορίας θα μπαίνουν όλες οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογούμενων που υπόκεινται σε έλεγχο Πόθεν Έσχες. Παράλληλα θα πρέπει να υποβάλλονται από τους ελεγχόμενους όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην περίπτωση που επικαλούνται τόκους καταθέσεων προηγούμενων ετών, ή πώληση εισηγμένων μετοχών.

Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων, από εγκύκλιο του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Ιωάννη Μπάκα στην οποία περιλαμβάνονται αναλυτικές οδηγίες για το πότε θα θεωρείται αδικαιολόγητη η προσαύξηση περιουσίας ενός φορολογούμενου κατά τον έλεγχο του Πόθεν Έσχες.