Υπ. Οικ. Δ.Τ. για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις - Θα υπολογίζονται κανονικά οι αποδείξεις δαπανών και στις εκπρόθεσμες δηλώσεις


Δελτίο Τύπου
Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι από σήμερα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2014. 

Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμα

Παράταση χωρίς πρόστιμα σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο οικονομικών για τις φορολογικές δηλώσεις, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους φορολογούμενους και τους λογιστές που δεν πρόλαβαν μέχρι τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις να τις καταθέσουν εκπρόθεσμα χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων, όπως είχε γράψει το news.gr από την Κυριακή.

Με τροπολογία που κατά πάσα πιθανότητα θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή θα δίνεται χρονικό περιθώριο μερικών ημερών (ίσως 3 ημερών) για την ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμα και πρόσθετους φόρους.

Επίσης για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις όσων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, εργαζόμενοι με «μπλοκάκι») θα γίνονται δεκτές οι αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους.

Οι νέες προκλήσεις για τους λογιστές - φοροτεχνικούς

Καθώς άλλη μία περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τελειώνει, θεωρήσαμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να σκεφτούμε και να μελετήσουμε κάποια ζητήματα που σχετίζονται με το επάγγελμα του λογιστή - φοροτεχνικού.

Και η φετινή περίοδος των δηλώσεων των φυσικών προσώπων συνοδεύτηκε από τα συνηθισμένα τα τελευταία χρόνια προβλήματα: των αλλαγών των νομοθετικών διατάξεων όχι στο παρά πέντε αλλά στο και πέντε, των καθυστερημένων και αντιφατικών πολλές φορές οδηγιών, της καθυστέρησης στην έναρξη λειτουργίας του συστήματος, της αδυναμίας των φορέων του δημοσίου και ιδίως των ασφαλιστικών ταμείων να εκδώσουν έγκαιρα και σωστά τις βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων, της αδυναμίας του συστήματος να ανταπεξέλθει στον αυξημένο ρυθμό υποβολής δηλώσεων με αποκορύφωμα το επί μία ολόκληρη εβδομάδα μπλάκ-άουτ λίγο πριν την λήξη της αρχικής προθεσμίας κ.ο.κ.

Παράταση στις συγκεντρωτικές καταστάσεις και μεταβολές στην συχνότητα υποβολής.

Παρατάθηκε η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων του ημερολογιακού έτους 2013 και 2014.

Για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις ημερολογιακού έτους 2013 η καταληκτική ημερομηνία υποβολής σύμφωνα με την ΠΟΛ.1175/14.7.2014ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2014

Όσον αφορά τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014 ηΠΟΛ.1176/14.7.2014 ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δύο πρώτων τριμήνων το τέλος Σεπτεμβρίου 2014, ενώ μεταβάλλει και την συχνότητα υποβολής από μήνα σε τρίμηνο για τους ΕΚΔΟΤΕΣ υπόχρεους.(Πωλήσεις).

Ευκολότερα φορολογούμενος κάτοικος εξωτερικού

Απλοποιούνται οι διαδικασίες για να χαρακτηριστεί ένας φορολογούμενος κάτοικος εξωτερικού,

έπειτα από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Πιο συγκεκριμένα, για να χαρακτηριστεί κάποιος κάτοικος εξωτερικού θα πρέπει απλώς να υποβάλλει στην εφορία σχετική βεβαίωση της ξένης φορολογικής αρχής ή αντίγραφο της εκκαθάρισης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή αντίγραφο της δήλωσης ή αν δεν υπάρχει τίποτα από τα παραπάνω σχετική βεβαίωση ξένης φορολογικής αρχής.

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Κλειδωμένο το TAXIS για την υποβολή δηλώσεων

Κλείδωσε τα μεσάνυχτα η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών τηρώντας «ευλαβικά» την προθεσμία που τέθηκε στις 30 Ιουνίου για παράταση της υποβολής των δηλώσεων έως τις 14 Ιουλίου έκλεισε χθες την εφαρμογή υποβολής του Ε1, κάτι που έως και σήμερα το πρωί έχει ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μην έχουν καμία πρόσβαση στα στοιχεία δηλώσεων.

Είναι ενδεικτικό πως προς το παρόν δεν υπάρχει καν η δυνατότητα για προβολή των εκκαθαριστικών, αλλά ούτε και η δυνατότητα αποστολής τροποποιητικών δηλώσεων.

Οδηγός: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για φορολογία κληρονομιών, γονικών παροχών, δωρεών και μεταβιβάσεων

Τα αφορολόγητα όρια που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και όλα όσα προβλέπουν οι ισχύουσες ρυθμίσεις για τους φόρους κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβιβάσεων ακινήτων περιγράφονται σε αναλυτικό οδηγό που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Τα όσα ισχύουν στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβιβάσεων ακινήτων περιγράφονται υπό μορφή απαντήσεων στα συνηθέστερα ερωτήματα που υποβάλλουν οι πολίτες.

Το money-money.gr παρουσιάζει αναλυτικά τον οδηγό του υπουργείου Οικονομικών ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τί ισχύει πλέον στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβιβάσεων ακινήτων.

Τι θα πάθεις αν κάνεις εκπρόθεσμα τη φορολογική σου δήλωση

«Μία και σήμερα». Προς το παρόν, το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση στην υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η παράταση να δοθεί στο ’90 καθώς υπολείπονται περίπου 400.000 δηλώσεις αλλά ποιος μπορεί να είναι σίγουρος; 

Σε κάθε περίπτωση, συλλέξαμε, τις συνέπειες που θα υποστείτε αν δεν ανταποκριθείτε εμπρόθεσμα στη δήλωσή σας. Είναι τόσες πολλές που θα πειστείτε να σπεύσετε έστω και την τελευταία στιγμή.